Klassieke Berliner bollen Klassieke Berliner bollen gevuld met aardbeienjam, you hate ‘em or you love ‘em! In welk team zit jij? Ze doen mij een beetje denken aan donuts en daar ben ik toevallig knettergek op. Dus ik hou wel van deze klassieke Berliner bollen. Kort door de bocht zijn het gefrituurde deegballetjes die achteraf worden gevuld met bijvoorbeeld een jam of banketbakkersroom. Daarna worden ze nog lekker door de suiker gerold. Deze lekkere bollen vinden hun oorsprong in Berlijn -surprise-, waar ze gewoon Berliner worden genoemd. Het recept is afkomstig uit het Delicious Zoetboek waar je onder de foto een review van vindt. Wist je dat John F. Kennedy in n van zijn toespraken ooit zei: “Ich bin ein Berliner”? Volgens een broodjeaapverhaal zou hij daarmee zeggen dat hij een Berliner bol is. Duitse taalkundigen verwierpen dit echter en het bleef een legendarische uitspraak. REVIEW DELICIOUS ZOETBOEK Als een van je favoriete foodmagazines een boek uitbrengt dat helemaal in het teken van zoet staat, dan kan dat niks dan goeds betekenen toch? So true! Het boek telt 132 zoete recepten, van cake, gebak, koekjes, snoep, taart, ontbijt, brunch en ijs tot allerhande toetjes. Al die hoofdstukken gaan vooraf door een ‘Voor je begint’-hoofdstuk waarin een aantal ingrediënten, kitchentools, technieken en basisrecepten worden beschreven. Als echte Delicious.-fan zullen de recepten je misschien bekend voorkomen, het zijn namelijk de favorieten van de redactie. Zoals altijd zijn de recepten an sich zijn erg origineel. Denk aan een klassieke boterkoek, maar dan met amandelspijs en lemon curd (omg), dadelstroopwafels, omgekeerde bananenkarameltaart, roggepap met hazelnootcustard en vanille-abrikozen of een homemade vienneta met chili. Maar natuurlijk staan er ook genoeg klassiekers in zoals deze Berliner bollen, fudge, tiramisu, worteltaart en zomerse plaatcake. De foto’s en receptomschrijvingen zijn precies zoals je dat van Delicious. gewend bent, dito de vormgeving. Mijn oordeel: een heel fijn bakboek met een uiteenlopende selectie klassieke en unieke zoete recepten. Prachtig vormgegeven en een must voor elke Delicious.-fan. Je kunt het boek kopen voor 17,99 via deze link bij Bol.com. Uitgever:Fontaine Uitgevers B.V.|juli 2018 | Paperback |158 pagina’s Deze review is mede mogelijk gemaakt door Fontaine Uitgevers. recept Klassieke Berliner bollen Klassieke Berliner bollen gevuld met aardbeienjam, you hate ‘em or you love ‘em! In welk team zit jij? Ze doen… Printen 60 minuten + rijstijd en baktijd 14 Ingrediënten 100 ml melk, lauwwarm 2 zakjes gist 500 g bloem + extra voor uitrollen 2 eieren + 2 dooiers 60 gram suiker 60 gram zachte boter Rasp van (bio)citroen 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden en merg eruit geschraapt EXTRA Uitsteekring 6cm Spuitzak met spuitmondje van cm Olie om in te frituren 4-5 el fijne kristalsuiker 400 gram aardbeienjam, verwarmd Bereiding Doe de melk in een kom, roer er de gist en 100 gram van de bloem doorheen en meng goed. Laat afgedekt op een warme plek 30 minuten rijzen. Klop de eieren en dooiers los met de suiker. Doe het eimengsel, de boter, de citroenrasp, het vanillemerg, tl zouten de rest van de bloem bij het melk-gistmengsel. Kneed er met de hand of met de mixer met deeghaken een zacht deeg van. Laat het afgedekt op een warme plek 15 minuten rijzen. Kneed even door en laat afgedekt weer 15 minuten rijzen. Rol het deeg opeen met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van 2 cm dik. Druk er metde uitsteekring (of een glas met dezelfde doorsnede) rondjes uit. Rol de rest van het deeg weer uit en ga zo door tot het deeg op is. Laat op een warme plek op bakpapier afgedekt met een theedoek 1 uur rijzen of tot ze in volume zijn verdubbeld. Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 C. Frituur de berliners in delen met 4 tegelijk aan beide kanten in2-2 min. gaar en lichtbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi nog warm aan alle kanten met suiker. Zeef de jam en doe in een spuitzak. Spuit wat volling in het midden van elke berliner.