Ga naar de inhoud
Hartig pompoenbrood (pompoencake)
Ontbijt, brunch of lunch 11 maart 2025

Hartig pompoenbrood (pompoencake)

Hartig pompoenbrood (pompoencake)

Hartig pompoenbrood. Onwijs lekker bij een kom soep. Zowel warm als koud smaakt het goed. Een makkelijk recept dat je in een handomdraai maaktmet behulp van een schaaltje pompoenpuree, wat Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas.

Is het nou een hartig pompoenbrood of een pompoencake? Ik weet het niet, maar lekker is het wel. Ik zou zeggen, maak het zelf en koppel even terug of je het meer een brood of een cake vindt. 😉

Hartig pompoenbrood met parmezaanse kaas, zongedroogde tomaatjes

Tips bij het maken van hartige pompoencake

  • Ik gebruikte een cakevorm van 30 cm, maar een 25 cm vorm kan ook (let er wel op dat de caketester er schoon uitkomt)
    • Voor het maken van de pompoenpuree gebruik ik graag flespompoen, maar een ronde oranje pompoen kun je ook prima gebruiken. Wel raad ik aan om alleen het vruchtvlees te gebruiken (niet de schil en ook niet de pitten, trouwens) én om de pompoenblokjes in de oven te roosteren. De oven heb je daarna toch nodig om de cake te bakken en bovenal geeft het roosteren een volle smaak aan de pompoen. Stomen kan ook, maar dan wordt de puree iets vochtiger.
    • Liever een zoetere pompoencake maken? Dat kan ook! Gebruik dan dit recept.
    • In de basis is dit recept plantaardig, maar door de toevoeging van kaas niet meer. Je kunt de kaas ook vervangen door olijven, of door een plantaardige kaas.
    Hartige pompoencake maken
    Hartig pompoenbrood (pompoencake)

    recept
    Hartig pompoenbrood (pompoencake)

    Hartig pompoenbrood. Onwijs lekker bij een kom soep. Zowel warm als koud smaakt het goed. Een makkelijk recept dat je…

    30 minuten bereiding + 45 minuten bakken
    12

    Ingrediënten

    • 250 gram flespompoen, zonder schil
    • 100 ml amandelmelk
    • 75 ml plantaardige olie
    • 150 gram zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
    • 150 gram Parmezaanse kaas
    • 1 tl Italiaanse kruiden
    • 200 gram amandelmeel
    • 100 gram boekweitmeel
    • 1 el bakpoeder
    • Mespunt zout

    Bereiding

    Pompoencake maken

    1. Maak de pompoen schoon, snijd in blokjes en rooster in de oven tot ze zacht is. Pureer dan fijn met de staafmixer.
    2. Vet een cakevorm van 25 of 30 cm in en bekleed eventueel met bakpapier.
    3. Meng in een kom de pompoenpuree, amandelmelk, olie en zongedroogde tomaatjes kort met een spatel door elkaar.
    4. Meng in een andere kom alle overige ingrediënten door elkaar (hou een beetje kaas apart voor de topping) en voeg  de natte ingrediënten hieraan toe.
    5. Meng met een spatel tot het één geheel is en stort het beslag in de cakevorm. Top af met de apart gezette kaas.
    6. Bak jouw hartige pompoenbrood in 40 – 45 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden, totdat een caketester er schoon uitkomt.

    TIPS

    • Ik gebruik biologische flespompoen voor dit recept. Voor de meest gladde en zachte puree verwijder ik de schil het liefst.
    • De pompoen kan ook gestoomd worden, maar dan krijg je een iets nattere puree. Roosteren in de oven geeft meer smaak en een minder waterig resultaat.
    • Voor een zoete cake meng je zoetmiddel naar keuze door het beslag (50-100 gram), zoals ahornsiroop of (kokosbloesem)suiker.
    • Hoeft het niet glutenvrij? Dan kan je het boekweitmeel ook door bloem vervangen.

    Enjoy zoetjes

    Heb jij dit "Hartig pompoenbrood (pompoencake)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

    Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

    Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

    Zin in meer?

    Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *