Ga naar de inhoud
Dropijs
Drankjes & ijs(jes) 17 februari 2025

Dropijs

Dropijs

Al zeker 10 jaar stond het verzoek bij mij uit of ik eens een recept voor dropijs wilde maken. IJs met dropsmaak, fantastisch toch? Met behulp van het boek het boek IJs en co 2.0 is het dan nu eindelijk zo ver. Speciaal voor alle dropliefhebbers!

Zelf dropijs maken

Als je echt een bijzonder toetje wil bereiden, kies dan eens voor dit roomijs met de smaak van drop. Wees niet bang, zelf dropijs maken is niet moeilijk. Je hebt alleen wel een ijsmachine nodig om het te bereiden, want het recept in het boek omschrijft dat het alleen op die manier tot een succesvol roomijs kan worden gedraaid.

Dit dropijs wordt op smaak gemaakt met droptoffees. Droptoffees zijn heel geschikt hiervoor, omdat ze gemakkelijk smelten in de custard. Met als resultaat dit ontzettend mooie, zwarte roomijs. Heerlijk romig en met een volle dropsmaak.

Dropijs maken

De lekkerste ijsrecepten

Dit fijne recept voor sesamijs komt uit het boek IJs en co 2.0, van uitgeverij Good Cook. Een fantastisch boek met de lekkerste ijsrecepten van Aniek Keijsers. In alle eerlijkheid ben ik zelf niet de grootste ijsliefhebber, maar van dit boek kreeg ook ik direct zin om aan de slag te gaan. Ook al is het boek voorzien van alle basisrecepten die de ijswereld rijk is, de bijzondere smaken trekken mij het meest. Neem dit dropijs, granaatappel prosecco sorbetijs, miso-karamelijs of het zwarte sesam ijs dat ik al eerder deelde.

Een groot pluspunt aan dit boek is het een basisrecept voor vegan ijs én voor roomijs op custardbasis bevat, die voor de meeste recepten geschikt zijn. Daarnaast komen alle soorten ijs aan bod, van softijs en yoghurtijs tot granita en semifreddo. En of je nu ijs maakt met of zonder ijsmachine, ook de verschillende soorten methodes om het ijs te bereiden komen aan bod: met ijsmachine (met een los koelelement of de zelfvriezende ijsmachine), met de hand, of met een blender of foodprocessor.

Dropijs

recept
Dropijs

Dropliefhebbers opgelet, deze is voor jullie: dropijs! Jawel, een heerlijk recept voor roomijs met de smaak van drop.

30 minuten + een nacht koelen

Ingrediënten

  • 250 gram ijsblokjes
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract of ½ tl vanillepasta
  • snufje zout
  • 100 gram droptoffees
  • 3 eidooiers

Bereiding

Dropijs maken

  1. Neem een grote kom en stort de ijsblokjes hierin. Voeg koud water toe totdat het ijs bijna onder water staat. Dit ijsbad heb je nodig bij stap 4.
  2. Verwarm een steelpan op middelhoog vuur, met daarin de melk, slagroom, suiker, vanille-extract, zout en de droptoffees. Het mengsel mag niet koken, maar de drop moet wel volledig smelten – roer tot dit het geval is.
  3. In een hittebestendige kom klop je de eidooiers los. Al roerend in de eidooiers giet je het warme mengsel er in een dunne straal bij. Op deze manier worden de dooiers getemperd.
  4. Giet het geheel terug in de pan, op laag vuur. Blijf roeren met een spatel (schraap goed langs de randen en bodem van de pan) tot de custard dikker is of 80 °C heeft bereikt.
  5. Schenk het mengsel door een zeef in een kom en zet deze kom in het ijsbad. Laat het mengsel afkoelen terwijl je regelmatig roert. Eenmaal afgekoeld dek je het mengsel af met vershoudfolie, zodat er geen velletje op kan ontstaan.
  6. Zet een nacht in de koelkast (of minimaal 4 uur, als je haast hebt).
  7. De volgende dag giet je het in de ijsmachine en bereid het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van jouw machine.

Dropijs bewaren

Zelfgemaakt dropijs kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Let wel: als ijs langer ingevroren is, dan komt het veel harder uit de vriezer dan ijs dat uit de ijsmachine komt (daar wordt het in beweging gehouden en is daarom lekker zacht).

Tips

  • De custard (eind stap 4) is klaar als het goed stoomt, aan de spatel blijft plakken en niet direct eraf druipt. Je kunt het ook met een suikerthermometer meten, dan moet de temperatuur tussen de 80 en 84 °C zijn.
  • Je kunt ook een plantaardige basis voor het ijs maken, kijk dan in het recept voor zwart sesam ijs, bij het deel ‘plantaardige basis voor ijs maken’. Je smelt de droptoffees in dat geval mee in het mengsel bij stap 2.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Dropijs" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *