Makkelijke kokoscake Een ontzettend lekker recept voor een makkelijke kokoscake. Kies zelf of je gaat voor een witte chocolade roomkaas frosting als topping voor jouw cake, of dat je de kokostaart liever afwerkt met zelfgemaakte kokosslagroom. Kokoscake maken Dit stond al lang op mijn baklijst: een lekkere kokoscake maken. Zo eentje die echt helemaal in het teken van kokos staat. Als gi-ga kokosliefhebber is het eigenlijk bizar dat deze variant nog in mijn repertoire ontbrak. Ik maak veel recepten in opdracht, dus lang niet al mijn recepten met kokos passeren op Zoetrecepten de revue. Maar een kokostaart als deze heb ik niet eerder gebakken. Wat een heerlijkheid! Dit kokoscake recept is afkomstig uit het bakboek “Elke Dag Bakdag” en het recept is echt enorm de moeite waard. Ik heb een paar aanpassingen gedaan waar ik je hieronder iets meer over zal uitleggen. Mijn uitgebreide boekrecensie van dat bakboek kun je trouwens lezen in het recept voor kaasbrood. Kokos, kokos, kokos Het leuke aan dit recept is dat kokos als ingrediënt op drie verschillende manieren in de cake terugkomt: d.m.v. kokosolie, kokosrasp (de gedroogde variant) en kokosmelk. Ik heb daar nog een extra kokosje aan toegevoegd: kokosslagroom! Het recept beschrijft eigenlijk dat je de kokoscake afwerkt met een lekkere roomkaas frosting en daar geraspte kokos overheen strooit. Eigenwijs als ik ben heb ik daar mijn witte chocolade roomkaas frosting van gemaakt. Wat lekker zeg! Maar voor mij nooit genoeg kokos, dus ik besloot de kokoscake af te toppen met kokosslagroom én geraspte kokos (in plaats van de roomkaas frosting). Och, ongelofelijk lekker. Beide opties staan opgenomen in het recept, dus je kunt zelf kiezen wat jou het lekkerst lijkt. Je kunt niet verkeerd kiezen, want beide opties smaken er fantastisch bij. Wel of geen kokosolie gebruiken? Wat betreft de kokosolie kan ik je aanraden om extra virgin kokosolie te gebruiken. Deze variant kokosolie is ongeraffineerd (koud geperst), bevat nog de meeste smaak + voedingsstoffen en is het meest geschikt voor verhitting. Extra virgin kokosolie kun je trouwens ook wel vinden als superior kokosolie of biologische kokosolie. Liever helemaal geen kokosolie gebruiken in de kokoscake? Dan kun je het prima 1:1 vervangen door roomboter, die tel je op bij de roomboter die al in de ingrediëntenlijst staat. Voor een iets smeuïger en zachter resultaat vervang je de kokosolie (en eventueel ook de roomboter) door een vloeibare, neutrale olie. In combinatie met de kokosslagroom heb je dan een lactosevrije kokoscake. Meer weten over de effecten van het bakken met kokosolie, kokossanten, kokosrasp, kokosmeel of kokosmelk? Lees dan eens mijn blog over bakken met kokos door. BAKVORM TIP! Ik gebruikte deze springvorm Ø 20 cm. De kokoscake liever in een langwerpig cakeblik maken? Dat kan! Dit recept is geschikt voor een cakeblik van 25 cm. recept Makkelijke kokoscake Wat is dit recept voor kokoscake toch lekker én makkelijk om te maken. Het is aan jou om te kiezen tussen een zelfgemaakte roomkaas frosting of juist voor een romige kokosslagroom voor bovenop de cake. Beide toppings succes gegarandeerd. Printen 30 - 40 minuten bereiding + 50 minuten baktijd 12 Ingrediënten Kokoscake 160 gram patentbloem 1 tl bakpoeder ⅓ tl fijn zout 35 gram kokosrasp 45 gram roomboter 45 gram kokosolie (liefst: extra vierge) 115 gram suiker 1 tl vanille-extract 60 gram eiwit (2 eieren van M/L formaat) 140 gram kokosmelk, minimaal 17% vet Frosting Kokosslagroom (2x recept) Witte chocolade roomkaas frosting 40 gram geraspte kokos Bereiding Bereid jouw frosting naar keuze voor. Ga voor een over de top kokoscake met kokosslagroom (verdubbel het recept van de kokosslagroom) of ga voor een klassieke witte chocolade roomkaas frosting. Bewaar in de koelkast tot de kokoscake gebakken is en volledig is afgekoeld. Pak een springvorm van 20 cm doorsnede erbij, vet in en bekleed met bakpapier. Smelt daarna alvast de kokosolie in een steelpan. Zet opzij en laat afkoelen. In een beslagkom meng je de droge ingrediënten door elkaar: bloem, bakpoeder, zout en de kokosrasp. Neem een tweede kom en klop hierin de boter, kokosolie, suiker en het vanille-extract in enkele minuten tot een licht en romig mengsel. Voeg daarna ook het eiwit in delen toe terwijl je blijft mixen. Spatel 1/3e deel van de droge ingrediënten door het natte mengsel. Voeg daarna ook 1/3e deel van de kokosmelk toe. Herhaal tot de droge ingrediënten en de kokosmelk op zijn. Giet het beslag in de bakvorm en bak in 50 minuten gaar in een voorverwarmde oven (180 ˚C onder- en bovenwarmte of 160 °C hetelucht). Test na de baktijd of de cake gaar is met een satéprikker. Laat de cake 15 minuten afkoelen voordat je deze op de kop op een rooster stort. Laat volledig afkoelen. Als de cake helemaal is afgekoeld kun je deze bestrijken met de kokosslagroom of de roomkaas frosting. Bestrooi tot slot met de kokosrasp! Kokoscake bewaren Decoreer de kokoscake pas met de frosting of kokosslagroom, als je de cake daadwerkelijk gaat serveren en eten. De cake zonder frosting bewaar je luchtdicht, bijvoorbeeld in vershoudfolie gewikkeld (doe dit als de cake nog lauwwarm is, dat voorkomt uitdroging). Op deze manier blijft de cake maximaal een week goed buiten de koeling of tot drie maanden in de vriezer. Mét de frosting moet je de cake in de koelkast bewaren en daar droogt cake van uit. In de koelkast kun je de cake maximaal 4 dagen bewaren, dat heeft met name met de houdbaarheid van de frosting te maken. Je kunt de cake ook luchtdicht verpakt invriezen. Baktips Ik gebruikte deze springvorm Ø 20 cm. De kokoscake liever in een langwerpig cakeblik maken? Dat kan! Dit recept is geschikt voor een cakeblik van 25 cm.
Google vertelt mij het volgende: 96.4 grams of coconut milk equals 100 ml. Hopelijk kun je daarmee verder! Ik weeg het zelf gewoon af samen met de andere ingrediënten 🙂 Beantwoorden
Ik heb het in cake nog niet eerder getest (meestal pas ik het volledig recept aan), maar een goede vegan eiwitvervanger is opgeklopte aquafaba of bijvoorbeeld de toevoeging van (vegan) yoghurt en rijsmiddel. Beantwoorden