Ga naar de inhoud
Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij
Chocolade 19 augustus 2014

Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

Je leest het goed: deze gezonde brownies zijn vetvrij, suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én superlekker en makkelijk om te maken!

Suikervrije brownies (zonder geraffineerde suiker!)

Na veel puzzelen ben ik op mijn ultieme versie van gezonde brownies uitgekomen. Deze brownies zijn zonder toegevoegde of geraffineerde suikers gemaakt. Dat was mijn doel en dat is gelukt. En belangrijker: ze zijn onwijs lekker! En met veel lof goedgekeurd door mijn kritische testpanel (lees: vriendinnen en vriend). 

Deze makkelijke brownies zijn gemaakt met dadels, die een natuurlijke vervanger vormen voor de lading suiker die normaal gesproken in je brownies verdwijnt. En ja, ook in dadels zit van nature suiker, maar dit komt niet in de buurt bij hetzelfde gewicht in geraffineerde suikers. En dan heb ik het nog niet over de vitamines en vezels die je in dadels terugvindt.

Wist je trouwens dat dit recept ook in mijn verantwoorde bakboek PUUR ZOET te vinden is? Daarin vind je nog veel meer van dit soort recepten!

Gezonde brownies recept PUUR ZOET

Gezonde brownies bakken

De afgelopen tijd heb ik gesleuteld aan dit recept voor gezonde brownies. Het bakken van lekkere zoete dingen, die toch verantwoord zijn, vind ik lastiger dan wanneer ik ongelimiteerd de suikerpot leeg kan scheppen. Daar zit nu ook net de uitdaging waar ik zo van houd.

Voordat ik begin aan het eerste testbaksel, tuur ik eindeloos naar uiteenlopende recepten en leg dat vervolgens naast mijn eigen ideeën. Zo zag ik dat in veel gezonde brownies recepten bananen en dadels gebruikt worden, óf vervangers van geraffineerde suikers, zoals palmsuiker en kokosbloesemsuiker. Ook ingrediënten als courgette, rode bieten of zwarte bonen passeerden de revue. 

Uiteindelijk zul je in onderstaand recept de voor mij perfecte afweging tussen gezonde ingrediënten terugvinden, die samen onwijs lekkere, gezonde brownies vormen. En als kers op de taart is het ook nog eens een makkelijk recept!

Mocht je nu ook eens aan de slag willen met zwarte bonen in je brownies (voor extra veel eiwitten!), dan heb ik ook een recept voor skinny bonen brownies voor je online staan.

Gezonde brownies - dadels

Glutenvrije brownies

En had ik al verteld dat deze gezonde brownies ook glutenvrij, vetvrij en als je wilt ook lactosevrij zijn? Ik maakte deze glutenvrije brownies dus zonder bloem, maar ook zonder boter of olie. En dat kon omdat ik gebruik heb gemaakt van amandelmeel en appelmoes. Amandelen zijn rijk aan vetten van nature en maken de brownies heerlijk klef, zoals het hoort.

Voor de crunchy textuur zitten er grofgehakte hazelnoten door het beslag en op de pure chocoladetopping. De hazelnoten kun je bijvoorbeeld ook vervangen voor amandelen, pecannoten of walnoten.

lactosevrije brownies

Appelmoes is een goede vetvrije en lactosevrije vervanger voor boter of olie in cakes en soortgelijke baksels. Dat liet ik al eens eerder zien in mijn recept voor skinny bramenmuffins met appel. Het was even testen en wegen met alle alternatieve ingrediënten, maar het pakt allemaal perfect uit in deze lekkere brownies.

Zelf gebruik ik voor de topping hele pure chocolade (70%), deze is over het algemeen lactosevrij. Als je strikt lactosevrij eet raad ik aan om dit nog wel even te checken op de verpakking. Die 70% pure chocolade Zorg ervoor dat je een lactosevrije variant kiest. Hele pure bevat natuurlijk wel een kleine hoeveelheid suiker, dus als je dit echt niet mag of wil eten, dan kun je dit ook skippen.

Gezonde brownies maken makkelijk

Ook enthousiast geworden? Ga dan gauw aan de slag met deze gezonde brownies, want ze zijn een eitje om te maken! 

Hou je het toch liever bij de oude vertrouwde brownies met suiker en boter? Probeer dit fijne brownierecept dan eens uit. 

Je kunt deze brownies bakken in een vierkante vorm van 20 x 20 cm (zoals deze bakvorm) of als je iets lagere brownies wil bakken in een rechthoekige bakvorm van ongeveer 18 x 28 cm.

Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

recept
Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

Je leest het goed: deze gezonde brownies zijn vetvrij, suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én superlekker en makkelijk om te maken! Suikervrije…

Ingrediënten

  • 250 gram ontpitte dadels
  • 250 ml ongezoete appelmoes
  • 75 gram cacaopoeder
  • 1 tl vanille-extract (of aroma)
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 gram hazelnoten
  • 150 gram extra pure chocolade

Bereiding

  1. Week de ontpitte dadels 10 minuten in een bak met heet water. Laat hierna uitlekken.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte). Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier (door het invetten blijft het bakpapier beter zitten).
  3. Doe de geweekte dadels hierna samen met de appelmoes in de blender en maal zo fijn mogelijk.
  4. Giet het mengsel in een beslagkom en mix hier het cacaopoeder en de vanille er doorheen. Mix ook de eieren erdoor. Wanneer deze zijn opgenomen voeg je ook amandelmeel en bakpoeder toe.
  5. Hak de hazelnoten grof en zet 50 gram hiervan apart. Meng 100 gram door het beslag. Neem de bakvorm en giet hier het browniebeslag in.
  6. Zet de gezonde brownies voor 45 minuten in de voorverwarmde oven, maar dek na 25 minuten af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt.
  7. Laat volledig afkoelen. Smelt de pure chocolade au bain-marie, giet deze over de brownie, strijk glad en verdeel de overgebleven stukjes hazelnoot erover. Laat de pure chocolade opstijven voor het aansnijden.

BAKTIPS

Gezonde brownies bewaren

Maximaal vijf dagen in een goed afgesloten bak buiten de koelkast. Je kunt de gezonde brownies ook invriezen. Verpak ze luchtdicht (per stuk of per twee is meest handig) en bewaar ze op die manier maximaal 3 maanden in de vriezer. De nootjes zullen niet knapperig ontdooien, dus de bovenste laag kun je het beste pas na het ontdooien toevoegen.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 121

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

111 berichten over “Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

    1. Hi Mariëtte,

      Dankjewel voor dit recept. Je zegt vetvrij, maar volgens mij zit in amandelmeel redelijk wat vet. Heb je wellicht een alternatief voor amandelmeel?

      Groet, Hendrik

      1. Daarmee bedoel ik (zoals uitgelegd in de tekst) dat er geen toegevoegde vetten of suikers in zitten en op deze wijze direct uit de pure ingrediënten komt. Zonder een zekere vorm van vet of suiker helaas geen brownies.

  1. Ik heb een lactose gluten suikervrij dieet . Ik heb ze nu al verschillende keren gemaakt. Heerlijk voor iedereen een traktatie . Ook makkelijk in te vriezen.

    Dank voor het delen

  2. Met deze brownies een groep grove bouwvakkers laten denken dat ze gewone gesuikerde brownies aten, hihi. Hadden ze nooit gedacht, helemaal goedgekeurd en direct de vraag naar meer. Helemaal top!

    1. Hi Gerdine, sorry voor mijn late reactie. De appelmoes in dit recept dient als vervanger voor een olie of boter, of je dit kunt vervangen door banaan durf ik niet zeker te zeggen. Ik ben natuurlijk wel erg nieuwsgierig naar het resultaat als je het uitprobeert!

  3. Ik heb ze gisteren gemaakt en vandaag op werk uitgedeeld. Iedereen vond ze lekker. Natuurlijk ikzelf ook. En dat zonder bergen suiker, heerlijk 🙂

    1. Hi Eline, geen domme vraag hoor! Er zit inderdaad altijd suiker in chocolade, hoewel dit in hele pure chocolade niet veel is. Wat ik ermee heb bedoeld is dat ik het recept maak zonder zelf suiker toe te voegen en door gebruik te maken van zo natuurlijk/gezond mogelijke producten.

  4. Welke chocolade gebruiken jullie? Volgens de verpakking kan chocolade namelijk nog altijd sporen van zowel gluten als lactose bevatten.

  5. Wauw, wat is dit smullen! ! ! ik heb deze brownies uitgedeeld op mijn stage en iedereen vond het verrukkelijk! Het recept is eenvoudig om te maken en de brownies zijn snel klaar. Ook lekker met cashewnoten en cocos vlokken.

  6. Als je aan dit recept nog een extra ei toevoegt en je klopt vrij lang dan is ie ook heerlijk als iets luchtigere chocoladetaart.

    Met walnotenmeel (reformwinkel) is ie trouwens ook erg lekker!!

    1. Of met maismeel! Gaat ook prima, als de winkel geen amandelmeel heeft😉
      En had te weinig dadels gekocht, 150 gr. Maar ze waren overheerlijk!!

  7. Wauw, met mijn ervaring op het gebied van suikervrij eten kan ik wel zeggen dat dit de lekkerste brownies zijn die ik ooit heb geproefd!

    Mag ik het recept op mijn blog (mrs-sweetless.com) zetten met uiteraard de vermelding van zoetrecepten.nl?

  8. Deze brownies worden ontzettend lekker maar…wat ik tóch jammer vind is dat je stelt dat ze suikervrij zijn. Dat is gewoonweg niet waar. In ‘suikervrije’ appelmoes zit zo’n 11 gram suiker (!), weliswaar uit de appels maar toch. Ook zit er in extra pure chocolade (ik heb gekozen voor 85% van AH) nog 11 gram per 100 gram. Alles bij elkaar eet je twee eetlepels suiker op. Zou je daar iets eerlijker over kunnen communiceren?

    1. Hi, dankjewel voor je reactie! Zoals in de begeleidende tekst wordt vermeld verwijs ik naar het niet toevoegen van geraffineerde suikers in de receptuur. Wat betreft de chocolade heb je gelijk dus hier heb ik tekst over toegevoegd. Wat betreft de appelmoes ben ik het met je oneens omdat dit over natuurlijke suikers gaat (geldt voor de dadels ook).

  9. Hoi Mariette,
    Kan jij inschatten hoeveel koolhydraten dit recept bevat? Ik wil het graag voor iemand maken met diabetes. Bedankt!

    1. Hi Astrid, pfoe dat durf ik niet zo te zeggen. Als je deze koolhydratentabel (http://www.koolhydratentabel.nl/) ernaast legt, kom ik op het volgende uit: 232,6 gram koolhydraten. Als je er vervolgens 24 stukjes van snijdt is dat 9,7 gram koolhydraten per stukje. Valt dat binnen het diabetes dieet?

      Uitsplitsing:
      dadels (83 gram) appelmoes (45) cacaopoeder (8 gram) 3 eieren (2,1 gram) amandelmeel (8 gram) hazelnoten (16 gram) pure chocolade (70,5 gram)

  10. Ik ben allergisch voor noten. Heb je ideeen voor dit recept met ander meel dan amandelmeel en een alternatief voor hazelnoten?

    1. Oei, dat is lastig. Je zou speltbloem kunnen gebruiken, dat is ook iets smeuïger, maar zal niet volledig bij de smeuïgheid van amandelmeel in de buurt komen ben ik bang. Als je de hazelnoten wilt vervangen kun je denken aan pure chocolate chips, zodat je toch nog een andere structuur hebt tussendoor, maar gezonder wordt het er daardoor niet op. Je kunt ook wat kokosschaafsel of rasp op de topping strooien! Hopelijk heb je wat aan deze tips.

  11. Zou je bakpoeder ook kunnen vervangen met verse gist? Zo ja, hoeveel gram zou dat dan moeten zijn?

    Ik wil dit recept heeeel graag uitproberen. Zit nu op een suikervrij dieet (met de uitzondering van fructose) en ik hoop echt dat ik suikervrije vanille-aroma (en appelmoes zonder toegevoegde suikers) kan vinden.

    1. Oef, ik durf niet te zeggen of je dit ook met verse gist kunt doen, daar heb ik weinig ervaring mee.

      Wat betreft het vanille aroma kun je ook altijd nog overwegen om deze zelf te maken met wat wodka en een vanille stokje! 🙂

      1. Hi, bedankt voor je reactie! Ik heb em net gemaakt en je proeft inderdaad geen appelmoes, wel vind ik em een beetje aan de machtige kant maar toch wel lekker! Volgende keer iets minder cacao en minder chocola dan maar!

  12. schitterend recept, zo lekker! We zijn er hier allemaal enthousiast over!
    Nog een vraagje: hoe bewaar ik de brownies best? En hoe lang kan ik ze bewaren? bedankt alvast!

    1. Tof om te horen Inge! Je kunt ze zeker een week in een goed afgesloten bak bewaren, op een wat koelere plek, maar niet in de koelkast! En je kunt er ook een aantal invriezen natuurlijk 🙂

  13. Ik kan nergens amandelmeel vinden, waar koop je dat? En kan anders ook zelfrijzend bakmeel of gewoon bloem gebruiken?

    1. Hi Charlotte, de Albert Heijn verkoopt amandelmeel! Ik koop het zelf meestal bij de toko. Het amandelmeel zorgt voor de lekkere smeuïge structuur, zoals dat hoort bij een echte brownie, dus ik zou geen gewoon meel gebruiken.

  14. Superleuk recept, net zoals zoveel dingen op deze site natuurlijk, ik las al dat met suikervrij word bedoeld geen toegevoegde suiker, maar dat vetvrij zou ik toch misschien weglaten omdat amandelmeel juist zo vet is, er chocolade in zit en eieren. Ik moet zeggen dat behalve de chocola het wel vooral om gezonde vetten gaat, dus dat is alsnog een plus!

    1. Hi, daar heb je gelijk in! Ik doel vooral op extra toegevoegde vetten, zoals olie of boter, die zitten er niet in. Net zoals ik geen extra suikers toevoeg, maar natuurlijke vervangers waar ook nog goede voedingsstoffen in zitten. Wat betreft de chocolade klopt het helemaal, die kan eventueel ook weggelaten worden 🙂

  15. Hooii, ziet er super lekker uit en ga het zeker snel maken! Alleen één vraagje, waar kan ik vanille aroma kopen? Bij de Tuinen hebben ze het niet, tenminste niet op internet gezien. Kan ik het in de supermarkt vinden?

      1. Kan ik ook vanille extract gebruiken? Dat heb ik namelijk wel. Wat is de verhouding dan? Ik heb namelijk ontzettend veel zin om dit in mijn net nieuwe keuken te gaan bakken.

  16. Hoi Mariette, ik heb het recept zondag gemaakt en vind ‘m erg lekker, dank je wel!
    Kun je mij aangeven hoeveel calorieën er ongeveer inzitten? Dan kan ik het zelf wel per stukje berekenen, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid stukjes. Alvast bedankt!

    1. Hi Rosita, ik reken zelf niet in calorieën, maar in het gebruik van natuurlijke en zo gezond mogelijke ingrediënten. Ik moet je het antwoord dus schuldig blijven 🙂

  17. Wow! Mega lekker, bedankt voor dit heerlijke recept! Heb de brownies vanmiddag gemaakt en de hele familie is er weg van! Dus het gaat rap op….. Stiekem een stukje nog ergens verstopt in een bakje, die is voor mij!

  18. Heb ze gemaakt voor de high tea ter ere van mijn verjaardag, iedereen vond ze heerlijk. Ik ga ze morgen maken voor moederdag met kokos ipv hazelnoten. Ben benieuwd 😉

  19. Wat een goed recept! Het was even wat werk, maar echt heel erg lekker. Ik heb de noten (mix van amandel, hazel, pecan en walnoten) erdoorheen gedaan ipv erop, en alleen gesmolten chocola bovenop (had eigenlijk verkeerd gelezen haha maar was erg lekker) Ik heb precies de baktijd aan gehouden maar vond hem vooral op dag 2 en 3 heeeel droog, op dag 4 zelfs het laatste stukje weggegooid 🙁 Zie nu dat je het kan invriezen, maar was mijn oven te warm of toch te lang erin? Echt een super recept en geweldige site! Ik ben fan 🙂

    1. Ah wat zonde! Bij mij bleef de brownie voor zeker een aantal dagen lekker smeuïg (daarna was ie op haha). Ik vermoed dat je oven dan misschien toch iets te hard is gegaan. Heb je hem wel goed luchtdicht bewaard? Het helpt ook altijd om hem niet al helemaal in stukjes te snijden als je hem voor het eerst eet, maar per keer het aantal stukjes dat je gaat eten er af te snijden. Thanks voor je berichtje 😊

  20. Heb hem eindelijk ook kunnen maken. Wat een geweldig recept!
    Bedankt; hij is heerlijk. Ik heb hem trouwens met mejouldadels gemaakt en de dadels niet geweekt, omdat deze toch al zacht zijn. Of heeft het weken nog een andere functie?
    Groetjes Adriana

  21. Wat een heerlijk recept! Ik kan er maar moeilijk vanaf blijven, maar hij is toch echt bedoeld voor mijn verjaardag zaterdag. Hoop dat hij dan nog net zo smeuïg is als nu 🙂

  22. Hey! Zou dit recept graag klaarmaken voor mijn verjaardag, maar lust geen dadels. Smaak je deze of waarmee kan ik ze het best vervangen? Bedankt!

  23. zonet gemaakt
    ik weet niet wat we verkeerd hebben gedaan
    maar hij is taai en niet bepaald lekker
    enorm balen!
    voor ons niet herhaling vatbaar, maar hebben hem helaas weggegooid

  24. Het lijkt me een heerlijk recept en top als je gezond wil snoepen! Nu is mijn vraag of ik het amandelmeel ook door kokosmeel zou kunnen vervangen?

  25. Gisteren gemaakt, met kokosmeel, want amandelmeel had ik niet in huis. Oei, dan is 45 minuten in de oven écht te lang. Hij werd zeer machtig en ik moet ook even wennen aan de wat fruitige smaak. Ik moet nog even wat sleutelen aan de ingredienten die ikzelf ga gebruiken, want nadat de kids de chocola en nootjes van de bovenkant af hadden gelikt (hihi) bleef de bodem netjes liggen.

  26. Zou ik dit ook kunnen maken Coco’s/Rijst/Kikkererwt of mais meel ? Amandelmeel hebben ze hier jammer genoeg niet 🙁

  27. Hallo Mariette
    De brownies wil ik morgen gaan maken maar wat voor bakblik kan ik het beste gebruiken?
    Vind het wel fijn als ze er ook uit zien als brownies en niet zo plat worden als een koekje omdat ik een maatje te groot heb gebruikt 😉

  28. Net geprobeerd en het is zeer lekker. Als echte chocoholic ben ik er verzot van. Mijn vriend deinst terug bij het horen dat er appelmoes en dadels in zitten maar de kindjes zullen hem wel overtuigen 😁

  29. Hey ik ben benieuwd kan je ook gewone bloem gebruiken plaatsvan amandelmeel of een combinatie? want we hebben nog wel wat amandelmeel liggen maar het is zo duur.

    1. Nee, dan krijg je helaas niet dezelfde soort smeuïge brownie. Dat komt nou juist door het amandelmeel. Het is inderdaad erg duur 🙁

    1. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het lijkt me dat het wel kan. Het zal dan eerder cake worden dan brownies, omdat zelfrijzend amandelmeel voornamelijk bloem bevat en een kleiner aandeel amandelmeel.

    1. Ik tel geen calorieën, maar let zelf op het gebruik van minder suiker en meer natuurlijke ingrediënten. Door het gebruik van o.a. de noten denk ik niet dat ze laag ik calorieën zijn 🙂

  30. Gisteren je recept gemaakt en ze zijn om te smullen! Iedereen likte zijn vingers er bij af. Nu heb ik alleen nog twee vraagjes. Ik kon niet vinden op welke stand je de brownie in de over afbakt. Heb het rooster nu op de laagste gehad of zet je deze gewoon in het midden van de oven (het rooster). Plus is het mogelijk om de dadels te vervangen door een suikervervanger (erythritol/stevia)?

    1. Wat fijn dat ze zo’n succes waren! Ik zet ze altijd in het midden van de oven, op onder- bovenwarmte. Het moet zeker kunnen om de dadels door erythritol/stevia te vervangen, maar dan moet die ‘massa’ ook ergens door vervangen worden (niet alleen de zoete smaak). Hierbij denk ik aan een deel gepureerde zoete aardappel ofzo, maar ik zou het eerst moeten testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *