Hartige oliebollen: quiche lorraine Oliebollen an sich zijn al geweldig lekker. Maar toch is deze zoete hap is niet voor iedereen weggelegd. Heb je ooit bedacht om er hartige oliebollen van te maken? Gruwelijk lekker! Eli, mijn hartige keukenprinsesvriendin kwam met het grandioze idee voor hartige oliebollen. Zij houdt niet van zoete dingen (die mensen bestaan…) en droomde al jaren over hartige oliebollen. Ik was fan, dus we hadden een oliebollendate. Met als resultaat drie geniale hartige oliebollen recepten, waarvan ik vandaag de eerste deel. Een hartige oliebol met spekjes, kaas en ui. Hartige oliebol met kaas, spek en ui Met deze drie hoofdingrediënten maken we een dikke knipoog naar de quiche lorraine. We hebben een poging gedaan om de smaak van deze quiche te vangen en in oliebollenvorm te gieten. Het resultaat van deze hartige oliebollen met spekjes en kaas smaak een beetje zoals de perfecte ham-kaas croissant, vonden wij. Hier werden niet alleen wij, maar ook onze mannen intens gelukkig van. Ik zeg daarbij ook graag dat ze zich van tevoren ook luid hadden laten horen dat ze ‘hartige oliebollen’ maar een smerig idee vonden. 😉 Vegetarisch maken? Dat kan hoor! Gewoon één van de vegetarische alternatieven van spekjes gebruiken, van de Vegetarische Slager bijvoorbeeld. Meer hartige oliebollen recepten Zoals gezegd maakten we nog twee erg geslaagde hartige oliebol recepten tijdens onze oliebollendate. Daarnaast ben ik zelf ook nog een extra keer aan de bak gegaan, omdat het idee van deze hartige bollen voor Oud & Nieuw me echt verrassend goed was bevallen. Hou je vast voor nog drie heerlijke recepten: Hartige geitenkaas oliebollen (vegetarisch). Met een lekker geitenkaasje, pijnboompitten en tijm. Hartige oliebollen met een Italiaanse twist (vegetarisch). Een superlekkere lactosevrije en vegetarische hartige oliebol met een dikke knipoog naar de Italiaanse keuken. Pizza oliebollen. Gaat jouw hartje harder kloppen van chorizo? Dan is deze hartige oliebol met choriza, gegrilde paprika, rode ui en Parmezaanse kaas wat voor jou. Ga je toch liever voor zoet? In dit artikel deel ik mijn 3 favo zoete vullingen! recept Hartige oliebollen: quiche lorraine Hartige oliebollen, wat is dat heerlijk! Mijn favoriet was deze twist op de quiche lorraine, een hartige oliebol met spekjes, kaas en ui. Printen 120 minuten + baktijd 18 Ingrediënten Recept oliebollen (goed voor 35 mini’s) VULLING 200 gram ontbijtspek* 2 uien 125 gram geraspte kaas * Of vegetarische speckjes van de Vegetarische slager! Bereiding Anderhalf uur van tevoren: maak het beslag volgens dit recept (of via een pak). Snijd ondertussen de uitjes fijn en fruit deze met wat olie aan in een verhitte pan tot ze glazig zijn. Snijd/knip ook de ontbijtspek in kleine reepjes en bak deze kort mee met de ui. Meng dit samen met de geraspte kaas in een kommetje en zet even opzij. Neem een grote pan, frituurpan of wok en verhit de olie tot 180 graden Celsius. Meng de volling door het beslag en klop het beslag 15 keer stevig door met een spatel, bakkers noemen dit het doorslaan van het beslag. Dit helpt bij het voorkomen van luchtbellen in een oliebol en maakt de structuur zachter. Schep met twee lepels of een ijsschep bolletjes ter grootte van een flinke walnoot. Bak maximaal 4 – 5 oliebolletjes per keer, anders koelt de olie te snel af. Bak elke kant mooi bruin. Oliebollen draaien vanzelf als een kant gaar is, soms hebben ze wel een stootje van een spatel nodig. Serveer direct, eventueel met wat sweet chilisaus. Yum!