Ga naar de inhoud
De perfecte carrot cake muffins
Cupcakes en muffins 22 maart 2014

De perfecte carrot cake muffins

De perfecte carrot cake muffins

First things first, schrik niet van de lange ingrediëntenlijst, want dat betekent in dit geval absoluut niet dat de receptuur ingewikkeld is. Ze zijn makkelijk om te maken en zó lekker!

Carrot cake behoort echt tot één van mijn favoriete taartsoorten, dus ik moest en zou het perfécte recept voor carrot cake vinden. Zoals je ziet is het geen cake of taart geworden, maar carrot cake muffins. Een leuke afwisseling toch? De reden dat dit voor mij de perfecte carrot cake muffins zijn, is omdat moist zijn, een fijne licht kruidige smaak hebben, een romige topping én een beetje crunch.

Wat het geheim is? De meeste carrot cakes worden alleen ‘gekruid’ met kaneel. Ik proef juist graag wat meer warme spices terug en heb daarom niet alleen kaneel toegevoegd, maar ook gemberpoeder en kardemom. Voor die heerlijke crunch heb ik pecannoten gekarameliseerd en in kleine stukjes gehakt, deze strooi je over de zachte roomkaastopping heen. En ik kan je vertellen: gekarameliseerde pecannoten zijn an sich ook erg lekker. Ik heb dit recept de afgelopen 1,5 maand inmiddels 3 keer gemaakt en het blijft onweerstaanbaar. Vooral met een flinke toppinglaag en een extra schepje pecannootjes.

De perfecte carrot cake muffins

recept
De perfecte carrot cake muffins

First things first, schrik niet van de lange ingrediëntenlijst, want dat betekent in dit geval absoluut niet dat de receptuur ingewikkeld…

45 minuten
9

Ingrediënten

MUFFINS

  • 150 gram ongezouten boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram geraspte wortel
  • 1,5 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl gemalen kardemom
  • 125 gram blanke rozijnen
  • 100 gram ongezouten pecannoten

TOPPING

  • 150 gram verse roomkaas
  • 100 gram roomboter (ongezouten)
  • 180 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Bereiding

  1. Vul de muffinbakvorm met losse muffinvormpjes. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Neem een kom en mix 150 gram boter samen met de 150 gram suiker. Voeg terwijl je blijft mixen de eieren toe en wanneer het goed gemengd is ook de geraspte wortel, vanille aroma en het snufje zout.
  3. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en voeg ook theelepels kaneel, gember en kardemom toe en mix het geheel goed.
  4. Week de rozijnen een aantal minuten in kokend water. Maak ze droog en roer ze door het mengsel heen.
  5. Als alles goed gemengd is kun je de muffinvormpjes gaan vullen. Vul de vormpjes tot iets onder de rand, ze worden niet heel hoog. Zet ze 20 tot 25 minuten in de oven en laat ze hierna volledig afkoelen voordat je de topping erover doet.
  6. Neem een kom en mix de ingrediënten voor de topping (boter, roomkaas, vanille aroma en poedersuiker) in een kom en mix het tot er een glad geheel ontstaat. Zet het hierna in de koelkast zodat het verder opstijft. De topping zal nooit hard worden.
  7. Leg alvast een stuk bakpapier op een snijdplank. Om de pecannoten de karameliseren zet je een steelpannetje op medium vuur met twee eetlepels suiker en een eetlepel water. Blijf goed roeren tot het (licht)bruin wordt (let goed op, want het verbrand snel!), haal het pannetje dan van het vuur en meng de pecannoten hier doorheen. Verdeel het over de snijplank en laat afkoelen. Wanneer het afgekoeld is kunt je het met een hakmes in kleine stukjes hakken voor de topping.
  8. Voor het serveren: schep een ruime eetlepel frosting op elke muffin en strooi de gekarameliseerde pecannootjes hier overheen.

Toch liever een taart maken? Gebruik dan een bakvorm van 20 cm doorsnee, met een baktijd van max. 45 minuten.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "De perfecte carrot cake muffins" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 11

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

17 berichten over “De perfecte carrot cake muffins

  1. Zelf ben ik voor carrot cake meer fan van het gebruik van olie ipv boter. Heb jij hier ervaring mee qua smaak/structuur voor muffins?

  2. Ben benieuwd, ik ben het nu aan het maken!
    Maar ik zie niet in het recept wanneer de basterdsuiker en vanille-aroma in het beslag moeten! Kijk ik er nou overheen?

  3. 1/2 theelepel kardemom? Ik heb kardemom gekocht maar het is een raadsel voor mij hoe deze te gebruiken ?

  4. Heerlijk recept! In verband met notenallergie de noten weggelaten. Per ongeluk de basterdsuiker vergeten, maar was achteraf maar goed. Omdat er minder volume was en het beslag was minder hartig (geen noten). Door de rozijnen was het zoet genoeg.
    Ga het zeker nog een keer maken!

  5. De cupcakez zijn goed gelukt! Alleen is er een laagje boter achter gebleven oder de cupcakes. Alsof de boter dóór de papieren vormpjes gelekt heeft. Wat doe ik verkeerd?

  6. Hoe lang kun je de carrot cupcakes en topping bewaren?

    Zijn de carrot cupcakes ook inte vriezen?

    De cupcakes vandaag gebakken, topping staat klaar in de koelkast en wordt er morgen op gedaan. Ook zonder topping smaakt de cupcake heel lekker.

    1. Ja hoor je kunt ze heel goed invriezen! De topping zou ik max vier dagen in de koelkast bewaren en voor de cupcakes geldt hetzelfde maar dan buiten de koelkast en luchtdicht verpakt.

      Geniet ervan! Liefs Mariette

  7. Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb meerdere carrot cake recepten uitgeprobeerd en deze is zeker weten het lekkerst! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *