Ga naar de inhoud
Laagjestaart met frambozen
Basisrecepten 05 mei 2023

Laagjestaart met frambozen

Laagjestaart met frambozen

Een onwijs lekker recept voor een laagjestaart met frambozen, vanillecake en een witte chocolade roomkaas frosting met een vleugje citroen.

Een laagjestaart om je vingers bij op te eten! Perfect als verjaardagstaart of als showstopper voor andere bijzondere gelegenheden.

De lekkerste verjaardagstaart

Voor de tweede verjaardag van mijn zoontje maakte ik de (uiteraard) allerlekkerste verjaardagstaart, bestaande uit vier lagen smeuïge vanillecake met frambozen tussen elke laag en een witte chocolade roomkaas frosting met een vleugje citroen.

Een klassieke combinatie, maar ontzettend lekker en door iedereen geliefd. Vooral door mijn zoontje natuurlijk, want hij is gek op frambozen, room én op chocolade. Ik wist dan ook direct dat ik een laagjestaart met frambozen voor hem wilde bakken.

In dit recept neem ik je stap-voor-stap mee in het proces van het maken van een laagjestaart, maar ik zal je ook wat extra tips geven om te variëren met de vulling van de taart zodat je het helemaal op jouw eigen smaak kunt afstemmen (of die van jouw kind!).

Laagjestaart met frambozen

Laagjestaart vulling

In dit recept gebruik ik twee vullingen: verse frambozen en een witte chocolade roomkaas frosting. Die witte chocolade roomkaas frosting heb ik voor deze taart op smaak gemaakt met citroen, een hele lekkere toevoeging, maar dit kan ook achterwege worden gelaten. Óf je vervangt de citroen door een smaakaroma naar keuze.

Als je lekker wil experimenteren en jouw eigen laagjestaart wil bouwen, dan zal ik een aantal alternatieven geven voor beide vullingen. Maar let wel, dat wil niet zeggen dat ze allemaal lekker bij elkaar smaken. Denk goed over het smaakpalet na en probeer het eerst even uit voordat je alles al in de taart verwerkt.

Leuke alternatieven voor de witte chocolade roomkaas frosting:

Je kunt de frambozen vervangen door allerlei soorten vers fruit, maar een frisse vrucht smaakt het lekkerst bij de witte chocolade roomkaas crème waarmee je de taart afsmeert. Zo kan ik me voorstellen dat geprakte mango ook heerlijk zou smaken tussen deze taart, maar wellicht met een kneepje citroen erdoor. Ook lemon curd zou er lekker bij smaken i.v.m. het zuurtje, maar dat maakt het geheel wel direct een stuk zoeter. Te zoet voor mijn smaak. Hou dat goed in gedachten als je gaat freestylen.

laagjestaart recept vulling

Recept laagjestaart

Voor dit recept om laagjestaart te maken heb je niet alleen een ris ingrediënten nodig (waaronder véél frambozen, ik weet het..), maar ook een aantal broodnodige bakmaterialen zoals een paletmes, een deegschraper en bakpannen. De bakbenodigdgeden waar ik niet zonder kan zijn:

De 2 bakpannen gebruik ik tegelijkertijd, om twee van de vier cakes af te bakken. De twee bakvormen passen in dit formaat precies in de oven (in ieder geval in die van mij) en als ik de cakes op het rooster heb gestort na het bakken, dan maak ik ze direct schoon om de tweede portie beslag af te bakken. Op die manier heb je geen vier bakvormen nodig en staat de oven ook niet absurd lang aan.

Laagjes taart maken

Laagjes opbouwen

Het paletmes werkt prettig om de frosting tussen de lagen af te smeren en glad te strijken. De deegschraper gebruik ik altijd voor de zijkanten van de taart, daarmee kun je een laagjestaart heel mooi en strak afstrijken. Op de foto’s zie je hoe ik te werk ben gegaan. De losse lagen heb ik steeds tussendoor gekoeld om te voorkomen dat de roomkaas frosting nog te zacht was en zou inzakken.

De witte chocolade roomkaas frosting wordt niet net zo stevig als een botercrème, maar stevig genoeg dat ik me er geen zorgen over maakte omdat mijn laagjestaart met frambozen binnenshuis bleef. Ik heb daarom geen taart dowels gebruikt voor het maken van deze laagjestaart, maar dat kun je wel doen voor een extra stevig resultaat.

Ik raad altijd aan om taart dowels te gebruiken als je de taart nog moet verplaatsen van jouw huis naar een andere locatie. In mijn recept voor chocolade M&M’s laagjestaart kun je zien wat er gebeurt als je de auto in stapt met een taart zonder taart dowels.

Laagjestaart aansnijden

Deze laagjestaart heeft vier lagen, zoveel had jij inmiddels ook door denk ik. In het verleden koos ik vaak voor drie lagen, maar vier lagen zijn veel praktischer. Want hierdoor kun je de taart op het moment van aansnijden simpelweg in twee delen verdelen. Horizontaal snijd je de laagjestaart in tweeën waardoor er als het ware twee taarten van twee lagen ontstaan.

Dé oplossing tegen dat gehannes rondom het snijden van de taart en veilig overhevelen van plateau naar gebaksbordje. Scheelt weer. En zo kun je ook gelijk wat normalere plakken cake snijden.

Frambozen cake met witte chocolade

Laagjestaart recepten

Dit jaar bouwde ik dan eindelijk een waanzinnige laagjestaart voor m’n eigen kind, maar ik heb de afgelopen 10 jaar al heel wat laagjestaarten gebakken voor m’n lieve nichtjes en neefjes. En die vind je natuurlijk ook allemaal op Zoetrecepten.

Als je goed kijkt naar die recepten, dan vind je vanzelf allerlei variaties die je kunt toepassen in de basis voor de cake van jouw gelaagde cake. Bijvoorbeeld de lekkere chocoladecake die ik gebruikte voor de grandioze chocolade spookjes laagjestaart of biscuit cake uit de laagjestaart met 4 tinten roze.

Nog een paar hele mooie verjaardagstaarten die ik je wil tippen:

Laagjestaart met witte chocolade roomkaas frosting

Laagjestaart met frambozen

recept
Laagjestaart met frambozen

Een onwijs lekker recept voor een laagjestaart met frambozen, vanillecake en een witte chocolade roomkaas frosting met een vleugje citroen.

2,5 uur + bakken en opstijven
24

Ingrediënten

WITTE CAKES

  • 500 gram bloem
  • 80 gram maïzena
  • 450 gram witte basterdsuiker
  • 2 el bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 350 gram boter
  • 10 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 500 ml yoghurt
  • Bakvormen 20 ∅

VULLING

Bereiding

Laagjes taart bakken

  1. Je begint met het maken van de witte cakes, omdat deze ook nog volledig moeten afkoelen en eventueel al een dag eerder kunnen worden voorbereid. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet je bakvorm(en) in met een bakspray. Bekleed in het geval van springvormen de bodem met bakpapier.*
  2. Zeef de bloem, maïzena, bakpoeder en het zout en meng met een garde door elkaar. Voeg de suiker en de boter eraan toe en mix op lage snelheid tot er een korrelig deeg ontstaat.
  3. Scheid het eigeel en eiwit van acht eieren. Voeg de eiwitten één voor één toe aan het beslag, terwijl je na elk eiwit blijft mixen. Als alle eiwitten door het beslag zijn opgenomen, mix je ook twee hele eieren en vanille-extract er doorheen. Mix niet te lang! Dat gaat ten koste van de luchtigheid.
  4. Voeg de yoghurt in delen toe aan het beslag. Voeg eerste 1/3e deel toe en mix 2 minuten, herhaal dit voor elk 1/3e deel tot het beslag lekker luchtig is. Verdeel dan over vier bakvormen en bak af in ongeveer 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  5. Test met een caketester of de cakes gaar zijn, zet ze anders nog even terug in de oven voor enkele minuten. De caketester moet schoon uit de cake komen en de cake moet terugveren als je er op drukt. Laat een paar minuten afkoelen in de vormen en stort vervolgens op de kop op een rooster (met de bovenkant naar beneden). Laat volledig afkoelen.

Vulling laagjes taart

  1. Bereid de witte chocolade roomkaas frosting voor volgens het recept.* Voeg in de laatste stap het sap en de rasp van 1 citroen toe. Doe de frosting in een spuitzak met een ronde spuitmond en leg in de koeling tot gebruik.
  2. Was de frambozen en leg het gewenste aantal frambozen apart waarmee je de taart wil decoreren. Kies hiervoor de mooiste frambozen! Ik koos voor twee randen frambozen bovenop, maar je kunt er ook minder óf meer doen.
  3. Prak de rest van de frambozen (minimaal 600 – 700 gram) fijn met een vork.

Laagjes taart maken

  1. Neem een bord of plateau waarop je de laagjestaart uiteindelijk wil serveren. Smeer er een beetje frosting op en leg de eerste cakelaag erop. Spuit een rand van frosting en verdeel 1/3e deel van de geprakte frambozen op de cake binnen de rand van frosting.
  2. Gebruik de spuitzak om de laag frambozen ook te bedekken met een laag witte chocolade roomkaas frosting. Strijk het geheel glad met een paletmes. Zet deze eerste laag ondertussen in de koelkast terwijl je de andere lagen maakt, dan kan de frosting opstijven.
  3. Neem de tweede cakelaag en herhaal dit proces: spuit een rand van frosting, verdeel 1/3 deel frambozen binnen de rand tot de cake bedekt is, spuit een laag frosting erop en strijk glad. Zet in de koelkast en herhaal ook voor de derde laag cake.
  4. Plaats de laatste twee cakelagen op de eerste laag cake. Leg de laatste cakelaag er bovenop en spuit de resterende frosting op de bovenkant van deze cake en tegen de zijkant. Strijk aan alle kanten glad met het paletmes.
  5. Voor een naked cake strijk je de taart extra strak af aan de zijkanten.
  6. Decoreer met de frambozen die je opzij hebt gezet en je fantastisch lekkere laagjestaart is READY!

BAKTIPS

  • Ik gebruik in de oven tegelijkertijd twee bakvormen van 20 ∅. Als de eerste twee cakes klaar zijn, dan maak ik de bakvormen direct schoon en schuif ik ze opnieuw met het resterende beslag de oven in. Het beslag weeg ik af zodat alle cakes gelijk worden. Het beslag laat ik ten tijde van de eerste bakronde afgedekt op het aanrecht staan.
  • Zelf heb ik twee van deze taartvormen met losse bodem, die zijn top in gebruik.
  • Ik maakte het dubbele recept van de frosting om van deze laagjestaart een ‘naked cake’ te maken. Ik zou minimaal 2,5x het recept maken als je de taart volledig (dicht) wil afsmeren.

LAAGJESTAART BEWAREN

  • Ik zet de taart het liefst max. een dag van tevoren in elkaar, tot die tijd kun je de onderdelen het beste los van elkaar bewaren. Lees meer over het bewaren van de losse cakes en het bewaren van de witte chocolade roomkaas frosting.
  • Eenmaal opgebouwd moet de laagjestaart in z’n volledigheid in de koelkast bewaard worden. Hou er ook rekening mee dat je hier voldoende ruimte voor hebt, i.v.m. de hoogte van de taart. Je kunt de cake op deze manier tot drie dagen bewaren.
  • In de vriezer kun je de laagjestaart tot drie maanden bewaren. Ik raad aan om losse stukjes in vershoudfolie te wikkelen en deze gezamenlijk in een zipperbag/diepvrieszak te bewaren, zo luchtdicht mogelijk.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Laagjestaart met frambozen" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 6

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

10 berichten over “Laagjestaart met frambozen

    1. Was ook echt za-lig! 🙂 Hier heb ik er 20 – 24 stukjes van kunnen snijden. Zie ook het kopje ’taart aansnijden’ met mijn tips voor hoe je dat het beste kunt doen! (taart horizontaal doormidden en dan heb je een soort van 2 lagere taarten om 10 – 12 stukjes van te snijden).

    1. Je zou gewone fijne witte kristalsuiker en lichtbruine basterdsuiker half-om-half kunnen gebruiken om de witte basterdsuiker te vervangen.

  1. hallo,

    het lukt me maar niet om 4 dikke witte cakes te maken. Ze zijn telkens maar 1 cm hoog… zou je weten waar het mis kan lopen?

    1. Oh wat vervelend zeg. Heb je wel de juiste bakvormen van 20 cm doorsnee gebruikt? Ik maak deze witte cakes vrij regelmatig voor een laagjestaart, dus ik kan me zo snel niet bedenken wat het probleem anders is. Zijn de cakes wel gaar? Eventueel zou je het beslag te lang kunnen mixen, dan klopt je het té luchtig en dan stort het juist in (maar dit zou je ook terug moeten zien aan de structuur van de taart).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *