Zomertaart met rood fruit Een heerlijke zomertaart met rood fruit, een chewy sloffen bodem met amandelspijs en een romige vulling van banketbakkersroom en mascarpone. De lekkerste zomerse taart die je zult proeven! Bruidstaart Deze zomertaart is één van de lekkerste taarten die ik ooit at. Op 4 juni 2011 om precies te zijn, de trouwdatum van mijn sissie, Carolien (en haar man Koen). Ik weet nog goed dat ze bij het taartproeven luid en duidelijk liet weten dat de taart vooral heel erg lekker moest zijn en dat de looks er minder (tot niet) toe deden. Maar hé, deze zomerse taart met rood fruit heeft zowel de looks als de smaak. Zomertaart met rood fruit maken Begrijp me niet verkeerd, ik heb deze taart niet voor de bruiloft gemaakt. Dat was een voor mij onbekende bakker. Echter kwam er een paar jaar later een subtiel verzoek vanuit de fam of ik die desbetreffende taart niet eens kon namaken. Dus hier is ‘ie dan: mijn remake op de bruidstaart van Koen en Carolien. Een zomertaart met rood fruit, waarbij je je eigenlijk een ronde slof moet voorstellen (iedereen kent de aardbeienslof wel, niet waar?). De vulling van deze slof bestaat niet alleen uit banketbakkersroom, maar ik mengde het met mascarpone voor een extra romig geheel. En dat alles afgetopt met een flinke lading rood fruit. Ontzettend lekker en zomers! Zomertaart bakken: tips Als je aan de slag gaat met het bakken van deze lekkere zomertaart, dan heb ik een aantal tips voor je. Ik gebruikte bijvoorbeeld een springvorm met een losse bodem, met een doorsnede van 24 cm (zoals deze). Banketbakkersroom & amandelspijs Ik maakte een banketbakkersroom (volgens dit recept) en mengde dit met mascarpone voor een soort next level cheesecake meets banketbakkersroom vulling. Voor een meer luchtige vulling kun je de mascarpone vervangen door opgeklopte slagroom, die je voorzichtig door de banketbakkersroom spatelt. De basis van de taart is een sloffen bodem, gevuld en afgebakken met amandelspijs. Persoonlijk vind ik dat onweerstaanbaar, maar als je niet van amandelspijs houdt of dit niet mag eten dan kun je het vervangen door banketbakkersroom die je meebakt i.p.v. de spijs. Het concept is verder hetzelfde en het is ook weinig tot geen extra werk, omdat je al banketbakkersroom moet maken om de taart ná het bakken te vullen. Rood fruit Ik ben gegaan voor aardbeien, frambozen en blauwe bessen, maar wijk gerust uit naar andere soorten rood fruit zoals bramen, aalbessen, kersen of Japanse wijnbessen. Net wat je lekker vindt, of welke soort fruit op het moment dat je de zomertaart maakt in het seizoen is. Decoratie Voor een extra feestelijke look kun je de rand van de taart van toefjes slagroom voorzien. Dat is de stijl waarmee dit soort sloffen taarten met fruit meestal afgewerkt zijn als je ze bij de bakker in de vitrine treft. Ik vind een gladde spuitmond (zoals deze) daarvoor erg mooi, maar een stervormige spuitmond is ook altijd een goede optie (zoals deze). Zomerse taart recepten Dit is natuurlijk niet het enige zomertaart recept dat ik voor jullie in petto heb. Er zijn zoveel lekkere zomerse taarten te bedenken door te variëren met de vulling, door een zanddeegbodem te bakken of door andere soorten fruit te gebruiken. Een greep uit mijn favoriete zomerse taart recepten, waarbij ik vooraf moet aangeven dat deze zomertaart met rood fruit wellicht bovenaan staat, zijn: Lemon curd zanddeegtaart met rood fruit Aardbeien kwarktaart Frambozenslof met witte chocolade Oreo MonChoutaart met aardbeien Raw chocolademousse taart met rood fruit (vegan en glutenvrij) recept Zomertaart met rood fruit Een heerlijke zomertaart met rood fruit, een chewy sloffen bodem met amandelspijs en een romige vulling van banketbakkersroom en mascarpone. Printen 60 minuten + bak- en koeltijd 12 Ingrediënten Sloffen bodem 200 gram bloem 1,5 theelepel bakpoeder 180 gram boter, kamertemperatuur 150 gram witte basterdsuiker 1 ei (L) 1 tl vanille extract 1/4 tl zout 175 gram amandelspijs Geraspte citroenschil (van 1 citroen) 24 cm springvorm Vulling zomertaart 200 ml banketbakkersroom 200 gram mascarpone 1 zakje vanillesuiker Rood fruit Bereiding Sloffen bodem maken Beleg de bodem van je springvorm met bakpapier. Neem een kom en kneed hierin bloem, bakpoeder, 150 gram boter (leg de overige 30 gram opzij), basterdsuiker, 1 eigeel, vanille-extract en zout tot het volledig gemengd is. