Ga naar de inhoud
Glutenvrije pitabroodjes
Brood 21 april 2023

Glutenvrije pitabroodjes

Glutenvrije pitabroodjes

Wil je glutenvrije pitabroodjes maken? Zoek dan niet verder, ik heb een lekker en makkelijk recept voor je uit het bakboek Glutenvrij bakken kan iedereen.

Als je dit recept geprobeerd hebt zul jij je glutenvrije pitabroodjes voortaan altijd zelf willen bakken, want er gaat niks boven zelfgebakken brood!

Glutenvrije pita

Glutenvrije pita is Grieks platbrood met gist dat wordt gebakken in een pan. Een hartstikke makkelijk recept, dus laat je alsjeblieft niet afschrikken door het gebruik van gist. Het zou zonde zijn als je de zaligheid van verse, zelfgemaakte (glutenvrije) pita zou mislopen.

Deze glutenvrije pitabroodjes smaken heerlijk met gyros, shoarma (of wat dacht je van oesterzwam shoarma? – mijn favoriet), tzatziki of welke lekkere vulling je er dan ook bij bedenkt. Je snijd ze niet open om ze te vullen, maar je legt de vulling er bovenop en daarna vouw je ze dubbel. Echt een aanrader!

Glutenvrije pitabroodjes maken

Glutenvrije pitabroodjes maken is niet moeilijk, maar misschien staan er wel enkele ingrediënten in de lijst waar je een vraagteken bij hebt. Daarom loop ik ze één voor één met je door zodat je soepel door het recept heen kunt:

  • Handwarme melk. De melk moet handwarm zijn om de gist te activeren (hoewel dit geen vereiste is bij instantgist). Let erop dat je melk niet te warm is, want dan kan de gist doodgaan.
  • Instantgist. Instant gist vind je in elke supermarkt en is lang houdbaar. Maar controleer de houdbaarheidsdatum wel, want anders bestaat de kans dat het niet meer werkt.
  • Suiker.
  • Schär Brot meel. Bij de meeste grote supermarkten vind je dit in het assortiment en anders ook in voldoende webshops.
  • Fiberhusk of psylliumvezels. Fiberhusk is ook bij de meeste grote supermarkten verkrijgbaar of bij online webshops. Zelf heb ik altijd psylliumvezels in huis, maar beiden werken prima. Het zijn glutenvrije vezels die ervoor zorgen dat glutenvrij brood de juiste elastische structuur krijgt (ondanks het gebrek aan gluten).
  • Zout. Zout is een echte smaakmaker in elk soort brood, laat het dus niet achterwege tenzij je echt geen andere keuze hebt.
  • Oregano of tijm. Deze kruiden horen echt thuis in Griekse pitabroodjes.
  • Olijfolie. Olijfolie geeft een zachtere korst aan brood en zorgt ervoor dat het pitabrood langer vers en soepel blijft. 
  • Water, warm.

Glutenvrije pitabroodjes recept

glutenvrije pitabroodjes recept

Dit recept is afkomstig uit het boek “Glutenvrij bakken kan iedereen” van Fatima Abakka. Een prachtig glutenvrij bakboek met glutenvrije recepten uit keukens over de hele wereld. Waaronder deze glutenvrije Griekse pitabroodjes, maar ook vele andere glutenvrije broden en broodjes, allerlei glutenvrije hartige en zoete recepten.

In mijn recept voor glutenvrije appeltaart vind je een uitgebreide review van het glutenvrije bakboek “Glutenvrij bakken kan iedereen” en vertel ik je veel meer over de inhoud van het boek.

Glutenvrije Griekse pitabroodjes opwarmen

Als je zelf (glutenvrije) pitabroodjes bakt dan zijn ze heerlijk zacht van structuur, maar na een dag kunnen ze wat taaier aandoen. Het is lekker om ze dan even op te piepen in de magnetron of (kort!) aan beide kanten te bakken in een ingevette pan.

Nog een heerlijke tip voor als je enkele dagen later nog glutenvrije pita’s over hebt. Even insmeren met olie, bestrooien met zeezout en 5 – 10 minuten in de oven leggen op 180 graden. Snijd ze in puntjes en zet samen met een paar lekkere dips op tafel. Een heerlijke borrelplank!

Auteur: Fatima Abakka | Nederlands Hardcover 9789000385171 24 oktober 2022 192 pagina’s | Dit recept en review is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Forte culinair. 

Glutenvrije pitabroodjes maken

GLUTENVRIJE RECEPTEN

Hier op Zoetrecepten vind je uiteraard ook de nodige glutenvrije recepten en daarom deel ik graag een aantal glutenvrije favorieten met je:

In mijn bakboek PUUR ZOET vind je 60 glutenvrije zoete bakrecepten. Deze glutenvrije recepten hebben stuk voor stuk een gezonde insteek: minder suiker en minder vet.

Glutenvrije pitabroodjes

recept
Glutenvrije pitabroodjes

Zelf glutenvrije pitabroodjes maken? Dat kan met dit makkelijke recept! Hierna wil jij je glutenvrije pita voortaan altijd zelf maken.

45 minuten bereiding en 60 minuten rijstijd
10

Ingrediënten

  • 150 ml melk, handwarm
  • 7 gram instantgist
  • 2 tl suiker
  • 400 gram Schär Brot meel
  • 1 tl fiberhusk (of 2 tl psylliumvezels)
  • 1 tl zout
  • 2 tl oregano of tijm
  • 3 el olijfolie
  • 275 ml water, warm

Extra:

  • rijstmeel (bestuiven)
  • olie (invetten)

Bereiding

  1. Neem een beker en doe hier de melk, de gist en de suiker in. Roer door en laat staan totdat het gaat schuimen.
  2. Doe ondertussen het glutenvrije meel in een kom. Voeg fiberhusk (of de psylliumvezels), zout, oregano en tijm eraan toe en meng met een garde. Maak hier middenin een kuiltje en giet daarin het gistmengsel samen met de olijfolie.
  3. Kneed het geheel door terwijl je beetje bij beetje het water toevoegt. Je kunt hiervoor ook prima een keukenrobot met (brood)deeghaak gebruiken.
  4. Vet een kom in met wat olijfolie. Gebruik een deegschraper om een bal van het deeg te vormen en leeg de bal deeg in de kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme plek 60 minuten rijzen.
  5. Bestuif je aanrecht met wat rijstmeel en leg de gerezen bal deeg erop. Bestuif deze ook met wat rijstmeel en verdeel met de deegschraper in 10 gelijke delen.
  6. Druk elk stukje deeg plat en vorm tot een rond pitabroodje van 16-17 cm diameter. Wordt het plakkerig? Bestuif het dan met wat meer rijstmeel.
  7. Neem een koekenpan, vet licht in met wat olie en verhit. Bak de pitabroodjes op middelhoog vuur aan beide kanten gaar; dat duurt ongeveer 2 – 2,5e minuut per kant. Je ziet wanneer je de pita’s kunt omdraaien wanneer er kleine bubbeltjes omhoog komen.
  8. Omdraaien gaat het beste met een spatel en hou tussendoor in de gaten of het vuur misschien iets lager moet. Te donkere pita’s wil je natuurlijk voorkomen!
  9. Leg jouw versgebakken pitabroodjes direct na het bakken tussen twee schone theedoeken. Hierdoor blijven ze zacht en soepel. Enne, ze zijn het allerlekkerst als ze net uit de pan komen en heerlijk warm zijn. 😉

Glutenvrije pitabroodjes bewaren

Heb je teveel glutenvrije pitabroodjes gemaakt? Dan raad ik aan om ze direct in te vriezen. Dit kun je het beste per stuk doen (makkelijk met ontdooien) of anders in ieder geval een stukje bakpapier tussen de pita’s leggen, anders plakken ze aan elkaar. Warm de pita daarna op in de pan, of in de oven (als het er meerdere zijn), op 160 graden voor enkele minuten.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Glutenvrije pitabroodjes" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 34

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *