Ga naar de inhoud
Ronde aardbeienslof
Slof 28 april 2016

Ronde aardbeienslof

Ronde aardbeienslof

Yes, je leest het goed: een rónde aardbeienslof! Ook zonder sloffen ring kun je gewoon een sloffen taart bakken en ik leg je uit hoe makkelijk dat is.

Slof bakken zonder sloffenring

De sloffen taart heeft de naam eigenlijk te danken aan de ovalen bakvorm waarin het gebakken wordt, maar die heb ik niet! Dus besloot ik deze klassieke aardbeienslof in een ronde bakvorm te maken. Het smaakt namelijk gewoon hetzelfde én je kunt (naar mijn mening) mooiere punten snijden. Win-win! 😉

Een collega bracht een tijdje terug een écht Fries suikerbrood voor me mee uit zijn hometown in Fryslân. Dit was overigens het beste suikerbrood dat ik ooit heb mogen proeven en it was all mine. Yay! Dat soort daden worden natuurlijk beloond, dus hij mocht een verzoeknummertje indienen.

Aardbeienslof maken

Toen we een week later erachter kwamen dat hij het begrip ‘aardbeienslof’ niet kende, stond het vast wat ik ging maken: een klassieke aardbeienslof! Voor zijn moeders verjaardag nog wel. Ik heb de taart dus zelf niet op, maar weet uit betrouwbare Friese bronnen dat hij heul lekker was, of hoe zeg je dat in het Fries..

Ronde aardbeienslof

Ronde aardbeienslof

Ronde aardbeienslof

recept
Ronde aardbeienslof

Yes, je leest het goed: een rónde aardbeienslof! De sloffen taart heeft de naam eigenlijk te danken aan de ovalen bakvorm waarin het gebakken wordt, maar die heb ik niet!

60 minuten
10

Ingrediënten

BODEM (20 CM)

  • 175 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 gram boter, kamertemperatuur
  • 115 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 1 mespunt zout
  • 125 gram amandelspijs
  • Geraspte citroenschil (halve citroen)

VULLING

Bereiding

Voorbereiding aardbeienslof

  1. Bereid de banketbakkersroom voor volgens het recept .

Bereiding sloffen bodem

  1. Beleg de bodem van je bakvorm (20 cm) met bakpapier. Neem een kom en kneed hierin bloem, bakpoeder, 130 gram boter (leg de overige 20 gram opzij), basterdsuiker, 1 eigeel, vanille extract en zout het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal.
  2. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot de grootte van je bakvorm. Doe erin en druk aan. Zet de vorm hierna een uur in de koelkast zodat het deeg kan opstijven
  3. Kneed de amandelspijs los met het eiwit, de boter en de citroenschil. Daardoor wordt het amandelspijs smaakvol en blijft het smeuïg tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Doe het amandelspijsmengsel in een spuitzak en spuit op de bodem van de taart, maar laat 1,5-2 cm deeg vrij van de rand, dat zal daardoor omhoog rijzen tijdens het bakken. Bak de slof gaar in ongeveer 22 minuten (de slof is dan goudbruin en de vulling ook). Laat de bodem hierna volledig afkoelen, voordat je verder gaat.
  5. Als de taartbodem én de banketbakkersroom voldoende zijn afgekoeld, vul je de bodem met de banketbakkersroom. Ik deed dit gewoon met een lepel, omdat je mijn vulling uiteindelijk niet meer zag, maar het kan ook met spuitzak met gladde spuitmond (Wilton 2A).
  6. De aardbeienroos maak je heel gemakkelijk, maar het is wel even een klusje: snijd alle aardbeien in dunne plakjes, maar dik genoeg zodat je ze nog wel in de banketbakkersroom kunt steken.
  7. Begin met de buitenste rand met de grootste plakjes aardbei en steek ze deels overlappend in de banketbakkersroom. Werk op deze manier naar binnen toe met steeds kleinere plakjes aardbei. Ik had toevallig hele grote aardbeien, dat scheelt wel weer in het werk.
  8. Je kunt de aardbeien ook in vieren snijden en ze op deze manier random over de taart verdelen. Enjoy!

Ronde aardbeienslof

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Ronde aardbeienslof" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal stemmen: 9

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

18 berichten over “Ronde aardbeienslof

  1. Vandaag deze ronde aardbeienslof gemaakt en hij smaakt idd erg lekker!! Hier thuis zijn ze er fan van ☺️

  2. Afgelopen weekend deze aardbeienslof gemaakt, hij was heerlijk!!
    Bedankt voor het lekkere en duidelijke recept. Ik ben fan!

  3. Gemaakt. Alles staat nu af te koelen. Zelfs de banketbakkersroom is in één keer gelukt. En deze is ook nog eens heerlijk!
    Alleen de rand van het deeg is, volgens mij, niet voldoende omhoog gekomen met bakken. Nu de banketbakkersroom en aardbeien er nog netjes op zien te krijgen.
    De taart zal desalniettemin heerlijk smaken!!

    1. So far so good 😉 hoe hoog is de rand ongeveer? Hij hoeft ook niet erg hoog te worden! En vaak zakt het midden nog een beetje bij het afkoelen. Komt goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *