Quinoa burgertjes met salbitxadasaus Deze vegetarische quinoa burgertjes zijn echt heerlijke snacks, hapjes vooraf of hoofdgerecht met een groene salade en andere mezze. Bij elk etentje weer een mega pleaser! Zus en ik zijn echt verliefd op deze quinoa burgertjes. Ze zijn het stralende middelpunt op een tafel vol met mezze (Midden-Oosterse tapas). De salbitxadasaus is om je vingers bij af te likken (zoetig en pittig) en gelukkig is de hoeveelheid uit het recept genoeg om lekker in te vriezen OF gedurende de week te matchen met leftovers van vega vervangers, vis of vlees. Trouwens ook heel lekker als dip bij groenten of brood. Het recept komt uit Plenty More, het tweede kookboek van Ottolenghi, de koning van de Isralische keuken. In het boek vind je heel veel groenterecepten met originele methoden en technieken. Je shopt het boek voor 32 euro via deze link! recept Quinoa burgertjes met salbitxadasaus Deze vegetarische quinoa burgertjes zijn echt heerlijke snacks, hapjes vooraf of hoofdgerecht met een groene salade en andere mezze. Bij… Printen 30 minuten + baktijd Ingrediënten 250 gram quinoa 6 bosuitjes in ringetjes 1 kleine rode ui, fijngesneden 2 eieren, losgeklopt 2 groene chilipepers, fijngehakt (zonder zaadjes) 120 gram cottage cheese 30 gram geraspte belegen kaas 60 gram broodkruim 2 tl gemalen komijnzaad 60 ml olijfolie, om in te bakken 1 grote citroen in partjes SALBITXADASAUS 1 rode paprika (150 gram) 2 rode chilipepers 5 tenen knoflook ongepeld 40 gram geschaafde amandelen, geroosterd 4 tomaten, geblancheerd, ontveld, zonder pitjes, vruchtvlees fijngesneden 2 tl sherryazijn 100 ml olijfolie Bereiding Verhit de oven tot 220C. SAUS. Rooster de rode paprika met chilipepers en knoflooktenen in 10 minuten op een bakplaat in de oven. Haal de chilipepers en knoflook uit de oven, keer de paprika om en rooster nog 20 minuten. Als de schil van de paprika geblakerd is, kun je de paprika uit de oven halen en in een schaal leggen, afgedekt met plastic folie. Als de paprika is afgekoeld verwijder je de schil en zaadjes. Doe hetzelfde met de chilipepers en druk de knoflooktenen uit de vliesjes. Schakel de oventemperatuur terug naar 200C. Doe de amandelen in een foodprocessor en maal ze tot grof poeder. Voeg de paprika, chilipeper, knoflook en de geblancheerde tomaten toe en pureer samen fijn. Voeg sherryazijn en tl zout toe en mix dan geleidelijk de olie er ook door tot het een dikke saus is. QUINOA BURGERTJES. Kook de quinoa met ruim water in een middelgrote pan zachtjes 9 minuten tot de korrels beetgaar zijn. Giet af in een (fijne) zeef, spoel vervolgens af onder de koude kraan en laat ze volledig drogen. Doe alle overige ingrediënten (behalve de olie en citroen) in een grote kom, met 1 tl zout en zwarte peper naar smaak. Voeg de quinoa toe, roer alles goed door elkaar en maak er burgers van 60 gram elk van. Ongeveer 6 cm doorsnede en 2 cm dik. Zet een middelgrote pan met een antiaanbaklaag op medium vuur en doe de heft van de olie erin. Bak de burgers in porties 3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Voeg zo nodig nog wat olie toe. Zet ondertussen een bakplaat klaar en bak de burgers hierop nog 8 minuten in de oven. Serveer ze warm, met een beetje citroensap en een schep salbitxadasaus erover of ernaast.