Doperwtensoep met munt Een graag geziene gast op verjaardagen, dat is deze doperwtensoep met munt, kokosmelk en gember. Echt comfort food en tegelijkertijd ook verrassend. Ga jij ook aan de slag met dit makkelijke recept? Vegetarische soep met doperwten Deze vegetarische doperwtensoep maak ik al jaren en stond uitgewerkt in mijn handgeschreven receptenboekje. Jullie hebben er misschien ook wel een. Afgelopen zomer heb ik (na het recept twee jaar lang compleet vergeten te zijn) deze soep herontdekt en het recept gefinetuned. Met als bevestiging dat meerdere mensen om het recept vroegen. Tijd om het ook hier te delen! Oosterse doperwtensoep Om je te overtuigen waarom je deze soep moet maken: deze Oosterse doperwtensoep heeft een hele zachte, maar toch ook rijke smaak. Zowel de doperwten als de kokosmelk geven een zacht en romig randje aan de soep, maar de subtiele Oosterse smaak maakt de soep echt bijzonder lekker vind ik. Dat komt niet alleen door de kokosmelk, maar ook door een flinke dosis gember en bosui. Het is één van m’n favo soepjes en heerlijk comfort food. Toegegeven, de soep is wel uitgesproken en daarom kan ik ‘m niet elke week eten. Door de soep af te toppen met verse gesneden bosui en wat limoensap, krijgt het precies de pit die het nodig heeft. Niet zomaar achterwege laten dus! Doperwten: lekker gezond Officieel zijn doperwten geen groenten, maar peulvruchten. Doperwten zijn (zoals de meeste peulvruchten) rijk aan eiwit en in het speciaal bevat deze groene erwt veel vitamine K en vitamine C. Twee vitamines die bijdragen aan onze weerstand. Doperwten zijn ook rijk aan koolhydraten, waardoor ze lekker vullen, Er zijn nog veel meer gezonde dingen over doperwten te zeggen, maar het is zoals de meeste ingrediënten een aanrader in een afgewisseld voedingspatroon. Belangrijk: doperwten moet je altijd verwarmen, de groene erwtjes bevatten de natuurlijke gifstof lectine die flink kan opspelen in je darmen. Bron | Bron Doperwtensoep met kokosmelk Ik zou absoluut aanraden om de soep met volle kokosmelk te maken, want dat smaakt simpelweg veel lekkerder. Daarnaast maakt volle kokosmelk in combinatie met de hoeveelheid doperwten dat dit een vullende maaltijdsoep is, en dat terwijl de soep door de hoeveelheid doperwten uit z’n voegen barst van de groenten en vitamines. Zo simpel kan het leven zijn. Hou je niet van doperwten of van kokosmelk? Ik kan allerlei alternatieven opsommen, maar eigenlijk denk ik dan dat dit niet per se de soep is voor jou. Gelukkig heb ik nog veel meer soeprecepten ter inspiratie. Van echte maaltijdsoepen, tot lichtere soepen, de keuze is aan jou! Meer soep recepten Pompoen maaltijdsoep Rode linzensoep Groene aspergesoep Doperwtensoep met munt Als je vaker in de keuken staat met doperwten, dan weet je vast al dat doperwten en munt heel lekker samengaan. Gooi naast doperwten & munt ook nog limoen en bosui in de mix en dan heb je helemaal een goeie combinatie te pakken. Kan niet missen dus, deze soep. Zowel in de winter als in de zomer vind ik deze vegetarische doperwtensoep met munt heel geslaagd. Voor de foto’s bij dit recept had ik wat kokosroom achtergehouden om over de bovenkant van de soep te swirlen, dat is geen must maar het staat wel mooi. Welke bouillon moet ik gebruiken? Ik gebruik meestal een heel neutraal bouillonblokje in deze soep. Je wil vooral geen overheersende bouillon gebruiken, zoals van rund of paddenstoelen. Een groente bouillon(blokje) past bijvoorbeeld altijd. recept Doperwtensoep met munt Een makkelijk recept voor doperwtensoep met munt, kokosmelk, gember, bosui en limoen. Onwijs lekker, vullend en echt comfort food. Printen 15 minuten 3 Ingrediënten Doperwtensoep 40 gram verse gember 3 steeltjes bosui (1 voor garnering) 1 teentje knoflook 600 ml volle kokosmelk 400 gram doperwten of tuinerwten* 1 bouillonblokje 3 takjes munt, de blaadjes 1 limoen Bereiding Doperwtensoep maken Snijd de gember, 2 stelen bosuitjes en de knoflook in stukjes en fruit een aantal minuten aan in een pan met wat olie. Voeg de doperwten toe en bak een paar minuten mee. Giet de kokosmelk in de pan met doperwten en kruimel daar het bouillonblokje overheen. Verwarm het geheel voor ongeveer 5 minuten. Als je het heel fijn wilt kunnen malen moet je het nog langer verwarmen, maar ik vind het juist lekker met een beetje structuur. Zet het vuur uit en maal er een ‘gladde’ soep van met de staafmixer. Als je de soep voorbereidt voor een ander moment, dan zou ik onderstaande twee stappen pas vlak voor het serveren toepassen. Knijp de limoen er vervolgens over uit en voeg de muntblaadjes toe. Maal nog een keer. De soep is klaar! Serveer met wat fijngesneden ringetjes van de overgebleven bosui. Tips doperwtensoep Ik gebruik zelf meestal biologische doperwten of tuinerwten uit het vriesvak. Dat werkt perfect! Doperwtensoep bewaren Je kunt de soep, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten koelkastdoos tot twee dagen bewaren in de koelkast of tot drie maanden in de vriezer. Ik vries de soep het liefst in voordat ik de munt en limoen heb toegevoegd, want dat smaakt het lekkerst als het niet opnieuw is opgewarmd (maar anders ook geen ramp hoor).