Frambozen slof met witte chocolade Proudly to present: een onweerstaanbare frambozentaart met witte chocolade en mascarpone. Frambozen slof Soms vraag ik Thomas wel eens om me te helpen bij het bedenken van een naam voor een nieuw taartje of ander zoet gerecht. Meestal zijn die bedenksels heel cliché en lachwekkend. Voor deze taart kwam hij met: een goddelijk witte chocolade wolkje met framboosjes. Moest ik dus heel hard om lachen, terwijl hij bloedserieus was. Misschien moet ik er een leuke rubriek voor maken hier op Zoetrecepten 😉 Frambozen wolkje Zoals je ziet is de naam toch wat anders geworden, maar qua smaak had hij zeker gelijk. Een goddelijk frambozenwolkje. Echt een taart naar mijn hart. Een lekkere chewy sloffen bodem met amandelspijs, met een romige en luchtige vulling van witte chocolade en mascarpone, afgetopt met frisse framboosjes. Supereasy om te maken! Deze frambozentaart met witte chocolade en mascarpone is een nieuwe variatie op mijn ouwe vertrouwde sloffen bodem met spijs, die ik voor het eerst maakte uit het boek van Rutger Bakt. Inmiddels heb ik ‘m helemaal eigen gemaakt en blijf ik nieuwe smaken ermee uitproberen. Bekijk ook eens mijn zomertaart met rood fruit en banketbakkersroom, of de bramentaart met mascarpone en honing. recept Frambozen slof met witte chocolade Proudly to present: een onweerstaanbare frambozentaart met witte chocolade en mascarpone. Frambozen slof Soms vraag ik Thomas wel eens om… Printen 45 12 Ingrediënten BODEM (24 CM) 200 gram bloem 1,5 tl bakpoeder 175 gram boter, kamertemperatuur 150 gram witte basterdsuiker 1 ei (L) 1 tl vanille extract 1/4 tl zout 175 gram amandelspijs Geraspte citroenschil (van 1 citroen) VULLING 250 gram mascarpone 100 ml sour cream 150 gram witte chocolade Veel frambozen! Bereiding Beleg de bodem van je bakvorm (24 cm) met bakpapier. Neem een kom en kneed hierin bloem, bakpoeder, 145 gram boter (leg de overige 30 gram opzij), basterdsuiker, 1 eigeel, vanille extract en zout het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot de grootte van je bakvorm. Doe erin en druk aan. Zet de vorm hierna een uur in de koelkast zodat het deeg kan opstijven Kneed het amandelspijs los met het eiwit, de boter en de citroenschil. Daardoor wordt het amandelspijs smaakvol en blijft het smeuïg tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het amandelspijsmengsel in een spuitzak en spuit op de bodem van de taart, maar laat 2 cm deeg vrij van de rand, dat zal daardoor omhoog rijzen tijdens het bakken. Bak de slof gaar in 25-28 minuten (de slof is dan goudbruin en de vulling ook). Laat de bodem hierna volledig afkoelen voordat je de vulling erin doet. Zorg ervoor dat de mascarpone op kamertemperatuur is en mix deze zacht in een mengko. Smelt de witte chocolade au bain-marie: snijd de chocolade in kleine witte stukjes en smelt ze in een kommetje boven een pan met wat heet water erin. Zorg ervoor dat de witte chocolade niet te lang boven het kokende water hangt, ze smelt beter op een lagere temperatuur, Meng de witte chocolade door de mascarpone tot het een glad mengsel is. Laat afkoelen. Wanneer het mengsel voldoende is afgekoeld kun je de sour cream er doorheen mengen. Stort het mengsel vervolgens op de afgekoelde bodem en zet deze voor minstens vier uur in de koelkast. De witte chocolade zal opstijven en zorgt ervoor dat de vulling stevig wordt. Versier de taart met frambozen en eventueel wat poedersuiker.
Een zalige taart en wat een leuke benaming gaf Thomas voor dit taartje. Het ziet er alleszins goddelijk lekker uit. Weer wat op mijn to do lijst. Beantwoorden
Hoi Mariette, het lijkt me een heerlijk recept. Hoe warm moet de oven staan? Dat staat namelijk niet bij je recept. Beantwoorden
Dit weekend gemaakt voor de eerste verjaardag van mijn dochter. Hij is heerlijk! Zij vond m ook fantastisch en werd boos toen we m een beetje van haar grijpgrage handjes wilden redden. Bij ons moest de bodem net iets korter gebakken. En ik heb naast ei ook een beetje roomboter toegevoegd aan de spijs. Dank voor het recept. Beantwoorden
Ziet er heerlijk uit! Vraagje voordat ik eraan begin: kan ik de taart zonder fruit invriezen denk je? Beantwoorden
Hi Vanessa, daarmee bedoel ik amandelspijs. Dat vind je op de bakafdeling in de supermarkt, maar je kunt het ook zelf maken. Beantwoorden
Welke spijs bedoel je? Is het amandelspijs of marsepein? Of bedoel je iets anders? Graag meer info aub Beantwoorden
Hoi Mariette, Wat een heerlijke taart lijkt me dit! Is de spijs noodzakelijk of kun je dit eventueel ook weglaten (niet iedereen hier thuis houdt daar zo van)? Beantwoorden
De taart staat nu op te stijven in de koelkast, hoop dat ie gelukt is want het leek een beetje alsof mijn vulling was geschift (of misschien was het gewoon de witte chocolade). Op hoop van zegen! Beantwoorden
Oei, dat gebeurt vrij snel met deze vulling. Het mascarpone mengsel en de witte chocolade moeten zo dicht mogelijk bij elkaar zitten qua temperatuur en met heel veel beleid gemengd worden zeg maar 😉 anders gaat het inderdaad meteen in de schift. Hopelijk was ie lekker! Beantwoorden
Dito hier qua schiften, maar maakte de smaak er niet minder om. Wat een enorm zoete en heerlijke taart. Ook qua looks een wauw effect bij mijn gasten. Leuk om te maken ook (in delen). Beantwoorden
Superfijn om te horen en de vulling is inderdaad heel gevoelig voor schiften. Zie ook mijn reactie hierboven. Waarschijnlijk gebeurt het je de tweede keer niet meer 🙂 Beantwoorden
WAT een geweldig lekker taartje, en wat is het leuk om te maken! Wij hebben op dit moment frambozen genoeg in de tuin, dus ik heb deze taart al drie keer gemaakt en iedereen smult ervan 😉 Hartelijk bedankt voor dit heerlijke recept! Beantwoorden
Het kan, maar deze komen vaak vrij ‘nat’ uit de vriezer. Zal daardoor wellicht iets minder mooi worden. Beantwoorden
Bij mij is de vulling ook geschift en moet hem toch gaan gebruiken. Moet morgen aangesneden worden en kan niet meer naar de winkel om ingredienten op nieuw te halen. Heb je ook een tip om hem uit de schift te halen? Beantwoorden
Je kunt proberen om de beslagkom (ik gebruik zelf aluminium beslagkommen, daarmee werkt dit het beste) in de gootsteen te zetten, die je hebt gevuld met heet water. Je blijft de vulling dan mixen tot je deze terug hebt gesmolten naar dezelfde temperatuur en hopelijk de schift verdwijnt. De luchtigheid zal zo alleen wel verdwijnen. Beantwoorden
Ik heb deze taart nu al voor meerdere mensen gemaakt. Wat is die lekker zeg! Ik doe er aardbeien op. Is ook heerlijk. De mascarpone ging bij mij 1x in de schift. Daarna heb ik de mascarpone 30sec in de magnetron gedaan voordat ik ging mixen en mengen. Nooit meer gaan schiften. Werkt perfect!! Beantwoorden
Wat een goede tip zeg, dankjewel! Superleuk om te horen dat je ‘m zo vaak maakt. Liefs Mariette Beantwoorden
De taart is heel lekker!!! Ik heb het zondag en vandaag nog een keer gebakken en alle zijn heel enthusiast bijzonders van de bodem. Bedankt voor het recept! 😉 Beantwoorden
Wat leuk om te horen, thanks voor je lieve berichtje Claire! Ik ben ook gek op de sloffenbodem 🙂 Beantwoorden
Hoi Mariette, Is er ook een alternatief om te gebruiken in plaats van spijs? Ik zat zelf te denken aan banketbakkersroom maar gaat dit goed samen met de mascarpone? Beantwoorden
Hi Esther, je kunt het gewoon weglaten. Ik zou banketbakkersroom en mascarpone inderdaad niet per se combineren. Wel zou je een laagje frambozenjam onder de mascarpone laag kunnen verstoppen! Beantwoorden
Super bedankt, dit ga ik proberen. Mijn zoontje van net 4 wil deze taart voor zijn verjaardag Beantwoorden
Dat is amandelspijs! Wij kunnen het gewoon in de supermarkt kopen. Ik heb een recept voor gezonder amandelspijs op Zoetrecepten staan: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/suikervrij-amandelspijs/ Beantwoorden
Zijn er onlangs kleine wijzigingen in het recept aangebracht? Ik heb het recept op 24 juli gemaakt voor mijn verjaardag. De taart was een groot succes. Nu wilde ik een print hebben voor mijn receptenmap en zie ik bijvoorbeeld witte basterdsuiker staan ipv lichte bastersuiker, ook moet er nu boter en citroenschil door de spijs… En 1 groot ei gesplitst voor het deeg en het amandelspijs. Ik ben benieuwd omdat ik bij succes zelf geen wijzigingen aanbreng, en nu twijfel ik of er wellicht nog meer veranderd is. Ik mis trouwens ook een afbeelding!! Beantwoorden
Heel scherp Manon! 😉 Het recept heeft een verbeterslag van mij gekregen na de nodige testbaksel. Door wat boter en citroenrasp toe te voegen aan het spijs (samen met het ei), krijg je een frangipane en dat is een stuk lekkerder dan gewoon amandelspijs. Inderdaad heb ik ook de gewone suiker & lichtbruine basterdsuiker vervangen door witte basterdsuiker. Werkt minstens zo goed en minder ingrediënten nodig! De afbeelding is weer terug, geen idee wat daarmee aan de hand was. Thanks voor je berichtje! Beantwoorden