De lekkerste bramentaart Jahaaa het is bramenseizoen! En dus wilde ik een eerbetoon brengen aan dit ontzettende lekkere fruitje, de braam. Ik ontwikkelde dit recept voor mijn eigen (34e!) verjaardag en met hulp van mijn lieve nichtje Cato maakten we samen de lekkerste bramentaart die ik so far op heb. Benieuwd? Bramentaart maken Ik heb in mijn leven al de nodige bramentaarten gebakken, maar dit is echt mijn favoriet. De basis van de taart heeft een Franse slag, dankzij de verfijnde zanddeegbodem waarin een smeuïge laag amandelcrème met wat citroen is mee gebakken. Die zanddeegbodem vul je met een zalige Zwitserse room en daar bovenop een enorme lading bramen. Dus weet je van gekkigheid niet meer wat je met je bramen moet? Of wil je jouw met trots geoogste bramen uit eigen tuin in een prachtige taart verwerken? Ga dan aan de slag met dit recept voor de lekkerste bramentaart. En laat me weten of dit recept bij jou ook zo in de smaak valt. BAKTIP: Om de zanddeegbodem van deze taart te maken gebruik ik een gekartelde quichevorm van 24 cm, met een losse bodem. Meer taarten met fruit Dit recept is geïnspireerd op een eerdere zandtaart die ik ooit maakte, de blauwe bessen kruimeltaart. Ook een enorme aanrader! En, als je bramenjam hebt gemaakt dan kun je die evengoed in die taart gebruiken ter vervanging van de blauwe bessenjam. Er staan natuurlijk nog veel meer lekkere zomerse taarten met rood fruit op Zoetrecepten online. Bij die taartrecepten kun je het rode fruit trouwens ook heel goed door bramen vervangen. Mijn tippies: Zandtaart met lemon curd room en rood fruit Zomertaart met rood fruit Oreo MonChoutaart met aardbeien Bramentaart recept: tips Hier zal ik alle onderdelen van het recept kort doorlopen, om het één en ander dat misschien nog onduidelijk is verder uit te leggen. Zanddeegbodem Om de zanddeegbodem van deze taart te maken gebruik ik een gekartelde quichevorm van 24 cm, met een losse bodem. Die vet ik meestal alleen in met een bakspray, op die manier laat de taartbodem na het bakken prima los. Je kunt ook een rechthoekige gekartelde bakvorm gebruiken. Een zanddeeg is een Frans recept waar amandelmeel in hoort te worden verwerkt. Ben je hier allergisch voor? Dan kun je het eventueel ook door bloem vervangen, maar amandelmeel geeft wel het allerlekkerste resultaat. Amandelcrème Ee zanddeegbodem bak je gevuld met de amandelcrème in de oven af. Die amandelcrème is vergelijkbaar met amandelspijs, maar dan rijker en nog lekkerder van smaak. Ik. Hou. Er. Van. Je kunt de crème achterwege laten, maar dan moet je de bodem wel goed blind bakken. Zwitserse room De bramentaart is gevuld met een Zwitserse room. Dat is een banketbakkersroom waar een flinke lading opgeklopte slagroom doorheen is gemengd, waardoor deze room een lichtere vulling is dan een banketbakkersroom. Toch kun je de banketbakkersroom ook prima gebruiken om de gehele taart mee te vullen, als je dat lekkerder vindt. Let er dan wel op dat je extra veel banketbakkersroom maakt. Bramen En dan natuurlijk de bramen! Je kunt zoveel bramen als je wil gebruiken voor deze taart. Ik gebruikte z0’n 450 gram en was daarmee enigszins teleurgesteld dat ik de bovenkant van de taart daar niet helemaal mee kon vullen. Ik denk dat je dan zeker 750 gram bramen nodig hebt. Maar belangrijker: ik vond deze hoeveelheid wel erg lekker in verhouding tot de bodem, dus daarom toch erg happy met dit resultaat. Uiteraard kun je de bramen wisselen voor elke soort rood fruit (of een mix!) naar keuze. Net wat er in het seizoen, of in de bonus, is. Meer recepten met bramen Yeheees, het is bramenseizoen! En aangezien dat seizoen zo voorbij vliegt, moet je er goed van genieten. Ik heb zelf dit jaar al de nodige recepten met bramen gemaakt, waaronder een erg lekkere bramencake waar ik zeer content mee was. Maar er staan nog een paar lekkere recepten met de braam online die je niet mag missen: Bramen slof Bramen-citroen cheesecake bars Appel-bramen crumble En zijn er nog liefhebbers voor een skinny bramentaart? Het recept daarvan vind je terug in mijn boek PUUR ZOET. Alle recepten met bramen die ik op Zoetrecepten heb gepubliceerd vind je terug in deze verzameling. Waarmee ga jij aan de bak? KAN IK DE BRAMENTAART VOORUIT MAKEN? Het recept voor zanddeeg kun je langer van tevoren bereiden (t/m stap 2). Je kunt het één of twee avonden voordat je het afbakt maken en in folie verpakt in de koelkast bewaren, of langer van tevoren bereiden en luchtdicht verpakt invriezen, tot drie maanden. De amandelcrème kun je ook prima één of twee dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. In totaliteit kun je de zanddeegbodem die je met de amandelcrème samen afbakt ook heel goed een dag van tevoren bereiden of voor langere tijd invriezen. Als je de bodem (luchtdicht verpakt) invriest, dan raad ik aan om deze op de dag dat je de bodem gaat vullen opnieuw in 10 minuten knapperig te bakken in de oven. In de diepvries kan de afgebakken bodem zijn knapperigheid enigszins verliezen en dat is zonde! Dit doe je zonder bakvorm, gewoon op een bakpapiertje op de bakplaat. recept De lekkerste bramentaart Een ontzettend lekker recept voor een bramentaart met een zanddeegbodem, amandelcrème, een vulling van Zwitserse room en veel bramen! Printen Ingrediënten Bodem bramentaart Zanddeeg (1x recept) 75 gram ongezouten boter 75 gram poedersuiker 75 gram amandelmeel 1 ei (L) Rasp van een halve citroen Zwitserse room 1 vanilleboon (liefst een grote) 375 ml melk 3 eidooiers 75 gram fijne kristalsuiker 30 gram maizena 60 gram ongezouten roomboter 300 ml slagroom 1 zakje vanillesuiker Extra 400 gram bramen Poedersuiker Bereiding ZANDDEEGBODEM MAKEN Zanddeegbodem. Maak het zanddeeg volgens het recept. Bestuif je aanrecht en deegroller met wat bloem. Rol de bal zanddeeg hierop uit tot een passende plak, rol over je deegroller heen en leg het in je bakvorm. Maak de deegrand ongeveer 3 cm hoog.* Laat de vorm nog een half uur opstijven in de koelkast. Warm ondertussen de oven voor op 170 graden, onder- en bovenwarmte. Amandelcrème. Neem een kom en roer hierin de boter zacht. Voeg de suiker er aan toe en roer goed door. Als dit goed gemengd is, voeg je ook het amandelmeel en de citroenrasp toe en meng je het tot een smeuïg geheel. Klop het ei even los en voeg dit toe aan het mengsel. Roer nog even goed door. Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel de amandelcrème over de bodem. Plaats het taartrooster iets onder het midden, mijn ervaring is dat de onderkant iets moeilijker bruint. Bak de zanddeegbodem in 30 – 35 minuten af tot de taart goudbruin kleurt. ZWITSERSE ROOM MAKEN Snijd de vanilleboon open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met 300 ml melk in een steelpan en breng aan de kook. Meng de overgebleven 75 ml melk, eidooiers en de suiker in een kom met een garde. Klop als laatste de maïzena erdoor en klop tot het glad is. Kookt de melk? Haal dan de vanilleboon uit de steelpan. Neem de pan van het vuur en giet de helft van de melk, terwijl je goed blijft roeren, over het maïzena-mengsel en roer stevig door. Zet de steelpan weer op laag vuur en giet het maïzena-mengsel terug in de pan. Breng het weer aan de kook en blijf roeren. Het zal nu gaan indikken, wat een paar minuten duurt. Continu blijven roeren is belangrijk om klonten te voorkomen! Is de room lekker dik? Dan is je banketbakkersroom klaar; giet het dan in een lage schaal, zodat het snel afkoelt. Dek af met vershoudfolie en laat dit de room raken, zo ontstaat er geen vel op de room. Wanneer de room is afgekoeld tot 50 graden (het voelt dan warm aan voor je handen, maar is niet heet), roer je de boter er doorheen tot deze volledig is opgenomen. Dek de banketbakkersroom opnieuw af met folie tot deze volledig is afgekoeld. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Mix de afgekoelde banketbakkersroom heel kort door tot een gladde room en spatel de opgeklopte slagroom er voorzichtig doorheen tot het volledig is gemengd. Je Zwitserse room is klaar! BRAMENTAART MAKEN Stort de Zwitserse room op de afgebakken en afgekoelde zanddeegbodem en zet voor 1 – 2 uur afgedekt in de koelkast, of tot je de taart gaat serveren. Bedek de bovenkant van de taart met bramen en eventueel met wat poedersuiker. BAKTIPS *Om de zanddeegbodem van deze taart te maken gebruik ik een gekartelde quichevorm van 24 cm, met een losse bodem en een rand van 3 cm hoog. BRAMENTAART BEWAREN Bewaar de bramentaart maximaal drie dagen. Goed afgesloten in de koelkast. Invriezen raad ik niet aan i.v.m. de Zwitserse roomvulling, maar de afgebakken zanddeegbodem met amandelcrème kun je wel prima invriezen. Luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar.