Suikervrije kruidnoten (koolhydraatarm) Strooigoed is onmisbaar in deze periode van het jaar, maar als je suikervrij eet dan smacht je vast en zeker naar een recept voor koolhydraatarme pepernoten. Of eigenlijk heten ze officieel kruidnoten natuurlijk, maar ik wissel nogal eens met de term die ik gebruik (bij voorbaat excuses aan de taalpuristen). Vandaag deel ik HET recept voor koolhydraatarme kruidnoten, zonder suiker. Kom maar door met Sinterklaas! Koolhydraatarme kruidnoten maken Oef, wat was dit een bevalling. Jullie hebben er allemaal van mee kunnen genieten via Instagram Stories. Mislukking na mislukking kwam mijn oventje uit. Ik had niet alleen bedacht suikervrije kruidnoten te willen bakken, maar ook nog eens koolhydraatarm. Dat betekent dus geen suiker, geen honing, geen stroop, geen agavesiroop, geen fruit, maar ook geen bloem en geen ander granenmeel etc. tot je beschikking hebt. Maar wel zoetstof. En notenmeel of kokosmeel. De aanhouder wint! Want wat zijn dit lekkere suikervrije kruidnoten geworden. Koolhydraatarme recepten Natuurlijk hoop ik dat je eerst lekker aan de slag gaat met dit recept voor koolhydraatarme pepernoten, maar ik heb nog veel meer lekkere koolhydraatarme recepten online staan. Ik tip een aantal van mij favorieten, sla ze vooral op voor een andere keer of neem een kijkje tussen alle koolhydraatarme recepten op Zoetrecepten. Koolhydraatarme kruidkoek Gemarmerde chocolade-vanille cheesecake Suikervrije bounty’s met frambozen Chocolade truffeltaart met koolhydraatarme notencrunch Koolhydraatarme pepernoten (zonder suiker) Na alle uitprobeersels is onderstaand recept voor koolhydraatarme pepernoten zonder suiker als beste uit de bus gekomen. Zo knapperig als een ‘echte’ kruidnoot is simpelweg niet mogelijk en daarnaast geeft amandelmeel nu eenmaal ook een iets andere smaak. Daarom heb ik het nog een beetje met kokosmeel gemengd, maar dit kun je eventueel ook door 20 gram amandelmeel vervangen. Verwacht dus geen replica van Bolletje’s kruidnoten, want dat gaat gewoon niet met deze middelen, daar wil ik voordat je begint met bakken eerlijk over zijn. Desalniettemin is het een heel fijn en lekker kruidnoten alternatief binnen een suikervrij en/of koolhydraatarm voedingspatroon! Meer weten over wat koolhydraatarm eten eigenlijk is? En wat het verschil is tussen koolhydraatarm, koolhydraat beperkt en ketogeen? Ik leg het hier in het kort uit. Suikervrije kruidnoten baktest Wellicht zul je begrijpen dat ik na al die baktesten mijn buik even vol heb van de koolhydraatarme pepernoten. Ben jij wel te porren voor een experimentje in eigen keuken? Van een lezer begreep ik dat het zou helpen voor de knapperigheid om de pepernoten met melk of eiwit in te smeren vlak voordat ze de oven ingaan. Wil jij dit met een paar pepernoten testen en hieronder laten weten hoe het resultaat was? Dat zou ik heel tof vinden, maar ook no worries als je gewoon lekker safe voor het gegeven recept gaat. Suikervrije kruidnoten tips: Dankzij mijn vele uitprobeersels heb ik een aantal handige baktips die ik je graag meegeef voordat je begint: Sla het rusten van het beslag nooit over, dat maakt de smaak van de speculaaskruiden sterker Maak kleine balletjes van het deeg, niet groter dan een 10 cent-muntje. Let tijdens het bakproces (eerst op lage temperatuur en daarna op hoge) GOED op dat ze niet verbranden. Als je ze net wat kleiner hebt gemaakt dan ik, is de baktijd alweer anders. Als je de boter vervangt door kokosolie, voeg dan 1/2 tl vanille extract toe – dat is voor een verrijking van de smaak ter compensatie van het gemis van de roombotersmaak. Haal je suikervrije kruidnoten na het bakken meteen uit de oven en leg het bakpapier op een koud aanrecht of koude tegelvloer, zo harden ze extra goed uit. Steviala kristal sweet kun je ook vervangen door 60 gram zusto, dit zou volgens een tip van een lezer minstens zo goed werken. recept Suikervrije kruidnoten (koolhydraatarm) Een ontzettend lekker en makkelijk recept voor suikervrije kruidnoten. Met mijn baktips bak jij de lekkerste koolhydraatarme pepernoten, zonder suiker en helemaal glutenvrij. Printen 30 minuten + baktijd 4 Ingrediënten 100 gram amandelmeel 10 gram kokosmeel 1 el speculaaskruiden 1 mespunt zout 1/8e tl baking soda 30 gram steviala kristal sweet 1 eiwit 60 gram boter/kokosolie Bereiding Koolhydraatarme kruidnoten maken Klop het eiwit stijf met het zout. Voeg hier de zoetstof aan toe en mix mee. Vervang het opzetstuk van je keukenmachine door een deeghaak (of gebruik je handen). Voeg alle andere droge ingrediënten toe en mix tot een deeg. Smelt de boter/kokosolie een beetje en kneed deze tot slot ook mee. Rol het deeg in aluminiumfolie en laat een half uur rusten in de koelkast. Beleg een bakplaat met bakpapier en rol kleine balletjes van het deeg, ter grootte van een 10-cent-muntje. Leg ze met voldoende ruimte uit elkaar op de bakplaat. Je krijgt een volle bakplaat. Zet daarna nog een kwartier in de koelkast. Koolhydraatarme kruidnoten bakken Verwarm de oven voor op 150 graden. Bak de nootjes max. 10 minuten in de voorverwarmde oven op 150 graden. Verhoog de temperatuur vervolgens naar 200 graden en bak nog 5 minuten zodat ze bruin en knapperig worden. Haal het bakpapier met de kruidnoten meteen van de bakplaat af en leg op een koud oppervlak, zodat ze beter kunnen uitharden. Suikervrije kruidnoten bewaren Als jouw suikervrije kruidnoten volledig afgekoeld zijn moet je ze in een goed afgesloten bakje bewaren. Op die manier blijven ze twee weken goed.