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot de grootte van je bakvorm. Doe erin en druk aan. Zet de vorm een uur in de koelkast zodat het deeg kan rusten, dat komt de smaak ten goede. Kneed het amandelspijs los met het eiwit, de boter en de citroenschil. Daardoor wordt het amandelspijs extra smaakvol en blijft het smeuïg tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het amandelspijsmengsel in een spuitzak en spuit op de bodem van de taart, maar laat 2 cm deeg vrij van de rand. De rand die je vrijhoudt zal daardoor omhoog rijzen tijdens het bakken. Bak de slof gaar in 25-28 minuten (de slof is dan goudbruin en de vulling ook). Laat de bodem hierna volledig afkoelen voordat je de vulling erin doet. Vulling zomertaart Bereid de banketbakkersroom voor volgens dit recept en laat volledig afkoelen. Zorg ervoor dat de mascarpone op kamertemperatuur is en mix deze zacht in een mengkom met een zakje vanillesuiker. Schep nu de banketbakkersroom met de mascarpone hier doorheen tot ze volledig gemengd is. Giet het mengsel op de afgekoelde taartbodem en zet voor een nacht of meerdere uren in de koelkast om goed op te stijven. Versier de ronde slof met rood fruit en bestrooi eventueel met wat poedersuiker. Jouw zomertaart is klaar! Zomertaart bewaren Je kunt deze zomerse taart met rood fruit maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren, in een afgesloten taartdoos. Je kunt de sloffen bodem ook goed invriezen (luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar), eenmaal opgemaakt zou ik de taart niet invriezen.
Wat een heerlijke taart is dit!! Heb ook direct de banketbakkersroom zelf gemaakt; het was een hit! Beantwoorden
Hij ziet er heerlijk uit! Ik wil m graag vandaag gaan maken. Heb ik echt vanille aroma nodig of is extract ook goed? Beantwoorden
Nee hoor, dat kun je ook gerust gebruiken. Beter zelfs dan aroma, maar minder makkelijk verkrijgbaar. Beantwoorden
Dit is amandelspijs: http://www.oetker.nl/nl-nl/onze-producten/bakingredienten/amandelspijs.html Beantwoorden
Hi, ik zie dat Roelof inmiddels heeft gereageerd, ik heb je vraag over het hoofd gezien. Het gaat inderdaad om amandelspijs, dat is een mengsel van amandelen en suiker! Is dat iets dat nooit in België gebruikt wordt? Beantwoorden
Ongezouten roomboter! Dat bedoel ik altijd in elk recept wanneer er alleen ‘boter’ staat. Beantwoorden
hoi heb je ook een goede, stevige, smaakvolle banketbakkersroom zonder melk? moet helemaal dierlijk eiwit vrij zijn Beantwoorden
Dit is in onze familie de lievelingstaart van iedereen!! Nu heb ik een vraagje. Kan je hem ook invriezen? Of beter alleen de bodem en de dag zelf de room en fruit erop doen? Beantwoorden
Ahhh hoe leuk! Dat kan absoluut. Vers blijft natuurlijk wel het lekkerst en zeker het fruit zou ik er alleen vers op doen. Beantwoorden
Hoi hoi, ik ben de taart nu aan het maken. Het deeg na een uur in koelkast uitgerold. Helaas brak/scheurde het, was het niet elastisch genoeg om als lap in vorm te krijgen. Ik heb het als bal er in gelegd en met de hand verspreid. Werkt ook. maar hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen? Beantwoorden
Hi Marie, je kunt het ook zo proberen: nadat je het deeg hebt gemaakt rol je het meteen uit en druk je het in de bakvorm. vervolgens zet je de bakvorm met het deeg erin een uur te rusten in de koelkast en bak je hem daarna af. Beantwoorden