Fryske dúmkes (Friese duimpjes) Fryske dúmkes, ook wel Friese duimpjes of Friese dumkes genoemd. Ik deel een makkelijk recept voor deze gruwelijk lekkere Friese koekjes! Friese koekjes Het is weer sweet friday! Vandaag deel ik een recept voor heel bescheiden ogende, maar waanzinnig lekkere koekjes met jullie: Fryske dúmkes. Wie kent ze niet? Nou ik dus, tot een maand geleden. We gingen met de familie naar Vlieland, mijn lievelingseiland in Nederland. We gaan er elk jaar een weekend samen naartoe en het gaat nooit vervelen. Gezien we 1,5 uur voor vertrek van de boot al in de haven waren, dronken we een kopje koffie om wakker te worden met een gigantisch lekker koekje erbij. Alleen om die reden al wilde ik een tweede kopje. Fryske dúmkes maken Mijn moeder vroeg de serveerster naar de naam van het koekje en kreeg een onverstaanbaar antwoord wat na verdere uitleg Friese duimpjes bleken, of zoals de serveerster netjes zei: Fryske dúmkes. De Fryske dúmkes zijn een Fries streekproduct en de duimpjes zouden refereren naar de duim van de bakker die vroeger als ‘handtekening’ in het koekje gedrukt werd. Hoe dan ook, deze koekjes MOEST ik proberen te maken tijdens ons Vlieland weekend. And so I did. Ik maakte er denk ik wel 60 en ze waren binnen één avond en ochtend op. Met dank aan de 8 aanwezige volwassen en 5 kinders. Recept voor Friese duimpjes Thuis ben ik verder gaan experimenteren met het koekje en heb ik een paar aanpassingen gemaakt waardoor ze nog beter werden. De combinatie en hoeveelheden van kruiden zijn heel belangrijk in dit koekje en bepalen de smaak; ik heb bijvoorbeeld wat kaneel toegevoegd voor een rijkere smaak, maar ik geloof dat je dat niet hardop tegen een Fries moet zeggen. Eveneens het gebruik van hazelnoten maakt dit koekje zorgt onmiskenbaar voor de typische Fryske dúmke smaak (en daarnaast gewoon heel erg lekker). In sommige recepten worden amandelen gebruikt in plaats van hazelnoten, maar dat is de Amelandse versie – en nét iets minder lekker als je het mij vraagt, maar dat is natuurlijk helemaal smaak gebonden. Vervang de hazelnoten in deze Friese duimpjes dus gerust door amandelen als dat jou lekkerder of handiger lijkt. Met liefde gebakken Je hoort al, er zit veel liefde (beter gezegd, tijd en moeite 😉 ) in mijn recept voor deze Fryske dúmkes. Maken dus <3 Ben ik ook meteen even benieuwd of jij deze Friese koekjes al kende? En hoe jij ze noemt, Fryske dúmkes, Friese duimpjes of iets er tussenin? Fryske dúmkes bakken Officieel hoor je Fryske dúmkes ongeveer 2 cm breed en 5 cm lang te maken, ter grootte van een duim dus. Het is mij onduidelijk of het Friese koekje om deze reden de naam ‘duimpje’ heeft gekregen, of dat Friese bakkers er vroeger daadwerkelijk hun duim in drukten. Ik vind de theorie over de handtekening van de bakker in ieder geval het leukst. Hoe ga jij de Fryske dúmkes bakken? recept Fryske dúmkes (Friese duimpjes) Fryske dúmkes, ofwel Friese duimpjes. Een gruwelijk lekker koekje, waarvan de naamt refereert naar de duim van de bakker die als ‘handtekening’ in het koekje gedrukt wordt. Printen 10 minuten 60 Ingrediënten 150 gram hazelnoten, geroosterd 325 gram bloem 200 gram (licht)bruine basterdsuiker 1 el anijszaad 2 tl anijspoeder 1 tl gemberpoeder 1/2 tl kaneelpoeder* 1/4 tl zout 2 tl bakpoeder 220 gram boter 2 eidooiers *Laat de kaneel weg voor het authentieke Fryske dúmke (ik vind het met kaneel lekkerder) Bereiding Hak de hazelnoten fijn. Meng ze samen met alle droge ingrediënten door elkaar: bloem, suiker, anijszaad, anijspoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder, zout en bakpoeder. Snijd de boter in blokjes en kneed deze samen met de eieren door de droge ingrediënten tot het goed gemengd is. Is het aan de droge kant? Voeg dan een eetlepel melk toe. Vorm een bal van het deeg, wikkel in vershoudfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast. Zo krijgen de specerijen de kans om extra goed in het deeg te trekken. Verwarm de oven voor op 165 graden en beleg een grote bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot 1 cm dik. Snijd in koekjes van 2 x 5 cm groot en leg op de bakplaat. Als je het leuk vindt druk je met je duim een afdruk op elk koekje (kan ook met steel van een pollepel – of gewoon helemaal niet) en bak ze vervolgens in 18 – 20 minuten gaar. Fryske dumkes koekjes bewaren Het koekdeeg van de Fryske dúmkes kun je prima enkele dagen (goed verpakt) in de koelkast bewaren. Daar worden de smaken van de specerijen nog sterker van. De koekjes zelf smaken het lekkerst als je ze binnen een week opeet.