Meringue-amandelrol met citroenroom We namen ons voor de prachtige meringue-amandelrol uit Home Baked te maken, met een vulling van citroenroom. En wat is die lekker! Houd die gedachte vast. Vooraf plaatste ik al wat twijfels bij de oprolbaarheid van deze afgebakken meringue-amandelplak (vanaf nu: ‘de plak’). Gelukkig vertelde het recept ons dat ‘ie best een beetje mag barsten. Understatement of the year, zo bleek bij ons. Na het bakken moet de plak op miraculeuze wijze op de kop op een theedoek geplaatst worden. Hier begint het scheur- en breekfestijn. De afgebroken stukjes snoepen we gretig op, dus je hoort ons (nog) niet klagen. Als de plak is afgekoeld mag de citroenroom erop. Ik plak de laatst overgebleven scheur hoopvol dicht met de heerlijk romige vulling met lemon curd. Maar ho even, nu komt de real deal pas: de plak moet opgerold worden! Dat lukt niet helemaal zoals verwacht. Of eigenlijk ging dat precies naar verwachting, maar niet zoals gehoopt. Had ik al verteld dat we de mascarpone twee keer in de schift hebben geholpen bij het maken van de citroenroom? We zijn daarna maar op een andere soort roomkaas overgestapt. Oké, nu dan genoeg gehuild? Nee, want de inmiddels opgerolde (lees: afgebroken en opgestapelde) plak moet nog van de theedoek af. Terwijl ik de opgerolde plak met precisie en liefde van het aanrecht af schuif, staat Thomas klaar met de marmeren plaat als vangnet. Dit verloopt wonderlijk soepel. Hierna gaat alles ineens perfect. Ik strooi wat extra geschaafde amandelen over de scheuren (all over the place dus) en de bus poedersuiker is mijn grote vriend. De plak heeft zich getransformeerd tot een smakelijke sticky, maar tegelijkertijd luchtige meringue-amandelrol, met een friszoete citroenroom. Niet zo mooi als die van Yvette, maar werkelijk waar fantastisch van smaak. Wat is dit lekker. recept Meringue-amandelrol met citroenroom We namen ons voor de prachtige meringue-amandelrol uit Home Baked te maken, met een vulling van citroenroom. En wat is die lekker! Houd die… Printen 60 minuten 16 Ingrediënten 6 eiwitten 225 gram lichtbruine basterdsuiker 1,5 theelepel maizena 1,5 theelepel witte wijnazijn 1,5 theelepel vanille extract 115 gram amandelmeel 75 gram geschaafde amandelen Citroenroom 300 gram roomkaas 225 gram lemon curd Evt. wat melk/room Bereiding Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en zet deze alvast klaar op het aanrecht. Neem een schone, vetvrije kom en klop hier de eiwitten in stijf. Voeg in kleine hoeveelheden de suiker toe aan de eiwitten en blijf goed mixen tot je de volgende schep toevoegt. De suiker moet goed opgenomen worden door het eiwit. Spatel voorzichtig de maizena,azijn en het vanille extract door het opgeklopte eiwit en hierna ook het amandelmeel. Als het volledig gemengd is, smeer je het gelijkmatig uit over de bakplaat. Bestrooi de bovenkant nu rijkelijk met de geschaafde amandelen en bak af in ongeveer 20 minuten. De plak moet een lichtgoude kleur hebben en veerkrachtig aanvoelen, zoals Yvette het mooi omschrijft. Haal hem dan uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Bereid eventueel de lemon curd en laat volledig afkoelen voor gebruik. Klop de roomkaas zacht en romig in een kom. Meng hier de lemon curd doorheen en proef of je de smaak sterk en lemony genoeg vindt. Voor een iets dunnere room kun je nog 1 à 2 eetlepels volle melk of room toevoegen. Je citroenroom is nu klaar, zet even opzij. Als de meringue-plak volledig is afgekoeld, spreid je een schone theedoek uit op het aanrecht. Leg de meringue-plak hier met de geschaafde amandelenkant naar beneden toe op, met beleid tot in hoeverre dat lukt.. Pel het bakpapier er voorzichtig vanaf. Smeer de citroenroom uit over de plak en rol de plak voorzichtig op, met behulp van de theedoek. Het is totaal geen probleem, niet erg en eigenlijk alleen maar leuk (voor mij dan) als je rol hierbij aan alle kanten scheurt en breekt. Probeer dan nog een beetje in de vorm van een rol terug te duwen en op z’n plek te leggen. Dit doet namelijk niks af aan de fantastisch lekkere smaak. Verplaats de rol nu met al je soepelheid op een mooie serveerschaal en bestrooi met wat extra amandelen of poedersuiker. GENIET! Dat heb je wel verdiend. Hoe is jouw meringue-amandelrol met citroen rol (aka plak) geworden? Ik ben mega nieuwsgierig dus ik zie het resultaat graag voorbij komen via Snapchat (gebruikersnaam: zoetrecepten), Instagram of Facebook. X
Haha, wat een leuke blog, leuk om te lezen hoe het ging en vooral hoe het niet ging😂.. Toevallig net het boek geleend uit de bieb, wat een heerlijke dingen staan erin hè?! Bedankt voor het delen van deze ervaring! Beantwoorden
Haha ja, ik vind dat dit soort verhalen ook wel eens gedeeld mogen worden 😉 Een heerlijk boek is het inderdaad, genoeg nog om uit te proberen! Beantwoorden
Haha, wat beschrijf je het bakproces toch leuk! Toen ik de foto zag dacht ik dit is niks geworden, maar gelukkig stond er onderaan dat die wel lekker was. Toch nog een happy end. 🙂 Beantwoorden
Haha ja, damage control! Iedereen was op de verjaardag zowaar ook nog enorm onder de indruk van de looks van de plak (laat staan de smaak), het was de favoriet van de dag 🙂 Beantwoorden