Falafel uit de oven (zonder frituur) Een makkelijk recept voor falafel uit de oven! Dit recept maak je dus zonder frituurpan, wat de kikkererwtenballetjes nóg gezonder maakt. Daarnaast ook bijzonder aan dit recept, het is falafel zonder ei en dus hartstikke vegan proof. Falafel uit de oven Vandaag geen zoet recept, maar een heerlijke hartige! En het is maandag, dus dan gaan we voor gezonde recepten waar je de week lekker mee kunt starten. De ster van vandaag is deze ontzetten lekkere vegan falafel uit één van mijn favoriete kookboeken van The Green Kitchen, met heel veel verse groene kruiden mmm. Aan dit recept voor falafel komt geen frituurpan te pas, deze falafel bak je in de oven. Ik was er al dol op, maar zeker nu ik volledig vegetarisch eet kan ik niet meer zonder falafel. Tijdens een goeie foodprepping sessie maak ik meteen een flinke voorraad waar we enkele weken mee vooruit kunnen. Vorige week had ik zo’n sessie en toen vroegen jullie via Instagram enthousiast om het recept van deze vegan falafel. Vegan falafel maken Dit vegan recept voor falafel uit de oven komt uit mijn favoriete kookboek van dit moment: The Green Kitchen. Omdat het echt niet per se nodig is om falafel in de frituur te bakken, bedachten zij een variant die zeker zo lekker is en gewoon in de oven afgebakken kan worden. Deze falafel is zonder eieren gemaakt, daarnaast ook glutenvrij en zit vol met verse kruiden en pistachenootjes. Pistachenootjes zijn niet altijd even makkelijk (ongepeld..) te verkrijgen, dus maak ik ‘m meestal met amandelen. Ook erg lekker! Daarnaast heb ik nog een paar kleine aanpassingen gemaakt, waardoor je deze lekkere falafelballetjes binnen een handomdraai in je oven hebt liggen. Hoe je deze falafel het beste kunt combineren vertel ik later in dit artikel, maar ik geef je alvast één recept mee waar deze falafel niet normaal lekker bij smaakt: slakuipjes met bloemkool tabouleh. Falafel uit de oven eten Er zijn nogal wat manieren om falafel te eten, dat maakt het ook zo’n heerlijk divers basisrecept. Ik eet ze het liefst gerold in een wrap (of koolbladeren) met hummus en tabouleh salade of ik maak wat ze in (salade) restaurants een “(vegan) nourish bowl” noemen. Hieronder zal ik een aantal combinaties tippen waar ik deze falafel balletjes maar al te graag aan toevoeg: Wrap met hummus, tomatensalsa met koriander en peterselie, olijven, komkommer, gegrilde paprika, (vegan) witte kaas Flatbread met gegrilde halloumi, knoflooksaus, gegrilde groenten en komkommer Bowl met sla, tahindressing, gegrilde groenten, taboulehsalade en olijven Mezze plateau met hummus, baba ganoush, labneh, gegrilde courgette, gegrilde, aubergine, gegrilde paprika, tabouleh salade, olijven, platbrood recept Falafel uit de oven (zonder frituur) Ik deel het recept voor de lekkerste vegan falafel met jullie, waar je geen frituurpan voor nodig hebt. Deze falafelballetjes kun je gewoon in de oven bakken. Printen 30 minuten + baktijd 8 Ingrediënten Voor 24 grote of 48 kleinere falafelballetjes 16 takjes verse kruiden (munt/koriander/peterselie) 200 gram pistaches 400 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt 2 teentjes knoflook 1 klein uitje 3-4 el olijfolie 1 tl komijn Bereiding Falafel maken Zet je blender of foodprocessor klaar en maal de verse kruiden hier voor 30 secondes in. Voeg dan de nootjes toe en maal tot het volledig gemengd is. Neem de uitgelekte kikkererwten en voeg deze aan het kruiden-notenmengsel toe. Voeg ook de rest van de ingrediënten toe en maal voor 1 tot 2 minuten tot een smeuïge pasta. Schep het mengsel af en toe om. Zet een ovenplaat klaar met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden. Maak balletjes van het beslag, deze kun je zo groot maken als je wilt: je kunt er 24 grotere of 48 kleinere balletjes uit halen. Afhankelijk van de grootte zet je ze 15 – 25 minuten in de oven, draai ze elke 5 minuten zodat elke kant mooi bruin wordt. Falafel bewaren De gebakken falafel kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren, of luchtdicht verpakt tot drie maanden in de vriezer. Ongebakken zou ik de falafelballetjes maximaal 1 dag in de koelkast bewaren.