Ga naar de inhoud
Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij
Cupcakes en muffins 06 maart 2016

Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij

Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij

Een gezond en super makkelijk recept voor een zálige speculaas bananencake (maar is eigenlijk gewoon een bananenbrood).

Vandaag probeerde ik weer eens een nieuw recept uit. Een vriendinnetje plantte een idee in mijn hoofd toen ze zei dat ik eens een cake met banaan en dadels moest maken. Ik keek nog eens naar mijn bestaande recept voor gezonde brownies en gezonde bananencake en combineerde deze met pecannoten en (home made) speculaas kruiden. Het resultaat is zacht, smeuïg en amazingly lekker! Het is een bananenbrood, maar het smaakt eigenlijk naar cake.

Ik doe een klein vreugdedansje, want van een hersenspinsel dat zó goed uitpakt word ik heel blij. En je gelooft het haast niet: deze cake is suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij. Ammai! Echt maken dus!

Speculaas bananencake

Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij

recept
Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij

Een gezond en super makkelijk recept voor een zálige speculaas bananencake (maar is eigenlijk gewoon een bananenbrood).

15 minuten
12

Ingrediënten

  • 200 gram ontpitte dadels
  • 2 rijpe bananen
  • 3 eieren (L)
  • 200 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • 1,5 theelepel speculaaskruiden
  • 100 gram pecannoten

Bereiding

  1. Week de dadels voor ongeveer 10 minuten in een bak met heet water. Giet daarna af en laat uitlekken. Hak de pecannoten grof en zet even opzij.
  2. Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Pureer de dadels en de bananen tot ze helemaal fijn zijn. Doe dit in een kom, voeg de eieren er aan toe en mix voor 2 minuten goed door. Voeg dan ook het amandelmeel, bakpoeder, de speculaaskruiden en het snufje zout toe en mix voor ongeveer een minuutje tot alles opgenomen is. Schep tot slot met een spatel de pecannoten er doorheen.
  4. Stort het beslag in de cakevorm. Strooi eventueel nog een beetje havervlokken er overheen voor een crunchy laagje. Zet vervolgens voor 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 45 minuten of de caketester er schoon uitkomt, zo niet, zet de cake dan nog vijf minuutjes terug.
  5. Laat de cake een uur afkoelen en stort vervolgens op een taartrooster. Dit speculaas bananencakeje is onweerstaanbaar lekker als ze nog een beetje warm is, so dig in while it’s still hot!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

36 berichten over “Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij

  1. Wat een heerlijk recept! Mijn eerste gezonde snack gemaakt, en super gelukt! Heel erg makkelijk te maken voor mij als kook leek.

  2. Onlangs gemaakt, hij was inderdaad heerlijk!
    Hij kan ook heel goed ingevroren worden trouwens, had ik in plakjes gedaan en dan even opgepiept in de magnetron, net zo lekker als vers.
    Deze ga ik zeker vaker maken!

  3. supergoed gelukt en superlekker! Volgende keer ga ik er extra noten en/of rozijnen bijdoen…. Opgeslagen recept! 😻

  4. Hoi Mariette, Wat zou ik in de plaats van dadels kunnen gebruiken in de speculaas-bananencake. Ik geniet iedere keer weer van je heerlijke recepten. Helemaal top!
    Groetjes, Marianne

    1. Dank voor je leuke berichtje! Mag ik vragen wat de reden is dat je geen dadels wilt gebruiken? Ben je allergisch ervoor of lijkt het je niet zo lekker? Je proeft de dadels namelijk totaal niet terug, maar ze geven wel die lekkere zoete smaak en perfecte structuur 🙂 Eventueel kan je hem ook helemaal met bananen maken, maar dat maakt hem wel net even anders. Gebruik dan in totaal 350 gram rijpe banaan in combinatie met twee eetlepels honing/agave siroop/ahornsiroop.

      1. Hoi Mariette, Ik reageer wel erg laat op je berichtje.
        De reden dat ik geen dadels eet is, dat ik een half jaar geleden ongeveer, een programma gezien heb over dadels waar beestjes inkruipen en daar hun ontlasting in deponeren. Ze hebben echt alle soorten onderzocht en proeven genomen door dadels open te snijden (wat ze ook lieten zien) dat was zo onsmakelijk dat ik vanaf die dag geen enkele dadel meer gegeten heb. Ik vond ze heerlijk en gebruikte ze veel. Maar nu….brrrrrrr
        Groetjes, Marianne

        1. Haha, ja die aflevering heb ik ook gezien! Daarom week ik mijn dadels altijd 5 – 10 minuten in kokend heet water.

          Stiekem zitten er in heel veel producten die we eten insecten verwerkt zonder dat we ons daar bewust van zijn. We schijnen op jaarbasis zo’n 500 gram insecten te eten die in bewerkt voedsel zitten, omdat het bijna onmogelijk is om deze allemaal te verwijderen..
          Maar een fijn idee is het zeker niet 😉

          1. Dat geloof ik zeer zeker dat we ongemerkt heel wat dingen binnen krijgen wat we eigenlijk niet willen weten. Maar als je zo iets ziet is het gelijk veel erger. Zo zal ik ook nooit geen brood meer kopen in de supermarkt of bij de bakker. Ook weer zo’n programma gezien. Vandaar maar zoveel mogelijk alles zelf maken.
            Groetjes, Marianne

  5. Hallo Mariette,
    Dit is de allereerste keer dat ik zelf een cake gebakken heb, en hij was heerlijk! Heb hem getrakteerd op mijn werk, en iedereen is er weg van, en ook het recept direct een paar keer uitgedeeld.
    Bedankt!

  6. Samen met mijn zoon van 6 dit recept gemaakt. Leuk om te doen en het resultaat is heerlijk!! Als extraatje meegegeven voor tijdens het overblijven op school. Een groot succes, dankjewel!

  7. Kan ik deze cake ook maken met een ander meelsoort? Ik mag namelijk geen amandelmeel. Zou het met spelt of boekweitmeel kunnen?
    alvast bedankt voor je reactie!

    1. Je kan chufameel gebruiken, werkt grofweg hetzelfde als amandelmeel. Chufa = tijgernoten, maar zijn geen noten maar knolletjes. Is wel duur meel. Succes

  8. Hoi Mariette,
    ik heb hem al een paar keer gemaakt, hij is heerlijk! Heb jij enig idee wat de voedingswaarde is?
    Groet, Elisabeth

  9. Wauw, echt goddelijk!! Hij is wel iets te nat gebleven bij mij denk ik. Voor de smaak maakt het niks uit, maar ik denk dat dat niet de bedoeling is 😉 Zeker voor herhaling vatbaar!!

  10. Heb je een vervanger voor de pecannoten? Mijn vriend is helaas allergisch voor allerlei noten. Of zou deze cake ook goed smaken zonder pecannoten?

  11. Beste Mariette,
    Het lijkt me een heerlijk recept, maar wat bedoel je met een caketester? Ik heb er namelijk nog nooit van gehoord

    Check na 45 minuten of de caketester er schoon uitkomt, zo niet, zet de cake dan nog vijf minuutjes terug.

  12. Oh wat lekker!! Zelfs zonder pecannoten, want die had ik over het hoofd gezien op mijn boodschappenbriefje… maar ook zonder havervlokken, want toen ik thuis kwam, zag ik dat ik helemaal geen havervlokken meer had …. maar dat mag de pret niet drukken, hij is al over de helft op 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *