Ga naar de inhoud
Simpele monchoutaart met kersen
Cheesecake 16 mei 2014

Simpele monchoutaart met kersen

Simpele monchoutaart met kersen

Dit is hét recept voor de meest lekkere, makkelijke en luchtige monchoutaart met bastognekoekbodem en kersen. Mmmmm!

Simpele monchoutaart maken

Deze simpele monchoutaart met kersen en bastognekoekbodem maakte ik voor Moederdag. Deze romige taart is altijd de gezamenlijke lievelingstaart van mijn moeder en mij geweest. We zijn beiden in de zomer jarig en zo´n verse monchoutaart met rood fruit past perfect tijdens een warme, zomerse dag.

Ondanks dat het met Moederdag dit jaar pijpenstelen regende besloot ik deze zomerse taart toch te maken. Nostalgie alom! Wat blijft het toch een heerlijke taart.

Vroeger maakten we deze taart eigenlijk altijd uit een pakje. In mijn herinnering smaakte die erg lekker, maar inmiddels vind ik het veel te leuk om alles zélf en from scratch te maken met verse ingrediënten. Het is dus alweer even geleden dat ik het welbekende pak van Dr. Oetker heb gebruikt. 

Monchoutaart zonder bastognekoekbodem?

Een vriend van mij verbaasde me laatst met de boodschap dat hij NIET van bastognekoeken houdt. Ook niet in z’n cheesecake. Soms ben ik dus ietwat verblind door mijn eigen voorliefde voor bepaalde ingrediënten, waaronder bastognekoeken.

Deze cheesecake is natuurlijk ook dikke prima met een andere koekbodem te bereiden. Twee voorbeelden:

  • 200 gram Digestives in combinatie met 75 gram boter.
  • Twee rollen Oreo koekjes in combinatie met 50 gram boter

Luchtige monchoutaart met bastognekoekbodem

Recept MonChoutaart

Eenmaal bezig met dit recept begrijp ik het nut van dat pak eigenlijk niet meer, want zelf monchoutaart maken is bizar makkelijk! Voor de vulling klop je de MonChou (die kleine stevige pakjes van 100 gram per stuk) samen met de vanillesuiker, klopfix en slagroom op tot een luchtige roomvulling. Ik voeg er klopfix aan toe, zodat je een stevige maar vooral ook lekker luchtige monchoutaart als resultaat hebt.

Voor de topping ben ik gegaan voor de klassieke variant met vlaaifruit, kersen op gelei. Die heb ik trouwens dan weer niet zelf gemaakt, eerlijk is eerlijk. Ik laat altijd een deel van de gelei weg, teveel glibberige derrie voor mij. Als je dit ook op deze manier aanpakt, dan heb je dus wel twee blikken kersen vlaaifruit nodig voor deze taart.

Uiteindelijk hoeft de taart alleen nog maar een paar uur in de koelkast en dan heb je een mega lekkere zelfgemaakte, luchtige monchoutaart!

BAKTIP: Ik gebruik het liefst een springvorm met een losse bodem voor dit soort taarten. In dit geval met een doorsnee van 24 cm, zoals deze.

Frisse monchoutaart met perziken

SIMPELE monchoutaart recepten

Ook zo gek op monchoutaart (of gewoon op cheesecake) , maar wil je je wel eens aan een andere smaak wagen? Dan heb ik nog wel een paar goede ideeën voor je. Je kunt de kersen ook gemakkelijk vervangen door vers rood fruit, zoals aardbeien. Dan krijg je een geweldig lekkere aardbeien monchoutaart!

Ik maakte al eens bovenstaande perziken monchoutaart met citroen, ook echt heel erg lekker. En ik maakte ook al eens deze remakes op deze klassieke monchoutaart met kersen:

Monchoutaart steviger maken

De meeste MonChoutaart recepten zijn gemaakt met een vulling van enkel slagroom en de kleine, stevige pakjes MonChou. Dat zorgt voor een heerlijk romige maar ook zachte vulling. Als je de taart precies zo maakt als onderstaand beschreven, in de juiste maat bakvorm en door klopfix te gebruiken, dan is de MonChoulaag in de taart stevig genoeg.

Wil je de MonChoutaart hoger en daarom ook steviger maken? Dan kun je in plaats van klopfix ook 4 gelatineblaadjes gebruiken. Hoe je dat precies doet lees je in dit recept voor een hogere en nog steeds lekker luchtige MonChoutaart.

Simpele monchoutaart met kersen

recept
Simpele monchoutaart met kersen

Dit is hét recept voor de meest lekkere en makkelijke monchoutaart met kersen. Mmmmm!

30 minuten
12

Ingrediënten

  • 200 gram bastognekoeken
  • 75 gram ongezouten boter
  • 250 ml slagroom
  • Één zakje klopfix
  • Één zakje vanillesuiker
  • 200 gram monchou (kleine zilveren pakje)
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • Twee blikjes kersen vlaaifruit van Hak

Bereiding

  1. Verkruimel de koekjes zo fijn mogelijk. Dit kan het beste in de blender, maar kan ook met een deegroller en een vel bakpapier, vouw het stuk bakpapier dubbel, leg daar een aantal koekjes tussen en verkruimel met de deegroller. Dan kweek je meteen goede armspieren.
  2. Bekleed de bodem van de bakvorm (24 cm doorsnee) met bakpapier. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de boter. Voeg de gesmolten boter bij de bastognekoekkruimels en meng het goed. Verdeel het hierna over de bodem van de bakvorm en druk aan met een lepel. Zet de vorm in de koeling.
  3. Neem een kom en mix hier de slagroom samen met de klopfix en vanillesuiker in. Neem nog een kom en mix daar de monchou samen met de suiker in. Schep de monchou nu bij de slagroom en mix kort op de laagste stand.
  4. Haal de bakvorm weer uit de koelkast en verdeel en monchou-mengsel gelijk over de bodem. Laat de taart een aantal uur opstijven in de koelkast.
  5. Wanneer de monchoutaart goed is opgesteven kun je haar versieren met fruit. Wanneer je kersen op gelei gebruikt en net zoals ik niet zo van gelei houdt, moet je de kersen eerst een beetje van de gelei scheiden (of misscheppen) en hierna over de taart verdelen.

BAKTIPS

  • Ik gebruik het liefst een springvorm met een losse bodem voor dit soort taarten. In dit geval met een doorsnee van 24 cm, zoals deze.
  • Varieer door andere soorten fruit voor de topping te gebruiken of ruil bastognekoeken eens om met crunchy countrykoekjes (bijvoorbeeld).

simpele MONCHOUTAART BEWAREN

  • Bewaar de MonChoutaart maximaal 2 – 3 dagen in de koelkast, goed afgesloten.
  • MonChoutaart invriezen? Dat kan! Invriezen doe je zonder de kersenlaag en goed luchtdicht verpakt, zo blijft de taart maximaal 3 maanden houdbaar.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Simpele monchoutaart met kersen" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 103

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

51 berichten over “Simpele monchoutaart met kersen

  1. hoi, jammer genoeg kan ik hier in België geen monchou vinden.
    zou philadelphia ook mogelijk zijn om te gebruiken?
    ziet er wel overheerlijk uit!
    liefs

    1. Hoi
      Verse roomkaas van de Aldi dat is bij jullie wel te koop.
      Veel goedkoper en lekker
      Ik neem altijd 2 bakjes en 2 houdbare slagroom heb ik altijd in huis.

        1. Dus als ik roomkaas van de aldi gebruik, dan dien ik 2 pakjes te gebruiken icm 2 pakjes slagroom ipv 1?
          Zo goed begrepen? Rest van de hoeveelheid ingrediënten wijzigd niet?

  2. hoi allemaal, heerlijk ziet de taart eruit zeg, zelf ben ik geen fan van de blikjes van hak, de smaak en geur zijn me te synthetisch, ik koop een pot kersen op sap neem er wat vocht van af en maak een papje van aardappelzetmeel. Dit is geur en smaakloos en doet niets af aan de smaak van de kersen, ik verwarm het sap van de kersen wanneer dit kookt dat voeg ik het papje toe en kook het in tot het zo dik is als ik wil. nu voeg ik de kersen toe en laat het afkoelen, je kunt in dit papje nog wat vanille toevoegen . na koeling doe ik het op de taart.mmmm…. zo heerlijk.

    bak ze!!

    1. Wat ik vaak doe is 1 blikje vlaaifruit met gelei en 1 potje kersen op sap met elkaar mixen. Heb wel lekker veel kersen, maar niet veel derrie!

  3. Haaj haaj,

    Fijn recept en zo gepiept!
    Ik heb lactose-intolerantie. Ik gebruikte voor jouw recept producten van Minus-L (Jumbo), brosse koeken en kersen op sap (beide van de Aldi).
    Ook heb ik de roomkaas, slagroom, vanillesuiker, klopfix en suiker keer anderhalf gedaan omdat ik een vrij grote springvorm heb gebruikt!!!

    Super recepten Mariette!!!!!

    1. Hoi Marianne,
      we zijn niet alleen naamgenoten ook ik heb een lactose intolerantie.
      Is klopfix lactosevrij of koop je die ook van Minusl?

  4. Heb net monchoutaart gemaakt, maar hoe komt het dat hij zo laag blijft? Want hij is wel goed opgesteven dacht ik. Bij jou op de foto is hij ook best laag. Iemand een tip? Groetjes michelle

  5. Hi Mariette,

    Ik had nog een blikje kersenvulling staan en heb er een pot uitgelekte kersen aan toegevoegd. Zelfs dan is er nog voldoende gelei over om de hele taart mee te bedekken. Gewoonlijk gebruik ik fruit afgedekt met een laagje gelatinegelei, maar ik vind de tip met het aardappelzetmeel ook het proberen waard.

  6. Hoi Mariette,
    Zonder pakje vind ik monchoutaart veel lekkerder. Het smaakt dan veel zachter/romiger. Als je de taart een flinke tijd van te voren maakt (bijv. de avond tevoren) kun je de Klopfix zelfs ook achterwege laten. Ik gebruik het nooit en mijn monchoutaarten zijn altijd mooi stevig.
    Voir de bodem is een mengsel van bastognekoeken en tarwe- of volkorenbiscuit ook heerlijk!
    Groetjes Trijntje

  7. Hoi Mariette, ik ga hem ook weer maken voor de kids en ik doe er dan eigen gemaakte bosbessen jam op niet zoet en geen gelei achtige substantie.
    Groetjes Annie

  8. Ik plaats niet snel reacties maar op deze website wil ik dat wel even doen omdat er zo veel goede recepten tussen zitten! Eindelijk een site om echt lekkere taarten te maken met weinig poespas. Ingrediënten zijn vaak allemaal gewoon bij de supermarkt te verkrijgen en de smaken zijn heerlijk! Complimenten voor jullie!

  9. Hee Mariette,
    Om de taart nog een extra bite te geven heb ik de bovenkant nog dun belegd met schaafsel van pure chocolade (70%). Nu is de taart nog lekkerder!
    Dankjewel voor het recept!

  10. Hallo Mariette,

    Ik ben gek op cheese cake en de monchou taart is echt heel erg lekker en lekker makkelijk zelf te maken.
    Aangezien ik Coeliakie heb mag ik geen gluten, dus ik vervang de Bastognekoeken voor glutenvrije speculaasjes. Natuurlijk even checken of de klopfix glutenvrij is (kan ook zonder). Ik ga hem vrijdag weer maken. Het water loopt nu al in mijn mond 😉

  11. Ik heb deze taart al een aantal keren gemaakt. Makkelijk te maken en overheerlijk. Visite vraagt altijd naar het recept 🙂
    Ik maak hem gewoon met die blikjes kersen vlaaivulling. Zijn wij juist gek op….

  12. Wat ook heerlijk is: Op de bodem plakjes banaan leggen, daarna het monchou mengsel erover gieten en natuurlijk de kersen. Echt heerlijk!

  13. Hoi! Nadat ik de slagroom stijf geklopt had en de monchou met de suiker gemixt had, bleven er stukjes in zitten.. Wat ging er mis? 🙂 Heb ze allebei rechtstreeks uit de koelkast gebruikt.

    1. Hi Lotte, ik denk dat je de monchou en de suiker niet lang genoeg samen hebt gemixt. Deze moet goed zacht gemixt worden (zeker als deze rechtstreeks uit de koelkast wordt gebruikt), anders kan ze niet goed mengen met de luchtige opgeklopte slagroom.

  14. Ik heb inmiddels door dat de recepten van zoetrecepten.nl goed zijn. De lemon curd cheesecake is perfect. Ga nu de monchou taart maken.
    Waar ik behoefte aan heb is een recept voor een goede taartbodem. Niet van koekkruim maar een recept van smakelijk deeg. Die ik dan naar eigen believen kan vullen. Heeft iemand een goede tip voor mij? Maria

    1. Wat leuk om te horen! Dat klinkt alsof ik op die behoefte in kan springen 😉 Ben je op zoek naar een knapperige bodem of meer chewy zoals van een aardbeienslof?

  15. Waarom kan ik dit recept niet meer zien? 🙁
    Ik maak het met verjaardag altijd en iedereen in de familie is er dol op, maar nu kan ik de hoeveelheden van de ingrediënten niet meer zien en het recept zelf ook niet.

  16. Me and my kids (9 en 3 jaar) hebben gezamenlijk dit recept gemaakt… genieten van monchoutaart tijdens de paasdagen.

  17. Makkelijk en superlekker. Ik had geen Mon Chou in huis maar wel Mascarpone. Dikke prima. Dank voor het recept en wat een gave site heb je!

  18. Hoi, hoe maak ik deze taart als ik geen mixer maar een keukenmachine gebruik? Of gaat dat niet, omdat je verschillende kommen nodig hebt?

    1. Ik weet natuurlijk niet precies wat voor een keukenmachine je hebt, maar zolang je er zowel dingen mee fijn kunt malen als kunt opkloppen kan dat prima! Alleen eerst de bodem maken, dan de kom schoonmaken, daarna de monchou loskloppen en in een heel dun stroompje de slagroom toevoegen tot deze is opgenomen en dan nog even doorkloppen tot een stevig geheel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *