Suikervrije en vetvrije appelcake Je leest het goed! Een gezonde appelcake zónder suiker en ook nog eens zonder toegevoegd vet (boter of olie). Ben je benieuwd hoe ik dat voor elkaar gekregen heb? Lees snel verder, dan vertel ik je alles over deze makkelijke appelcake zonder suiker. Gezonde appelcake maken Wat maak deze appelcake gezond? Om te beginnen: de afwezigheid van toegevoegde suikers, boter en olie. Daarnaast gebruik ik geen bloem, maar havermeel en amandelmeel. Deze meelsoorten zijn rijk aan vezels, eiwitten, mineralen en vitamines. Dat maakt het niet alleen een gezonde appelcake, maar ook een glutenvrije appelcake. Mooi meegenomen. De cake is heerlijk luchtig en fluffy op de dag dat je ‘m uit de oven hebt getrokken. Zeker warm niet te versmaden. Een dag later was de structuur wat steviger geworden, maar ook dan nog erg lekker. Wil je dit niet, dan kun je dit oplossen door het meel (eventueel deels) door bloem te vervangen. Verwacht niet dat je deze cake identiek aan een ‘normale cake’ zult krijgen qua structuur (ook zeker niet qua zoetheid). Suiker is niet alleen een smaakmaker, maar ook een structuurbouwer in baksels. Door dit weg te laten zul je je altijd op een ander resultaat moeten instellen. Stukje verwachtingsmanagement. 😉 In mijn boek PUUR ZOET vind je ook talloze gezonde ontbijtrecepten, verantwoorde tussendoortjes en desserts om lekker mee te gezondigen. gezonde Appelcake zonder suiker Als je aan de bak gaat zonder toegevoegde suikers, dan kom je al snel uit op fruit om je baksel toch een lekkere zoete smaak te geven. Je voelt daarom vast al aankomen aan welk magische ingrediënt deze appelcake zonder suiker z’n zoete karakter te danken heeft.. Appels! En dan met name appelmoes. Het mooie aan appelmoes is dat het een dubbele functie heeft in dit recept. Het geeft de cake niet alleen een lichte en subtiele zoete smaak, maar het is ook een vervanger voor de boter/olie die overduidelijk schitteren in aanwezigheid in onderstaand recept. Tof dat een bakje appelmoes daar allemaal toe in staat is, nietwaar? Ik vind het oprecht fascinerend. Zoals gezegd is de zoetheid van deze gezonde appelcake heel subtiel, dus om de cake een nog iets zoetere feeling te geven, heb ik ook stukjes appel, rozijnen en kaneel toegevoegd. Dat smaak er natuurlijk gewoon ook onwijs lekker bij. Suikervrije appelcake Eenmaal gebakken raad ik het aan om een warm stukje cake te proeven. Mmm! Ik vind deze suikervrije appelcake heerlijk bij het ontbijt met een klodder yoghurt of gewoon zo uit de hand als een gezond tussendoortje. Je kunt de stukjes appel ook eens vervangen door noten. Dat maakt de cake rijker aan calorieën, maar ook aan smaak en verzadiging. Of smeer er eens wat boter op of een plakje kaas! Gezonde recepten met appel Er zijn op Zoetrecepten nog veel meer gezonde recepten met appel te vinden. Appels lenen zich er perfect voor om in een lekker verantwoord tussendoortje, gezond ontbijt of baksel te verwerken. Een paar van mijn favorieten zijn: Appel-perentaart (met volkorenmeel en hazelnootmeel) Suikervrije appelcrumble (met abrikoos) Appel-bosvuchten kruimeltaart “Appeltaart” chiapudding (ontbijt) recept Suikervrije en vetvrije appelcake Je leest het goed! Een gezonde appelcake zónder suiker en ook nog eens zonder toegevoegd vet (boter of olie). Ben… Printen 20 minuten + baktijd 15 Ingrediënten 4 eieren 2,5 tl bakpoeder 2,5 tl kaneel 300 gram (ongezoete) appelmoes 100 gram amandelmeel 100 gram havermeel 1 flinke appel 100 gram rozijnen Bereiding Neem een kom een klop de eieren hierin ongeveer 4 minuten luchtig. Schil ondertussen de appel en snijd in kleine blokjes. Wel de rozijnen in heet water en dep daarna goed droog. Verwarm en oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm van 15×30 cm met bakpapier. Voeg het bakpoeder, kaneel en een flinke snuf zout toe aan de eieren en mix nog even door. Voeg dan ook de appelmoes toe en mix dit er kort doorheen. Weeg de meelsoorten af en voeg dit ook mixend toe aan het beslag. Zet de mixer uit en schep met een spatel de appelblokjes en rozijntjes erdoor. Giet het beslag in de bakvorm en bestrooi eventueel met gehakte nootjes of havervlokken. Bak in 45 – 50 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Gezonde appelcake bewaren Je bewaart deze appelcake max. drie tot vier dagen in een goed afgesloten trommel buiten de koelkast. Je kunt de cake ook invriezen, goed luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar. Dikke tip om de cake per één of twee stukjes in te vriezen, dan kun je elke ochtend een lekker tussendoortje in je tas gooien voordat je de deur uit gaat.