Smokey broodje pulled pork Daar is ‘ie. Het lekkerste broodje pulled pork dat je zelf ooit zou kunnen maken. Daar ben ik van overtuigd. Een flinke portie mannelijkheid op deze intens zoete foodblog. Met dank aan Smokey Goodness, hét (BBQ-)kookboek van 2016. n natuurlijk met dank aan mijn zus en zwager die dit maakten voor ons Mexicaanse-Kerst-thema (niet echt Mexicaans, maar wel achterlijk lekker dus ok). Maak je liever een vegetarische optie? Maak dan de pulled jackfruit uit het recept van mijn ultieme comfort food nacho schotel en beleg je broodje hiermee! Vorige week deelde ik het recept voor de lekkerste BBQ-saus ever al met jullie. Je zult begrijpen dat je die saus nodig hebt voor dit broodje vol smokey goodness. Ik zal niet ontkennen dat je een sloot tijd kwijt bent aan de bereiding, maar mn, wat is dit het waard. Ik als niet-echt-vleesliefhebber kon er onmogelijk vanaf blijven. Heb ik je al overtuigd? Nee? Dan moet je nog maar even naar deze foto’s kijken: LET OP! Voor zowel de pulled pork als voor de BBQ-saus heb je BBQ-kruiden nodig. De Smokey Goodness bijbel schrijft natuurlijk een eigen ‘rub’ voor, ofwel de Piggy Mix BBQ-kruiden. Deze rub is dus gewoon een (BBQ-)kruidenmengsel dat wordt gebruikt om het vlees mee in te wrijven (rubben). De ingrediëntenlijst staat hieronder uitgeschreven en is nadat je alles gemengd hebt zeker drie maanden houdbaar in een luchtdichte pot. Het is aan jou of je deze mix wilt gebruiken of een kant-en-klare mix uit de winkel, maar verschil proef je zeker. INGREDIËNTEN 300 GRAM PIGGY MIX BBQ-KRUIDEN: 50 gram paprikapoeder – 50 gram gerookt paprikapoeder – 50 gram zout – 50 gram kristalsuiker – 25 gram bruine basterdsuiker – 20 gram knoflookpoeder – 25 gram uiengranulaat – 1ELgemalen zwarte peper – 1TLchilipoeder – 1TLmosterdpoeder – 2TLgedroogde tijm – 2TL gedroogdebasilicum – 2TLvenkelpoeder – 1/2 TL kaneel recept Smokey broodje pulled pork Daar is ‘ie. Het lekkerste broodje pulled pork dat je zelf ooit zou kunnen maken. Daar ben ik van overtuigd.… Printen 60 minuten + 12 uur slow grill 25 Ingrediënten 4 kilo varkensschouder of 2,5kg procureur 4 eetlepels Amerikaanse mosterd 50 gram (Piggy Mix) BBQ-kruidenmix BBQ met deksel voor indirect grillen Smokey’s Pig Spray 100 ML appelsap 100 ML appelciderazijn 100 ML whiskey 25 broodjes Koolsalade Evt. sla, gepekelde jalapeos Bereiding Smokey Goodness adviseert om bovenstaande Piggy mix BBQ-kruiden, rookhoutsnippers in de BBQ en een Guru kernthermometer, waarmee de houtskool of briketten op een constante temperatuur kunnen worden gehouden te gebruiken, maar dit is allemaal geen must. Ontdoe de varkensschouder met een mes van eventuele dikke/harde stukken vet. Wrijf het hele stuk vlees in met mosterd. Houd drie eetlepels van de Piggy Mix BBQ-kruiden apart en smeer de rest gelijkmatig over het stuk vlees. Bereid de BBQ voor op indirect grillen en verhit tot 110-115 graden. Om die temperatuur te behouden moet je de luchtschuiven van de BBQ goed afstellen of maak je gebruik van een BBQ guru. Leg het stuk vlees op de BBQ. SMOKEY’S PIG SPRAY. Meng appelsap, appelciderazijn en whiskey door elkaar en schenk in een plantenspuit. Gebruik Smokey’s Pig Spraysteeds om het uur om het hele stuk vlees in te sprayen, zodat de buitenzijde lekker zal karamelliseren en uitdroging wordt voorkomen. Rol het stuk vlees na 6 uur (of als hij een diepe mahoniekleur heeft bereikt) in aluminiumfolie en leg hem opnieuw voor 6 uur op de BBQ om traag te garen. De aluminiumfolie houdt het vlees sappig en versnelt de bereiding. Na 12 uur moet de kerntemperatuur 87 graden zijn en pas dan mag het stuk vlees van de BBQ af, anders zal het vlees niet uit elkaar vallen of ‘gepolled’ kunnen worden. Laat een kwartier rusten op een warme plek. Haal dan uit het folie, verwijder het schouderblad en trek het vlees met twee vorken los, in draadjes. Als je dit gedaan hebt voeg je de drie eetlepels kruidenmix toe die je apart had gehouden en meng je dit goed door elkaar. Roer vervolgens de BBQ saus erdoor. Beleg elk (liefst nog warme, zelf afgebakken) broodje met wat sla, evt. gepekelde jalapeos, koolsalade en daarna een lekkere laag warme pulled pork en wat extra BBQ-saus. BEWAREN: overgebleven pulled pork kun je drie dagen in de koelkast bewaren of kan voor langere tijd ingevroren worden. Het opnieuw opwarmen kun je het beste doen met een klein scheutje appelsap in een afgedekte ovenschaal op 120 graden.