Zelf pitmoppen maken Vandaag een oer-Hollands koekjesrecept van Nederlands koekjeskoning Rutger van den Broek: brosse roomboter pitmoppen! Erg makkelijk om te maken en ontzettend lekker. En als je verder door scrollt naar beneden, dan vind je natuurlijk ook een review van zijn Koekjesbijbel waar dit recept uit afkomstig is. Pitmoppen koekjes Ik deel vandaag een koekjesrecept met jullie dat ik altijd al héél lekker heb gevonden, maar waarvan ik eigenlijk nooit heb geweten hoe het koekje heet. “Pitmoppen” is de naam van dit zalige koekje. Je kent ze vast ook wel, want ze zaten (of zitten nog steeds?) altijd in de Roomboter allerhande-koekjesmix uit de supermarkt. Gaat er al een belletje rinkelen? Of wist jij al láng dat dit geweldig lekkere koekje een pitmop is? En kunnen we het ook even hebben over de naam voor deze koekjes, pitmoppen. Dat vind ik nou niet meteen erg aantrekkelijk klinken, maar ik snap wel waar het vandaan komt. Amandelen zijn officieel pitten (steenvruchten) en op de roomboter pitmoppen koekjes zitten altijd twee amandelen gedrukt. Blijkbaar was de naam amandelmoppen al bezet. 😉 Pitmoppen maken Ben je van plan om dit lekkere brosse roomboter koekje zelf te maken? Goed idee! Pitmoppen maken is namelijk echt onwijs makkelijk. In het recept zelf heb ik ook nog een kleine versimpelingsslag gedaan, om het nóg makkelijker te maken. Officieel horen pitmoppen gemaakt te worden met gewone bloem en Zeeuwse bloem. Ik heb daarentegen meestal geen Zeeuwse bloem in huis en ik gok de meesten van jullie ook niet, dus dit heb ik gewoon vervangen door patentbloem, werkte ook perfect. Waarom Zeeuwse bloem in koekjes? Zeeuwse bloem is een zachtere soort bloem met minder eiwit en zetmeel. Deze soort bloem is specifiek erg geschikt om koekjes te bakken, omdat deze eigenschappen zorgen voor een knapperig en bros resultaat. Voor brood is het dan weer totaal niet geschikt, daarbij heb je juist bloem nodig met meer eiwitten, voor een betere glutenontwikkeling. Wil je wel graag Zeeuwse bloem gebruiken? Vervang dan de helft van de bloem in onderstaand recept door Zeeuwse bloem. Zeeuws bloem is in sommige grote supermarkten al wel te vinden, maar ik koop het zelf meestal bij online bakwebshops. RECENSIE KOEKJESBIJBEL Yes, Rutger verblijdt ons weer met een nieuw bakboek van zijn hand! Na de bakbijbel heeft hij zich nu op een specifieker exemplaar gestort: de koekjesbijbel. Koekjes, koekjes en nog meer koekjes. Ik HOU van koekjes, dus ik word hier persoonlijk heel blij van. En ook al was ik me er niet zo van bewust: Nederland is blijkbaar een echt koekjesland. Vandáár dat ik zo’n koekjesliefhebber ben, dat mysterie ook weer opgelost. En eigenlijk helemaal niet gek dat Nederland een koekjesland is als je denkt aan al onze regio- of plaatsgebonden koekjes (Arnhemse meisjes, Weespermoppen, Fryske dumkes). Wat kun je precies verwachten? Natuurlijk de nodige how-tos en basisrecepten, maar daarnaast vooral meer dan 170 koekjesrecepten gebundeld in bijna 500 pagina’s. Ik heb nog geen enkel koekje kunnen bedenken die er niet in te vinden is. Die ruime collectie aan koekjes is onderverdeeld in 11 duidelijke categorieën: brosse koekjes, rijke koekjes, kruidige koekjes, luchtige koekjes, chewy koekjes, delicate koekjes, amandelkoekjes, gevulde koekjes, ijzerkoekjes, stukwerk en zelfs een selectie hartige (borrel)koekjes. Wauw! mijn oordeel over het koekjesboek Veel inhoud en een goede indeling dus, dat is duidelijk. Maar ook de fotografie in het boek vind ik heel mooi en smakelijk geworden, het past perfect bij de een bakje koffie-feeling. Daarnaast zijn de recepten weer even sterk en helder als we inmiddels wel van Rutger gewend zijn. Wat mij betreft is dit er weer eentje die niet in je bakboekenkast mag ontbreken! Je koopt deze koekjesbijbel o.a. bij Bol.com via deze link. Deze review is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Carrera. recept Zelf pitmoppen maken Vandaag een oer-Hollands koekjesrecept van Nederlands koekjeskoning Rutger van den Broek: brosse roomboter pitmoppen! Erg makkelijk om te maken en… Printen 30 minuten + baktijd 55 Ingrediënten 175 gram boter 150 gram witte basterdsuiker 1 citroen 1,5 ei 250 gram bloem (+ extra) 1 tl bakpoeder 150 blanke amandelen Bereiding Rasp een kwart van de gele schil van de citroen. Meer heb je niet nodig. Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en tl zout in een kom en meng het door elkaar. Meng 0,5 losgeklopt ei erdoor en voeg daarna het bloem en bakpoeder toe. Meng tot een deeg, verpak het in plastic folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg kort door. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg hierop uit tot een dikte van 5 mm. Snijd vierkantjes van 4 x 4 cm en leg ze op de bakplaat. Met het overblijvende deeg herhaal je dit proces. Klop het resterende ei los en bestrijk de koekjes hier licht mee. Druk twee amandelen in elk koekje en bestrijk dan opnieuw met het ei. Bak in 15 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.