Horizontale zebra cheesecake met blauwe bessen Een horizontale zebra cheesecake? Yes ma’m! Niet helemaal de bedoeling, maar uiteindelijk zo tof geworden dat ik het resultaat toch met jullie deel. Mét broodnodige tips, van deze inmiddels expert, hoe je een echte zebra cheesecake maakt. Soms maak je per ongeluk iets best wel heel bijzonders. Deze horizontale zebra cheesecake met blauwe bessen moest eigenlijk verticale strepen hebben, maar hoe awesome is dit wolkjes-achtige patroon geworden? Jullie enthousiaste reacties op Instagram stories hebben ook geholpen, jullie zijn LIEF! Dit is trouwens een cheesecake meets kwarktaart, omdat ik de ingrediënten voor deze twee taarten heb gecombineerd. Net iets frisser en iets minder zwaar. De witte laag is op smaak gebracht met vanille en citroen en de paarse laag met blauwe bessen, afgetopt met een blauwe bessen compôte. Lekkerrr! Gezien mijn zebra cheesecake-probeersels inmiddels zó vaak mislukt zijn, weet ik precies weet wat je wel en niet moet doen. Voor de duidelijkheid: de strepen hóren verticaal te zijn, zoals bij een echte zebra. Die maak je door middel van twee soorten beslag, een lichte en een donkere variant. Op de bodem van de cheesecake lepel je telkens 2 flinke eetlepels licht beslag en dan weer 2 eetlepels donker beslag. MAAR (nu komt het jongens)het beslag moet dun genoeg zijn om mooi uit te lopen en goede zebra strepen te creëren. Is je beslag wat dikker? Dan zal het beslag minder goed in elkaar overvloeien en ontstaan er horizontale lagen. Tussendoor tik je een een aantal keer flink met de bakvorm op je aanrecht om de lagen plat te maken en het resultaat is bovenstaand pareltje, durf ik inmiddels met trots te zeggen. Onderstaand recept is dus voor een dikker beslag en horizontale strepen. Voor een zebra effect zou je de kwark door een dunnere vloeistof kunnen vervangen, zoals slagroom of melk. Sinds een paar weken probeer ik 100% vegetarisch te eten (ik zit in mijn eigen proefmaand) en dus kan ik geen gelatine meer eten. Maar geen zorgen, in mijn recepten zal ik zowel de gelatine-versie als de agar-versie uitschrijven. In dit recept heb ik de hoeveelheid agar verhoogd, om het zuur van de citroen te compenseren. Lees hier alles over bakken met agar-agar en hier over bakken met gelatine! recept Horizontale zebra cheesecake met blauwe bessen Een horizontale zebra cheesecake? Yes ma'm! Niet helemaal bedoeling, maar uiteindelijk zo tof geworden dat ik het toch wilde delen. Met broodnodige tips, van deze inmiddels expert, hoe je een chte zebra cheesecake maakt. Printen 75 minuten + opstijftijd 12 Ingrediënten 50 gram ongezouten boter 200 gram bastognekoeken 500 gram roomkaas 500 gram kwark 150 gram poedersuiker 1 citroen 1 tl vanille extract 10 gelatineblaadjes / 7,5 gram agar-agar 450 gram diepvries blauwe bessen 2 tl maizena Bereiding Bekleed de bodem van de bakvorm (20 cm doorsnee) met bakpapier. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dit is belangrijk. Rasp alvast de schil van de citroen en pers het sap uit, zet even opzij. Verkruimel de koekjes zo fijn mogelijk. Dit kan in de blender of met een deegroller.Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de boter. Als de boter gesmolten is draai je het vuur uit en voeg je de koekkruimels eraan toe. Meng goed door elkaar,verdeel het over de bodem van de bakvorm en druk aan met een lepel. Zet de vorm in de koeling. Mix de roomkaas zacht in een beslagkom en voeg in delen de kwark toe. Mix de poedersuiker en het vanille extract erdoorheen en verdeel het beslag vervolgens gelijkmatig over twee kommen. Voeg aan één roomkaasmengsel alvast de helft van de citroenrasp toe. GELATINE BEREIDING. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm hierin 200 gram blauwe bessen in tot ze goed zacht zijn en pureer ze dan helemaal fijn. Laat nog even zachtjes koken om wat vocht te verdampen. Verwarm in een andere pannetje het sap van de citroen samen met 4 eetlepels water tot het lauw is. Knijp de gelatine blaadjes uit en los er 5 op in de lauw-warme gepureerde blauwe bessen en 5 in het citroenwater. Mix het het citroenwater in een dun stroompje door het roomkaasmengsel met citroenrasp en de blauwe bessen door het andere roomkaasmengsel. Als je dit te snel doet zal de roomkaas schiften. AGAR AGAR BEREIDING. Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm hierin 200 gram blauwe bessen in tot ze goed zacht zijn en pureer ze dan helemaal fijn. Verwarm in een andere pannetje het sap van de citroen samen met 4 eetlepels water. Voeg 2,5 gram agar agar poeder toe aan de blauwe bessen en 5 gram aan het citroenwater en laat 4-5 minuten zachtjes meekoken terwijl je goed blijft roeren. Laat dan een beetje afkoelen en mix het het citroenwater in een heel dun stroompje door het roomkaasmengsel met citroenrasp en de blauwe bessen door het andere roomkaasmengsel. Als je dit te snel doet zal de roomkaas schiften. Haal de bodem uit de koelkast en neem twee lepels. Schep 2 – 3 lepels citroenbeslag op de vorm en hierna 2 – 3 lepels blauwe bessenbeslag en blijft dit zo herhalen. Als je voor een horizontale cheesecake bent gegaan moet je de vorm af en toe even stevig op het aanrecht tikken, zodat de volling zich spreid. Blijf doorgaan tot je beslag op is en zet in de koelkast om op te stijven (het liefst een nacht). Ondertussen kun je de blauwe bessen topping voorbereiden. Verwarm de blauwe bessen met het resterende citroenrasp en twee eetlepels water in een pannetje. Meng de maizena met een eetlepel water voeg dit aan de blauwe bessen toe, breng nog even kort aan de kook en laat daarna volledig afkoelen. Top de cheesecake als deze volledig opgesteven is af met de compote, het liefst pas vlak voor het serveren (want de kleur trekt in de cheesecake).
Deze ziet er echt super lekker uit. Ik wil hem maken in een 26cm springvorm. Denk je dat ik met dit recept dan gewoon een iets lagere krijg of zal ik het recept bijv 25% verhogen? Beantwoorden
Nee, deze zou ik zeker qua recept verhogen! Het mooiste bij deze is ook als het een hogere taart is. Je kunt het hier precies aflezen met hoeveel: https://www.zoetrecepten.nl/blog/zo-reken-je-een-recept-om-naar-een-andere-maat-bakvorm/ Beantwoorden
Hoi! Wat ziet deze taart er gaaf uit! Mijn vraag is alleen, wat heb je gebruikt als roomkaas, monchou of Philadelphia of iets anders? Beantwoorden