Ga naar de inhoud
Glutenvrije perentaart (tarte tatin)
Gezonde bakrecepten 12 februari 2024

Glutenvrije perentaart (tarte tatin)

Glutenvrije perentaart (tarte tatin)

Wil je een glutenvrije perentaart, of tarte tatin eigenlijk, maken en dan het liefst een beetje verantwoorder dan normaal? Dan komt dit recept als geroepen. 

Glutenvrije tarte tatin

Een peren tarte tatin is niets meer of minder dan een omgekeerde perentaart met karamel. Ik maakte al eerder een peren tarte tatin met bladerdeeg, die je trouwens ook perfect glutenvrij kunt maken door glutenvrij bladerdeeg te gebruiken. Maar deze glutenvrije tarte tatin komt uit mijn bakboek PUUR ZOET, waarin je alleen maar zoete recepten terugvindt gemaakt met minder suiker en boter, maar vooral met pure ingrediënten. Deze glutenvrije perentaart maak je met havermout en in het deeg vind je enkel appelmoes en appelstroop terug.

Vegan karamelsaus met kokos

De karamelsaus is een ander verhaal, want hé, om karamel te maken heb je suiker nodig. Ik gebruik daarvoor een combinatie van ahornsiroop en kokosmelk. Van de kokosmelk gebruik je enkel het meest dikke en stevige gedeelte. Door een blik volvette kokosmelk een nacht in de koelkast te zetten, scheiden het kokoswater en de kokosroom zich van elkaar. De kokosroom ga je gebruiken voor een prachtige en lekkere vegan karamelsaus met kokos, een echte smaakmaker van deze vegan tarte tatin.

Vegan tarte tatin recept

Vegan perentaart

Dit recept is niet alleen glutenvrij en zo gezond mogelijk ingestoken, maar het is ook een volledig vegan taartrecept. Dat hoef je trouwens helemaal niemand te vertellen, want je bezoek zal echt niet proeven dat je ze een vegan perentaart voorschotelt. Deze taart is super rijk van smaak, onder andere door het kaneel in het vegan tarte tatin deeg en door de vegan karamelsaus op basis van kokosroom. Thomas wilde deze taart als avondeten, toetje én ontbijt eten. Een onwijs succes!

Vegan tarte tatin

Als je nu eenmaal erg van tarte tatins met bladerdeeg houdt, kun je dat ook gewoon gebruiken. Vegan bladerdeeg is volop verkrijgbaar en je moet tegenwoordig eerder je best doen om een pakje roomboter bladerdeeg te bemachtigen. Let er wel op wanneer je niet alleen een vegan tarte tatin wil maken, maar ook een glutenvrije tarte tatin dat het bladerdeeg dat je koopt aan deze beide eigenschappen voldoet.

vegan tarte tatin

Meer gezonde taarten bakken

Dit recept voor een glutenvrije en vegan tarte tatin is afkomstig uit mijn bakboek PUUR ZOET. Hierin vind je nog veel meer gezonde taarten en verantwoorde tussendoortjes, koekjes en toetjes, yaay! In totaal staan er 84 lekkere recepten in het boek, waarvan 80 stuks lactosevrij en glutenvrij zijn. Daarnaast vind je er tal van tips over het vervangen van ingrediënten en tweaken van recepten naar jouw smaakvoorkeur of voedingspatroon. En niet onbelangrijk, van al die recepten zijn 60 stuks vegan. Lees in dit artikel meer over de laatste editie van PUUR ZOET of bekijk het inkijkexemplaar via deze link.

Glutenvrije perentaart (tarte tatin)

recept
Glutenvrije perentaart (tarte tatin)

Een gezonder recept voor glutenvrije perentaart, gemaakt met minder suiker en meer perensmaak. Deze tarte tatin is ook helemaal vegan!

30 minuten + 40 minuten bakken
12

Ingrediënten

Glutenvrije tarte tatin

  • 4 flinke peren
  • Kaneel
  • 200 gram havermout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 75 gram kokosolie
  • 2 el appelmoes
  • 2 el dadelstroop

Vegan karamelsaus

  • 1 blik kokosmelk (niet light)
  • 100 ml ahornsiroop
  • Evt. zout

Bereiding

Voorbereiding: vegan karamel

  1. Zet de kokosmelk de avond van tevoren in de koelkast, hierdoor scheiden kokosroom en kokoswater zich van elkaar. Schep de kokosroom eraf en breng samen met de ahornsiroop in een steelpannetje voor 3-4 minuten aan de kook. Blijf continu roeren.
  2. Verlaag het vuur en laat 15 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur tot de karamelsaus mooi is ingedikt. Bij het afkoelen zal de saus verder indikken.

Glutenvrije perentaart maken

  1. Verdeel 3 eetlepels karamelsaus over de bodem van een bakvorm (Ø 24 cm). Schil de peren, snijd ze doormidden en leg ze met de bolle kant op de karamelsaus. Strooi er wat kaneel overheen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Maal de havermout tot een fijn meel en meng met een snuf zout, het bakpoeder, de olie, de appelmoes en de dadelstroop tot een deeg. Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol uit tot een ronde lap deeg. Leg de lap deeg op de peren en snijd een klein kruisje in het midden.
  4. Bak de glutenvrije tarte tatin in 35 tot 40 minuten goudbruin.
  5. Laat een beetje afkoelen en draai vervolgens om op een bord of schaal. Serveer met een schep volle kokosyoghurt en/of wat extra karamelsaus.

Glutenvrije perentaart bewaren

Eet ’m het liefst warm uit de oven of maak de tarte tatin een dag van tevoren en bak op het laatste moment pas af.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Glutenvrije perentaart (tarte tatin)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Glutenvrije perentaart (tarte tatin)

  1. Deze glutenvrije tarte tatin was erg lekker Mariette, bedankt voor het recept. Ik ga het ook eens met appels proberen, kan dat denk je?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *