Ga naar de inhoud
Pruimenjam
Jam-compote 02 augustus 2023

Pruimenjam

Pruimenjam

Yeheeees het is pruimenseizoen! Als je zelf een pruimenboom in de tuin hebt staan dan wil je absoluut eens zelf pruimenjam maken. Het is makkelijk, erg lekker en daarnaast gezellig om uit te delen.

Pruimenjam maken

Het maken van een pruimenjam is een onwijs makkelijke manier om in een half uur een flinke lading pruimen in iets nog lekkerders om te toveren, waar je de rest van het jaar nog van kan genieten. Daarnaast was ik positief verrast door de smaak. Ik vind een pruim een prima fruitsoort om af en toe te eten, maar ze worden er nog veel lekkerder op als je ze verwarmt.

Bij het maken van jam wordt de pruimensmaak wordt nog veel zoeter en intenser. Dat geldt niet alleen voor de verwerking tot een jam, maar ook als je er een lekkere pruimencake van bakt bijvoorbeeld. Echt een aanrader, dus snel aan de bak met die pruimen!

Recept pruimenjam maken

Pruimenjam met gele pruimen of rode pruimen

Er zijn nogal wat pruimensoorten. Mijn favoriet is de pluot, hoewel dat eigenlijk een kruising is tussen een Japanse pruim en een abrikoos. De jam op de foto maakte ik van de pruimen op onderstaande foto, gele pruimen met een paars-rode schil. De pruimenschil heb ik er gewoon aan gelaten, want die geeft de prachtig rode kleur aan de jam. Je ziet de schil hier en daar wel zitten, maar je proeft het amper terug.

Je kunt deze jam met elke soort pruim maken. Het enige waar je rekening mee houdt, is dat je de hoeveelheid suiker moet aanpassen. De ene pruimsoort is een stuk zoeter dan de andere, daarnaast kan jouw smaak ook van de mijne verschillen. Bij het maken van jam wordt meestal een 1:1 verhouding aangehouden (1 kilo fruit, 1 kilo suiker), maar daar vind ik pruimen veel te zoet voor.

Ik vertel onder de pruimenfoto nog wat meer over het maken van pruimenjam zonder geleisuiker of helemaal zonder suiker.

Pruimenjam met gele pruimen of rode pruimen

Pruimenjam zonder geleisuiker

Geleisuiker is niet meer dan een reguliere kristalsuiker waar pectine en citroenzuur aan toegevoegd zijn. Pectine zorgt voor het gelerende effect waardoor de jam indikt. Citroenzuur doet dat ook, maar helpt daarnaast ook voor conservering en smaak. Dan begrijp je direct waarom je vaak citroensap in jamrecepten terugziet.

Sommige fruitsoorten bevatten al meer dan voldoende pectine van nature, waardoor je helemaal geen geleisuiker nodig hebt. En guess what, tot die categorie behoren pruimen! Daardoor kun je dus gemakkelijk pruimenjam zonder geleisuiker maken, je voegt enkel wat citroensap toe (mede voor de smaak) en je laat het een kwartiertje langer pruttelen en inkoken.

Pruimenjam zonder suiker

Een pruimenjam zonder suiker is eigenlijk geen jam te noemen, maar eerder een fruitmoes of een suikervrije compote. Je zou dit kunnen maken door geleipoeder te gebruiken en de daarbij ‘vereiste’ suiker weg te laten (staat op het pakkie, maar hé, freestylen is nog veel leuker). Hou er in dit geval wel rekening mee dat suiker een conserveringsmiddel is en een pruimenjam zonder suiker minder lang houdbaar is. 

Al jaren geleden deelde ik een recept voor jam met minder suiker, dit recept kun je ook prima gebruiken om een jam van pruimen te maken.

Ook maakte ik al eens een jam zonder suiker door chiazaad te gebruiken. Dat deed ik toen overigens met ongekookt fruit, maar bij het gebruik van pruimen raad ik het wel aan om het eerst tot moes te koken in een pan.

Pruimenjam recepten

Pruimenjam recepten

Er zijn veel dingen te bedenken met pruimenjam. Ik vind zelfgemaakte jam altijd gruwelijk lekker smaken op een snee zuurdesembrood, op Frans stokbrood, bij verse scones of op een cracker met kaas. Echt niet te versmaden, terwijl ik eigenlijk niet zo’n jam-eter ben verder. Maar er zijn ook veel zoete baksels die je met jam kunt maken, die vind je allemaal terug op deze pagina.

Eigenlijk nog leuker is het om te variëren met de jam zelf, door er extra smaakmakers aan toe te voegen. Ik maakte deze pruimenjam bijvoorbeeld al eens met limoensap i.p.v. citroensap, zalig. Ook voegde ik er eens rozemarijn aan toe, wat bijzonder lekker smaakt in combinatie met kaas.

Een aantal van mijn variatietips op een rijtje:

  • Vervang de citroen eens door 2 limoenen
  • Voeg twee takjes rozemarijn toe tijdens het inkoken
  • Voeg 2 anijssterren en een mespunt kardemom toe tijdens het inkoken
  • Voeg wat verse gember toe tijdens het inkoken

Pruimenjam zonder geleisuiker

Tips bij jam maken

Naast de tips die ik al in onderstaand recept heb verwerkt (zoals de geleertest) of in bovenstaande blogpost, wil ik nog drie belangrijke tips meegeven:

  • Gebruik een hoge pan en blijf er bij in de buurt
  • Steriliseer je jampotten
  • Gebruik labels / etiketten

Maak niet de fout die ik maakte, waarbij je een middelmatig hoge pan gebruikt en de deksel daar net iets te stevig op zet terwijl je even 10 minuten naar bovenloopt terwijl de jam over je hele kookplaat heen bubbelt. 😉 Dus, gebruik een hoge soeppan en blijf bij je jam (ook om af en toe te roeren). De deksel heb je niet nodig.

Jampotten steriliseren

Door je jampotten te steriliseren kun je de jam extra lang bewaren, ongeopend wel tot een jaar. Het steriliseren van je jampotten is heel simpel: kook ze 5 minuten uit in een pan met kokendheet water en zet ze vervolgens op het aanrecht of op een schone theedoek te drogen. Door de hitte van het kokende water verdampt het vocht heel snel. Je potten zijn nu ready voor de jam!

Label je jampotten

Het labelen van je jampotten kan op veel manieren: een gezellig ouderwets etiket, een stuk schilders-tape waar je iets op schrijft of een fancy labelmaker die ik zelf graag gebruik (deze, om precies te zijn – niet de allerbeste, maar ik vind de labels er zo leuk uitzien). Hoe dan ook, label je jampotten aub. 

Dat is niet alleen reuze handig zodat je weet welke soort jam er ook alweer inzit, maar ook zodat je weet hoelang de desbetreffende pot al in je voorraadkast staat. Je kunt natuurlijk ook een persoonlijke boodschap op het etiket zetten, voor het geval je een pot met pruimenjam wil uitdelen. En dat laatste is natuurlijk het allerleukst.

Pruimenjam

recept
Pruimenjam

Dit makkelijke pruimenjam recept maak je zonder geleisuiker (maar het kan ook met) en je kunt alle soorten pruimen ervoor gebruiken. Rode pruimen, paarse pruimen of gele pruimen. Ze smaken allemaal heerlijk in deze pruimenjam.

30 minuten
10

Ingrediënten

  • 500 gram pruimen
  • 325 gram suiker
  • 1 citroen

Bereiding

  1. Was de pruimen goed schoon en verwijder de pitten. Snijd de pruimen in stukjes.
  2. Doe de pruimen in een hoge pan, samen met de suiker en het sap van de citroen.
  3. Breng het geheel op medium-hoog vuur aan de kook, terwijl je er af en toe in roert. Als het geheel kookt zet je het vuur lager en laat het op deze manier 20 – 25 minuten pruttelen tot het voldoende ingedikt is. Blijf af en toe goed over de bodem roeren.
  4. Twijfel je of de jam klaar is? Doe dan eerst de geleertest: schep met een klein lepeltje wat van de jam op een koud bord en trek er met je vinger een streep doorheen. Als de streep zichtbaar blijft, is de jam goed. Als de jam direct over de streep vloeit, dan moet de jam nog iets langer indikken.
  5. Schep de jam in gesteriliseerde jampotten, schroef de deksels erop en zet ze op de kop. Laat ze op deze manier 5 minuten staan., daarna zijn ze voldoende vacuüm getrokken. Laat ze volledig afkoelen en plak een etiket op de jampotten met de naam van de jam en de datum van bereiding.

Pruimenjam bewaren

Als je de pruimenjam in gesteriliseerde jampotten vacuüm hebt getrokken, dan kun je het wel tot een jaar bewaren op een enigszins koele en donkere plek. Eenmaal geopend moet de jam in de koelkast bewaard worden en is dan meestal enkele weken houdbaar.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Pruimenjam" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal stemmen: 23

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *