De mooiste gender reveal taart maken Een ontzettend mooi én lekker recept voor een gender reveal taart, met vier lagen citroencake, vers fruit en eetbare bloemen. Het is voor mij de ideale gender reveal taart zonder kleurstof, zonder muisjes en zonder teveel toeters of bellen – want die elementen hoeven voor mij niet zo. Toch vond ik het wel heel leuk om met Pasen aan de hele familie tegelijkertijd te kunnen vertellen wat het geslacht van de baby in mijn buik is. Uiteraard vind je in dit artikel het recept (inclusief baktips!) om deze heerlijke gender reveal taart zelf te maken, maar ook nog wat extra informatie die goed van pas kan komen als je met het recept aan de bak gaat: In dit artikel:showNatuurlijke gender reveal laagjestaartGender reveal taart zonder muisjes of kleurstofDe voordelenEetbare bloemen als decoratieGender reveal taart aansnijden Natuurlijke gender reveal laagjestaart Zoals gezegd (of kijk even naar de foto’s), komen er geen muisjes of kleurstoffen tevoorschijn als je deze gender reveal taart opensnijdt. Nee, maar je ziet wel de verse frambozen óf blauwe bessen die door het cakebeslag verwerkt zijn. In mijn geval van frambozen, dat leek mij de mooiste en meest smakelijke manier om te laten zien dat er een klein baby meisje in mijn buik zit. Zowel frambozen als blauwe bessen smaken echt ontzettend goed bij de zachte citroencake. In combinatie met de witte chocolade roomkaas frosting werd het echt een fantastische taartcombinatie. Misschien wel de lekkerste die ik tot nog toe gemaakt heb. Gender reveal taart zonder muisjes of kleurstof Nu denk je misschien: ‘doe even niet zo saai. Wat maakt dat nu uit voor één keer in de zoveel tijd om een taart met kleurstof te bakken? En muisjes horen toch echt bij baby’s en zwangerschap?’ Ieder natuurlijk z’n eigen voorkeur en I LOVE prachtig gekleurde taarten, begrijp me niet verkeerd. Maar toch had ik m’n redenen om deze gender reveal taart zonder kleurstof en zonder muisjes te maken. De voordelen Je vindt de weken na de reveal niet de godganse dag muisjes door je hele woonkamer terug. 😉 Je kunt als zwangere zelf ook vrijuit van de gender reveal taart eten. Muisjes bestaan uit anijszaad omhuld met een suikerlaagje en een kleurstof. Tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode wordt het afgeraden om anijs te eten. Geen blauwe of roze tong na het eten van een puntje roze / blauwe taart. Extra lekker: de frambozen en blauwe bessen zijn een echte smaaktoevoeging aan de lagen citroencake. Ik zou ze niet willen missen! Eetbare bloemen als decoratie Natuurlijk zijn er ook nadelen van deze taart op te noemen, die hebben vooral te maken met de eetbare bloemen. Ze zijn ongelofelijk prachtig, maar je moet ze na aanschaf wel zo snel mogelijk gebruiken. Binnen drie tot vijf dagen nadat je ze hebt binnen gekregen volgens het pakketje dat ik had besteld. Begrijpelijk, dat geldt immers ook voor vers fruit, maar dat koop je wat gemakkelijker in de supermarkt, dus goed om rekening mee te houden. Ik gebruikte de eetbare bloemen op dag 4 en dat ging nog net, sommige bloemen waren wat minder mooi. Daarnaast is de aanschaf van eetbare bloemen ook kostbaar – maar totally worth it als je het mij vraagt. Ik kocht een grootverpakking ‘verse bloemenmix’ bij Floral Delight, zodat ik voldoende bloemen zou hebben voor de bovenkant van de taart en ook nog een beetje picky kon zijn – het moest een kleurrijk geheel worden. Afgewisseld met wat frambozen én blauwe bessen werd het echt een waanzinnig mooi geheel! Mooier dan elke taarttopper. Gender reveal taart aansnijden Voordat het eerste stuk uit de taart wordt gesneden, is er waarschijnlijk wat vrolijke spanning en tot die tijd gaat deze tip ook nog niet op. Als de eerste punt taart eenmaal uit de taart is gehaald, heeft iedereen gezien of het een citroencake met blauwe bessen of frambozen is geworden. 😉 Het werkt hierna het beste om de taart horizontaal te halveren, op die manier heb je twee taarthelften met twee lagen cake. Zoals je ook al ziet op mijn foto, zo’n punt taart met vier lagen cake is enorm en past niet op een gebaksbordje. Het snijdt en verdeelt daarnaast ook veel makkelijker als je de taart eerst in twee delen splitst. recept De mooiste gender reveal taart maken Baby time! Wil je een natuurlijke gender reveal taart maken zonder kleurstof of muisjes? Dan zit je met dit heerlijke recept helemaal goed! Printen 2 uur + bakken en opstijven 24 Ingrediënten Witte citroen cakes 500 gram bloem 80 gram maïzena 450 gram witte basterdsuiker 2 el bakpoeder 1/2 theelepel zout 2 biologische citroenen, rasp 350 gram boter 10 eieren 2 tl vanille extract 500 ml yoghurt Bakvormen 20 ∅ Vulling en decoratie 3x recept: witte chocolade roomkaas frosting 500 gram frambozen OF blauwe bessen eetbare bloemen extra blauwe bessen en frambozen voor decoratie Bereiding Gender reveal taart bakken: Je begint met het maken van de witte citroen cakes, deze moeten volledig afkoelen voordat je verder kunt – ik doe dit graag een dag voor het serveren al. Verwarm de oven voor op 170 graden. Was de frambozen OF blauwe bessen, laat uitlekken en dep droog met wat keukenpapier. Vet je bakvorm(en) in met een bakspray. Bekleed in het geval van springvormen de bodem met bakpapier.* Zeef bloem, maïzena, bakpoeder en meng met samen met het zout met een garde door elkaar. Voeg de citroenrasp, suiker en de boter eraan toe en mix op lage snelheid tot er een korrelig deeg ontstaat. Scheid het eigeel en eiwit van acht eieren. Voeg de eiwitten één voor één toe aan het beslag, terwijl je na elk eiwit blijft mixen. Als alle eiwitten door het beslag zijn opgenomen, mix je ook twee hele eieren en vanille-extract er doorheen. Mix niet te lang! Dat gaat ten koste van de luchtigheid. Voeg de yoghurt in delen toe aan het beslag. Voeg eerste 1/3e deel toe en mix 2 minuten, herhaal dit voor elk 1/3e deel tot het beslag lekker luchtig is. Verdeel dan over vier bakvormen. Hussel de frambozen OF blauwe bessen door wat bloem, totdat ze helemaal bedekt zijn en verdeel ze gelijkmatig over de bakvormen (ik drukte ze er voorzichtig in). Bak de cakes in ongeveer 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Test met een caketester of de citroen cakes gaar zijn, zet ze anders nog even terug in de oven voor enkele minuten. De caketester moet schoon uit de cake komen en de cake moet terugveren als je er op drukt. Laat een paar minuten afkoelen in de vormen en stort vervolgens op de kop op een rooster (met de bovenkant naar beneden). Laat volledig afkoelen. Gender reveal taart maken: Bereid de witte chocolade roomkaas frosting voor volgens het recept. Doe de frosting in een spuitzak met een ronde spuitmond, dat is geen must, maar vind ik wel makkelijk werken. Leg in de koeling tot gebruik. Neem een bord of plateau waarop je de laagjestaart uiteindelijk wil serveren. Smeer er een beetje frosting op en leg de eerste cakelaag erop. Spuit een eerste laag frosting op de cakelaag en strijk glad met een paletmes. Zet deze eerste laag ondertussen in de koelkast terwijl je de andere lagen maakt, dan kan de frosting opstijven. Neem de tweede cakelaag, beleg met frosting en strijk glad. Zet in de koelkast en herhaal ook voor de derde laag cake. Plaats de laatste twee cakelagen op de eerste laag cake. Leg de laatste cakelaag er bovenop en spuit de resterende frosting op de bovenkant van deze cake en tegen de zijkant. Je wil de cake niet meer kunnen zien, want de frambozen/blauwe bessen mogen natuurlijk nog niet zichtbaar zijn. Strijk aan alle kanten glad met het paletmes. Decoreer met de eetbare bloemen en enkele blauwe bessen en frambozen die je opzij hebt gezet en je fantastisch lekkere en natuurlijke gender reveal taart is READY! BAKTIPS Ik gebruik in de oven tegelijkertijd twee bakpannen van 20 ∅. Als de eerste twee cakes klaar zijn, dan maak ik de bakvormen direct schoon en schuif ik ze opnieuw met het resterende beslag de oven in. Het beslag weeg ik af zodat alle cakes gelijk worden. Het beslag laat ik ten tijde van de eerste bakronde afgedekt op het aanrecht staan. Zelf heb ik twee van deze taartvormen met losse bodem, die zijn ideaal in gebruik vind ik. Gender reveal taart bewaren Ik zet de taart het liefst max. een dag van tevoren in elkaar, tot die tijd kun je de onderdelen het beste los van elkaar bewaren. Lees meer over het bewaren van de losse cakes en het bewaren van de witte chocolade roomkaas frosting. Eenmaal opgebouwd moet de laagjestaart in z’n volledigheid in de koelkast bewaard worden. Hou er ook rekening mee dat je hier voldoende ruimte voor hebt, i.v.m. de hoogte van de taart. Je kunt de cake op deze manier tot drie dagen bewaren. In de vriezer kun je de laagjestaart tot drie maanden bewaren. Ik raad aan om overgebleven losse stukjes in vershoudfolie te wikkelen en deze gezamenlijk in een zipperbag/diepvrieszak te bewaren, zo luchtdicht mogelijk.