Klassieke hazelnootschuimtaart Je kunt uiteraard erg lekker hazelnootschuimgebak buiten de deur kopen, maar je raadt het al: de allerlekkerste hazelnootschuimtaart bak je gewoon zelf. Hazelnootschuimtaart maken Ik probeerde de spanning op te bouwen afgelopen weken met het recept voor de lekkerste mokkacrème en nougatine, maar jullie raadden natuurlijk al wat er aankwam. Voilá, precies op tijd voor Pasen: een klassieke hazelnootschuimtaart. Onwijs lekker! Ik begon met de versie van Rutger Bakt, maar heb het roer bij elke versie verder omgegooid naar mijn smaak én er een mooie grote taart van gemaakt. Ik hou van grote, gave taarten, omdat ze nu eenmaal veel indruk maken. En daarnaast hebben wij met de familie niet genoeg aan zo’n beschaafd, klein hazelnootschuimtaartje. 😉 Het is precies wat je verwacht van de perfecte hazelnootschuimtaart: een zacht romige mokkacrème, knapperige hazelnootmeringue, zoete crunchy nougatine aan de buitenkant en slagroomtoeven met een chocolade hazelnootje on top. Hazelnootschuim verjaardagstaart De hazelnootschuimtaart is de favoriet van mijn vader, dus maakte ik hem voor zijn verjaardag. Dit was stiekem al poging twee, want vorig jaar had ik hem ook gemaakt. De taart was toen al mooi, maar helaas vond ik hem toen niet lekker genoeg om met jullie te delen. Dit jaar is de hazelnootschuimtaart met vlag en wimpel geslaagd en likte iedereen zijn bordje er bijna bij af. Plussss, ik heb nu extra goede tips voor jullie! Grappig detail: ik ben de enige in de fam die NIET van hazelnootschuimtaart houdt. Ik heb mijn hele familie daarom verplicht om als extra streng proefpanel te fungeren. Be careful what you wish for.. Maar, het resultaat mag er dus zijn! recept Klassieke hazelnootschuimtaart Je kunt uiteraard erg lekker hazelnootschuimgebak buiten de deur kopen, maar je raadt het al: de allerlekkerste hazelnootschuimtaart bak je gewoon zelf. Printen 60 minuten 16 Ingrediënten Hazelnootschuim 200 gram blanke hazelnoten 8 eiwitten (L) 1/4 theelepel zout 250 gram fijne suiker 250 gram poedersuiker 40 gram maizena Vulling en decoratie Mokkacrème Nougatine Pure chocolade Paar hazelnoten Slagroom + vanillesuiker Bereiding Je start met het maken van de mokkacrème en de nougatine. Maak de mokkacrème volgens dit recept en de nougatine volgens dit recept. Onderstaand recept beschrijft hoe je de taart verder moet maken en in elkaar moet zetten. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de hazelnoten hierover. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en laat daarna afkoelen. Als de noten afgekoeld zijn maal je de noten kort fijn in de blender of keukenmachine. Let op dat je dit maar kort doet: als je te lang mixt komen er teveel vetten vrij uit de hazelnoten en deze zullen je schuim verpesten. Verwarm de oven voor op 135 graden. Bekleed opnieuw een bakplaat met bakpapier. Neem een vetvrije kom en klop hier de eiwitten met het zout in schuimig. Voeg dan in een dun straaltje de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen. Zo zal er een glanzend eiwitschuim ontstaan. Meng in een aparte kom de poedersuiker, maizena en de gemalen hazelnoten in door elkaar. Spatel dit vervolgens door het eiwitschuim. Als het past maak je vier cirkels van het schuim met een diameter van 20 cm op de bakplaat. Als dit niet past kun je er ook twee maken en het schuim in twee keer afbakken. Het schuim moet ongeveer een uur afbakken in de voorverwarmde oven. Laat het schuim het liefst volledig afkoelen in de oven. Neem een bord of plateau waar je de taart op wilt serveren. Smeer hier een lik mokkacrème op en plak de eerste schuimlaag hier op vast. Smeer dan een lekkere laag mokkacrème over deze schuimlaag heen en strooi daar wat nougatine over. Herhaal dit voor de overige schuimlagen, totdat je bij de bovenste laag bent: hier strooi je geen nougatine over. Smeer de lagen aan de zijkanten glad dicht met de mokkacrème. Plak de zijkanten nu vol met de nougatine. Ik nam steeds een handje vol nougatine en duwde dit tegen de zijkanten aan. Het is een beetje een prutswerkje om overal evenveel nougatine te plakken. De taart is nu in principe klaar en je kunt hem nu nog op gaan leuken: Klop 250 ml slagroom stijf met een zakje vanillesuiker. Vul een spuitzak en spuit 16 – 20 toefjes op de taart. Het is een flinke taart en de toefjes kun je op deze manier als porties aanhouden. Schaaf nog wat pure chocolade (bijvoorbeeld met een kaasschaaf) over de toeven heen en zet een hazelnoot op elke toef. Ik smolt nog wat chocolade om op elke toef een chocoladehazelnoot te zetten, maar dit is geen must, vooral extra veel werk 😉 .
Ziet er fan-tas-tisch uit! Bij de eerstvolgende verjaardag ga ik deze uitdaging maar eens aan. 🙂 Beantwoorden
Dit is een blijvertje!! Ik heb hem afgelopen weekend gemaakt ter ere van Vaderdag voor mijn schatje! Wát een geweldige taart, hij is een beetje bewerkelijk en de schuimcirkels passen niet op de bakplaat dus dat moet in twee keer als je niet een heel grote oven hebt. Voor het eerst nougatine gemaakt en dat ging heel goed. Het is een grote en machtige taart en degenen die er van gegeten hebben vonden hem héérlijk, écht banketbakkerskwaliteit! Kortom, ik ben heel blij met dit recept en ga deze taart nog vaak maken, dat weet ik nu al! ❤️🎂❤️🎂 Beantwoorden
Hoi, deze taart lijkt me heerlijk, maar heb een vraagje. Moet je de eiwitten met een garde kloppen of kan het ook met een handmixer? Dit is een stap die bij mij eerder met het maken van meringue niet helemaal goed ging… Bedankt! Beantwoorden
Hi Lieke , nee hoor dat kan prima met een handmixer of keukenmachine! Zet hem dan niet op de hoogste stand, dan heb je meer controle over hoe stijf je het schuim opklopt (en je het minder makkelijk overbewerkt). Beantwoorden
Het ziet eruit als een heerlijk recept! Is het ook goed te doen de taart in een eerder stadium te maken? Of onderdelen van het recept al eerder te maken? Beantwoorden
Hi Geert, absoluut! De mokkacrème en de nougatine kun je prima eerder voorbereiden. Daarnaast kan de taart ook prima een paar dagen in de koelkast blijven, dan trekken de smaken er goed in. Beantwoorden
Erg moeilijk voor een leek, en een behoorlijk knoei partij maar je moet er wat voor over hebben.Het schuim zit in de oven ik ben benieuwd twee cirkels van 20 cm en daarna nog een keer twee cirkels in de oven allemaal 60 min per keer. Ik vond het de nougatine maken bijzonder dat had ik nog nooit gedaan. Volgende keer moet ik wel de hazelnoten malen in zo een speciale hak machine , met een hak mes ging het niet. Ik hoop dat het allemaal lukt 🙂 Beantwoorden
Het is zeker een flinke klus, maar het resultaat is het enorm waard. Ik ben benieuwd of ‘ie goed gelukt is bij je! Beantwoorden
Taart is mislukt de smaak is heerlijk de lagen van 20 cm rond, waren veel te dik.Ik had de hele hazelnoten in de blender kunnen doen helaas te laat.De mokkacreme was veel ik weet niet wat ik daar mee moet doen ? Weg gooien is zonde dus smeer ik het maar op mijn muesli brood.Nee het was jammer genoeg goed bedoeld maar geen succes.Ik denk dat het is schoemmaker blijf bij je leest.Voorlopig geen schuimtaart ( maken ) voor mij.Hartelijk dank voor je reactie Mariette 🙂 Prettige feestdagen gewenst. Helena Beantwoorden
Ohnee wat ontzettend zonde en jammer om te horen! Blij dat je nog wel een goed doel ervoor hebt gevonden 🙂 Beantwoorden
Wat een heerlijk recept. Denk je dat de taart ook ingevroren kan worden? Makkelijk om met de drukte van feestdagen/verjaardag alvast van te voren gebak te maken. Beantwoorden
De taart is super lekker geworden, alleen het schuim is mislukt. De onderkant wordt niet goed gaar (met zowel onder- als bovenwarming in de oven), ook is het schuim te dun geworden. Hoe kan ik dit voorkomen? Dankjewel alvast! Beantwoorden
Hi Eline, als het schuim te dun is geworden, dan heb je het waarschijnlijk te stijf geklopt voordat je de suiker er aan toevoegde. Had je wel een mooie meringue voordat je de hazelnoten eraan toevoegde? Beantwoorden
Dankjewel! Ik heb hem vandaag nog een keer gemaakt voor morgen op Eerste Kerstdag, en hij is nu helemaal gelukt! 🙂 Beantwoorden
Superlekker recept. Maar die 400 gram suiker kan makkelijk 250 gram zijn. Minder zoet en even lekker (en de lagen worden er echt niet minder door). Beantwoorden
Hi Wendy, heb jij dit al uitgeprobeerd met minder suiker? De hoeveelheid suiker komt namelijk vrij nauw bij het maken van meringue. 🙂 Zou top zijn als het met minder kan! Beantwoorden
Het was een groot succes, alleen heb ik gen hazelnoten gebruikt maar Pindakrokant (die had ik nog staan) dit was ook heel lekker Beantwoorden
Eiwitten staan in de oven de rest is gemaakt en staat af te koelen. Ik weet nu al dit is een topper. Idd even wat werk maar ik kan niet wachten tot dit geproefd gaat worden😋 Beantwoorden
Beste Mariette, Ten eerste complimenten voor de mooie website en de zeer lekkere recepten zo te zien. Ik ben namelijk dol op zoet. Ik was met kerst en oud/nieuw vrij en had dus weer eens tijd om heerlijk te bakken met mijn stiefdochter. We hebben deze heerlijke klassieke hazelnootschuimtaart gemaakt en met veel succes. Wat een heerlijkheid qua smaak dan toch zeker want uiterlijk kreeg ik het nog niet zo mooi als jouw plaatje. Bedankt en vriendelijke groet Jan van Tillo Beantwoorden
Hi Jan, wat een leuk berichtje, dankjewel! Super om te horen dat je lekker aan het bakken bent geslagen en het uiterlijk is een kwestie van vaak genoeg doen 😉 Groetjes, Mariette Beantwoorden
Ik heb de taart ook gemaakt. Hij was binnen de kortste keren op (was voor een verjaardag). Maar hoe snijd je zo een taart aan? Ik heb het maar met het electrische mes gedaan. Het is anders niet te doen. Beantwoorden
Voorzichtig zagen, met de punt vanuit het midden is mijn advies, maar het blijft lastig 😉 Beantwoorden
Ziet er prachtig uit, ga deze volgende week maken. Het lijkt dat deze taart glutenvrij is, klopt dat? Beantwoorden
Hij was heerlijk!! Ik had nog wat schuim over en heb nog wat kleine schuimpjes gemaakt, daarop een toefje mokkacrème gespoten en afgewerkt met een beetje nougatine en een chocohazelnoot. Mmm.. Oja, mijn crème ging vanuit de koelkast steeds schiften, als ik hem door wilde kloppen. Met verwarmen en opnieuw opkloppen kreeg ik hem weer goed, maar kan ik dit ook voorkomen? De ingrediënten zijn even koud en ook de schaal is koud. Dus ik snap het niet zo goed. Tips welkom, want dat scheelt weer extra werk! Beantwoorden
Wat vervelend! Het gebeurt mij ook regelmatig na de crème in de (erg koele) koelkast te zetten of in de vriezer te bewaren. Als het goed is moet even doormixen al veel helpen. Klinkt trouwens heerlijk die kleine mokka gebakjes! Beantwoorden
Toppertje!! Ik heb met dit recept gebakjes gemaakt, van ongeveer zeven centimeter doorsnede. Verder het complete recept gevolgd. Aardig wat werk, maar absoluut de moeite waard, want….. zooo gruwelijk lekker!!!! Beantwoorden
Als je vloeibaar eiwit gebruikt en je moet van maat L uitgaan hoeveel gram moet je dan aanhouden?? Op de fles staat 500 gram = 15 eieren maar zag schema waar stond dat L ei tussen 63 -73 gram weegt met schaal (ben nu wat verward) Hoeveel heb ik exact nodig in gram of ml?? Beantwoorden
Ik heb de taart gemaakt en hij smaakte heerlijk. Het schuim was alleen niet echt gelukt. Hij zag er mooi uit maar de onderkant was niet gaar en daarom plakkerig. Het schuim was hol, bovenop en zijkant schuim, dan lucht in het midden en onderop het ongare schuim/plakkkerige deel. Had ik het schuim langer in de oven moeten bakken? Totdat het geheel gegaard is/opgedroogd is? Beantwoorden
Hi Tis, ik ben bang dat de hazelnoten misschien iets te ver zijn gemalen waardoor er vet vrij is gekomen. Dit is niet goed voor het schuim. Kan dit kloppen denk je? Beantwoorden
Heerlijk recept. Alsof het zo bij de bakker vandaan komt. Eerst klein geprobeerd. Het weekend de grote taart maken! Beantwoorden
zo verschrikkelijk lekker! Een echte hit hier thuis! En op verzoek ook vaak in andere huizen 😉 ik blijf bakken! Superfijn recept. Beantwoorden
Dat is zo leuk om te horen! Dankjewel voor je leuke berichtje en keep on baking 😀 Liefs Mariette Beantwoorden
Leuk recept! Had vorig jaar ook een hazelnootschuimtaart geprobeerd te maken, maar het schuim was helemaal zacht geworden vam de creme. Het was daardoor meer hoopjes scheppen ipv mooie taartstukken. Dit jaar ga ik die van jou proberen. Ben beniewd!! Groetjes!! Beantwoorden
Thanks Dani! Ik ben benieuwd wat je van de taart vindt, zie graag jouw versie terug 🙂 Liefs, Mariette Beantwoorden
Echt een verschrikkelijk lekkere taart! Ik heb hem nu een paar keer gemaakt en hij valt echt ontzettend in de smaak! Ik heb alleen een vraag, de de meeste keren dat ik hem heb gemaakt wordt de taart in de koelkast papperig. Ik weet niet zo goed hoe dit komt, tips hiervoor? 🙂 Beantwoorden
Dit is een grote favoriet in de familie! Staat minstens 2 keer per jaar op tafel🎂 nu wil ik er ook graag een keer kleine hazelnootschuimgebakjes van maken. Heb je hiervoor tips? Bijvoorbeeld welk formaat en hoeveel lagen ik heb beste kan aanhouden (4 lijkt mij onhandig bij een klein gebakje), en of het recept op andere vlakken moeten worden aangepast.. Beantwoorden
Aaaah zo leuk! Hier staan de kleine gebakjes ook op de lijst. Ik zou een doorsnee van 8 cm aanhouden denk ik. Even een glas zoeken in de kast en daarmee rondjes uittekenen op het bakpapier. Ik zou voor twee lagen gaan! Beantwoorden
Ik heb dit toprecept vandaag voor de derde keer gebruikt, want zó gruwelijk lekker! Ik maak ook altijd gebakjes omdat ik een schuimtaart lastig vind te snijden, en spuit daarvoor cirkels van 7 cm. Dan 2 lagen met de bolle kanten op elkaar plakken, en dan de zijkanten aansmeren en afwerken zoals bij de taart. Zelf spuit ik bovenop een grote rozet slagroom met hazelnoot of chocolade koffieboontje. Beantwoorden
Net weer deze taart gemaakt voor ik denk wel de 5e keer. Dit is misschien toch wel mijn lievelingsrecept in het bakken. Genoeg uitdaging maar niet extreem moeilijk en hij lukt altijd! Familie en vrienden zijn er altijd heeelemaal weg van. Thanks voor dit fantastische recept! Beantwoorden