Geroosterde kikkererwten (oven en airfryer) Geroosterde kikkererwten maken is een makkie. En erg lekker om als gezonde snack te eten. Maar geroosterde kikkererwten smaken ook heerlijk in een salade of soep. Geroosterde kikkererwten maken Zelf geroosterde kikkererwten maken? Goed idee! Niet alleen is het ontzettend makkelijk, maar kikkererwten zijn ook ontzettend gezond omdat ze rijk zijn aan vezels, eiwitten en verschillende vitamines en mineralen bevatten. Lekker snackie dus, dat ook nog eens helemaal glutenvrij, lactosevrij en veganistisch is. Het is niet de eerste keer dat ik geroosterde kikkererwten maak. Zus Carolien was in 2017 de trend al best wel vooruit en experimenteerde er volop mee. En dus deelden we toen al twee lekkere recepten om kikkererwten te roosteren op het blog. Ik was opnieuw geïnspireerd en besloot er een lekkere soep mee te maken (volgt snel). Mijn zoontje van bijna twee snackt deze geroosterde kikkererwten ook graag weg en daar ben ik erg blij om (wel onder begeleiding uiteraard) vanwege de gezonde eigenschappen van kikkererwten. Onwijs benieuwd of ze zo in trek blijven als hij ouder wordt. 😉 Kikkererwten uit de oven Je kunt de kikkererwten voordat je ze in de oven schuift op smaak maken met een kruidenmix naar keuze. Deze keer koos ik voor de Midden-Oosterse baharat kruidenmix. Die smaakt er ontzettend lekker bij. Al eerder deelde ik een recept met jullie voor pittige geroosterde kikkererwten en kidsproof kikkererwten met Parmezaanse kaas. Maar zoals ik hierboven al schreef gingen deze kikkererwten met baharat kruiden er als koek in bij mijn zoontje. Bij kinderen let ik er vooral op dat ik niet teveel kruiden en zout gebruik. Zolang je daar rekening mee houdt is dit een hartstikke gezonde kikkererwten snack! Geroosterde kikkererwten airfryer Geroosterde kikkererwten kun je ook perfect in de airfryer bakken. Het zal een beetje per airfryer verschillen, maar in het recept geef ik voor zowel de oven als de airfrryer aan hoe je de kikkererwten het beste kunt roosteren. In het algemeen geldt voor ovens en airfryers hetzelfde. Hou het zelf goed in de gaten (met name de laatste 5 – 10 minuten van de baktijd) en speel een beetje tot je de juiste baktijd en -temperatuur te pakken hebt. Kikkererwten koken Voor dit recept heb ik voorgekookte kikkererwten gebruikt, uit blik om precies te zijn. Je kunt voorgekookte kikkererwten natuurlijk ook prima uit een pot gebruiken. Gooi het sap dan vooral niet weg (aquafaba), maar maak er veganistische meringues van! Geroosterde kikkererwten bewaren Het is het lekkerst om de geroosterde kikkererwten direct te serveren, dan zijn ze nog knapperig. Of je kikkererwten knapperig zijn hangt ook af van hoe lang je ze bakt. Bak ze ook niet té lang, want dan kunnen ze uitdrogen of een aangebrand smaakje krijgen. Nog een laatste stukje verwachtingsmanagement: verwacht niet dat ze zo knapperig worden als chips. Dat gebeurt niet, tenzij je ze frituurt. En dat is weer een stuk minder gezond. En hoe moet je overgebleven geroosterde kikkererwten dan bewaren? Eenmaal volledig afgekoeld bewaar je ze in een afgesloten bakje of zakje buiten de koelkast. Zo blijven ze enkele dagen goed. Ik warm ze graag weer even op in de airfryer voor ik ze opnieuw in een gerecht verwerk, maar dan moet je ze de eerste keer al niet te lang gebakken hebben. recept Geroosterde kikkererwten (oven en airfryer) Geroosterde kikkererwten maken is een makkie. En erg lekker om als gezonde snack te eten. Maar geroosterde kikkererwten smaken ook… Printen Ingrediënten 1 blik kikkererwten (400 gram) uitgelekt 1 theelepel baharat kruidenmix (of meer naar smaak) 1 eetlepel olie Flinke mespunt zout Bereiding Spoel de kikkererwten met water en dep voorzichtig droog. Meng de kikkererwten in een kom met de olie en de baharat kruidenmix (of een kruidenmix naar keuze) Oven. Spreid de kikkererwten op een bakplaat met bakpapier en bak af 25 – 35 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden (onder- en bovenwarmte). Halverwege schep je de kikkererwten om. Airfryer. Bak de kikkererwten ongeveer 18 – 20 minuten op 180 graden. Als je gaat voor zo knapperig mogelijke kikkererwten, dan moet je ze de maximale baktijd geven (wel opletten dat ze niet te donker worden). Ik bak de kikkererwten meestal iets korter als ik ze door een salade of soep meng, zodat ze niet te droog van binnen worden. Op die manier kan ik ze ook prima nog eens opwarmen in de oven of airfryer zonder dat ze te donker worden. TIP: vervang de baharat kruidenmix ook eens door smoked paprika kruiden (iets minder van gebruiken, vrij hevig van smaak), ras el hanout kruiden of door jouw favoriet kruidenmix.