MonChou slof Wie fan is van de MonChoutaart (de enige echte OG), die gaat gegarandeerd ook een beetje verliefd worden op deze MonChou slof. Misschien heb ik het nu vooral over mezelf, maar ik kan iedereen deze ongelofelijk lekkere sloffentaart aanraden. De bodem is wat je gewend bent van een sloffentaart, maar dan met speculaaskruiden en kaneel als knipoog naar de bastognekoeken. Daarbovenop de gouden combinatie van een luchtige roomkaasvulling en kersen. MonChou slof maken Zoals te zien aan de lengte van de taart gebruikte ik geen normaal formaatje sloffenring om deze MonChou slof te maken, maar een extra grote. Zo eentje die uitschuifbaar is van een ‘normaal’ formaat, tot een XL slof formaat (zoals deze). 😉 Je hoeft het recept niet in zo’n vorm te maken, je kunt ook twee normale sloffen ringen gebruiken of een ronde springvorm van 24 cm doorsnee. Veel mogelijkheden, hoewel ik het wel een erg tof gezicht vond om met de verjaardag zo’n enorme slof op tafel te zetten. De taart ging alsnog gruwelijk snel op, echt een favoriet. Verjaardagstaart of.. Met spoed schrijf ik dit recept momenteel uit, zodat jullie deze waanzinnig lekkere MonChou slof met kerst op tafel kunnen zetten. Ik bakte deze taart zelf een ruim halfjaar terug, toen Floris officieel de peuterleeftijd bereikte. Pas twee jaar oud en nu al smaak, want MonChoutaart gaat er wel in. Bij wie niet zul je denken, maar grappig genoeg is mijn zoontje niet zo van het eten (of stilzitten). Dus ik vind het altijd een groots compliment als een zelfgemaakt baksel het snaveltje in gaat. Kersttaart? Ondanks dat ik dit recept in het voorjaar als verjaardagstaart maakte, vind ik het ook een echte kersttaart. Stel je voor dat je dit ’s middags met kerst op tafel zet, of als desserttaart: met een sloffen bodem van speculaaskruiden en daarop een romige (bijna sneeuwwitte) MonChouvulling en afgetopt met een feestelijk rode laag kersen. Ook leuk om de kersen te vervangen door cranberry compote of cranberry curd, en gedecoreerd met wat gesuikerde cranberry’s. Helemaal kerstig toch? Maar eigenlijk lekker in elk seizoen. MonChou slof: tips Om te voorkomen dat jullie thuis met vragen over dit recept komen te zitten (ik beantwoord vragen gemiddeld 1x per week), zet ik enkele baktips rondom het recept voor deze MonChou slof op een rij. Toch nog een vraag? Stel ‘m dan vooral in de reacties onder het recept. MonChou: gebruik het liefst de kleine, zilveren pakjes. Dit is de meest stevige variant. Natuurlijk kun je ook een ander soort roomkaas gebruiken, zolang het maar lekker stevig is. Kruiden: als je niet van speculaaskruiden of kaneel houdt, dan kun je dit ook gewoon weglaten uit het deeg. Dan heb je een ‘normale’ sloffenbodem en dat smaakt ook hartstikke lekker bij deze MonChou slof. Stevige vulling: als je niet houdt van de wat zachtere en romige vulling waar een MonChoutaart om bekend staan, gebruik dan gelatine om de vulling op te laten stijven. Gebruik ongeveer 3 blaadjes gelatine en bereid volgens de verpakking – mix in een dunne straal door de vulling. Zet de vorm van de slof weer om de bodem heen, stort dan de vulling erin en laat op deze wijze opstijven voordat je de kersen erop doet. recept MonChou slof Maak een extra grote MonChou slof of bak twee sloffentaarten van gebruikelijk formaat met dit ontzettend lekkere en makkelijke recept. Het wordt gegarandeerd punten scoren met deze taart! Printen 60 minuten + baktijd 12 Ingrediënten Voor 1 grote slof van 40 cm of twee kleinere sloffen SLOFFENDEEG 200 gram bloem 1,5 tl bakpoeder 175 gram boter 140 gram witte basterdsuiker 1 ei (L) 1 tl speculaaskruiden + 1 tl kaneel 1/4 tl zout 150 gram amandelspijs MONCHOUVULLING 400 gram MonChou (kleine zilveren pakjes) 1,5 tl vanille-extract 250 ml slagroom 80 gram poedersuiker Twee blikken kersen vlaaifruit (van Hak) Bereiding MonChou slof maken Neem een beslagkom en kneed hierin bloem, bakpoeder, 145 gram boter (leg de overige 30 gram opzij), basterdsuiker, 1 eigeel, speculaaskruiden, kaneel en zout tot het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal. Laat het deeg afgedekt met folie een uur rusten in de koelkast. Zet een bakplaat met bakpapier klaar en zet de sloffen vorm hierop. Kneed het amandelspijs los met het eiwit en de resterende boter. Daardoor wordt de amandelspijs smaakvol en blijft het smeuïg tijdens het bakken. Doe de spijs in een spuitzak. Kneed het gekoelde deeg even door en druk in de sloffen vorm. Spuit de amandelspijs gelijkmatig over de bodem van de slof, waarbij je 1 cm van de randen vrijlaat. Deze rand zal in de oven omhoog rijzen. Warm de oven voor op 200 graden en bak de sloffen bodem gaar in 20 – 25 minuten. Vulling MonChou slof Ondertussen maak je de vulling. Neem een kom en mix hierin de MonChou zacht en romig, mix ook het vanille-extract mee. Terwijl je de mixer laat draaien giet je in een kleine stroom de slagroom bij het roomkaasmengsel. Blijf goed doormixen tot het een gladde massa is en voeg tot slot ook de poedersuiker toe tot dit volledig is opgenomen. Je zou nu een stevige, gladde room moeten hebben; als je room aan de zachte kant lijkt moet je nog wat langer doormixen. Zet de vulling in de koelkast totdat de sloffen bodem volledig is afgekoeld. Vul een spuitzak met een gladde spuitmond met de room en spuit de vulling gelijkmatig over de sloffenbodem. Maak de slof af met het vlaaifruit. Zelf probeer ik de gelei er zoveel mogelijk vanaf te halen, zodat er zoveel mogelijk kers op de taart terecht komt. MonChou slof bewaren Bewaar detaart 3-4 dagen in de koelkast, in een goed afsluitende koelkastdoos. De bodem kun je (als je de room er nog niet op hebt gespoten) ook tot drie maanden luchtdicht invriezen. Maak de vulling altijd pas op het laatste moment.