Ga naar de inhoud
Supermagere citroenkwarktaart
Gezonde bakrecepten 12 juli 2014

Supermagere citroenkwarktaart

Supermagere citroenkwarktaart

Twee weken geleden stelde een vriendin me voor een uitdaging. Of ik een zo gezond mogelijke citroenkwarktaart voor haar wilde maken. Zónder slagroom of slagroomvervanger en met zo min mogelijk suiker en boter (voor de bodem). LEUK! Een challenge.

Omdat ik geen kant en klare kwark wilde gebruiken ben ik gaan experimenteren met magere kwark, een citroen, een klein beetje poedersuiker, gelatine en de meeste calorie-arme koekjes: maria kaakjes. Afgetopt met lekkere zoete aardbeitjes! Geen hoge drillerige kwarktaart, maar een lage citroenkwarktaart met een fijne bodem. Het was even spannend toen ik de vorm van de taart af haalde, maar.. it’s pretty perfect! Oh, en zo smaakte ‘ie ook. Die avond. En ook de volgende dag bij het ontbijt. Want ontbijten mag met zo een verantwoord taartje. Maken dus, deze supermagere citroenkwarktaart!

Zin in meer snelle en slanke kwarktaartjes? En vind je het niet erg om een kant-en-klaar kwarkje te gebruiken? Probeer dan ook eens deze snelle kwarktaart met maar 4 ingrediënten, in jouw favo smaak!

Supermagere citroenkwarktaart

recept
Supermagere citroenkwarktaart

Twee weken geleden stelde een vriendin me voor een uitdaging. Of ik een zo gezond mogelijke citroenkwarktaart voor haar wilde…

Ingrediënten

Voor een taart van 24 cm:

  • 100 gram koekjes (mag ook meer)
  • 50 gram ongezouten boter
  • Eetlepel water
  • 750 gram magere kwark
  • Sap van een halve citroen
  • Schil van een hele citroen
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 5 gelatine blaadjes (1 pakje)
  • Vers fruit voor de topping

Bereiding

  1. Beleg de bodem van een bakvorm van 24 cm met bakpapier
  2. Verkruimel de biscuitjes heel fijn. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de boter hierin. Haal van het vuur en meng de biscuitjes samen met een eetlepel water door de boter tot het goed gemengd is.
  3. Doe het biscuitmengsel nu in de taartvorm, verdeel het goed en stamp het aan met een lepel. Zet de vorm nu in de koelkast.
  4. Neem een kom en meng de kwark met de citroenschil en het sap. Zodra dit goed gemengd is meng je ook de poedersuiker en het zakje vanillesuiker erdoor.
  5. Neem een grote kom met koud water en laat de gelatineblaadjes 5 minuten weken. Knijp ze hierna uit. Zet een steelpannetje op het vuur met 5 eetlepels water en de uitgeknepen gelatineblaadjes, verwarm dit (het mag niet koken) en blijf goed roeren tot de gelatineblaadjes volledig zijn opgelost. Dit gaat vrij snel! Haal daarna van het vuur.
  6. Laat de gelatine een beetje afkoelen, maar pas op dat het nog niet stolt. Meng het dan goed door het kwarkmengsel. Haal de taartvorm uit de koelkast en giet het kwarkmengsel erop. Maak de bovenkant mooi glad met een spatel.
  7. Zet nu voor een minstens 3 – 4 uur in de koelkast. Wanneer de taart goed is opgesteven kun je hem versieren met vers fruit, zoals aardbeien. Yum! Enjoy!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Supermagere citroenkwarktaart" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

70 berichten over “Supermagere citroenkwarktaart

  1. Kun je deze taart ook als sinaasappel kwarktaart maken door de citroenschil en het citroensap te vervangen door sinaasappel schil en sinaasappelsap?

    1. Dat kan absoluut! Sinaasappel is alleen iets minder sterk van smaak, dus ik zou tijdens het maken het mengsel goed proeven of de smaak goed genoeg overkomt. Zo niet, voeg dan nog wat extra geraspte sinaasappelschil toe, maar pas op met meer sap want dan wordt de taart te dun. Laat je even weten hoe het was? Ik ben benieuwd!

  2. hoi je kan ook lange vingers als bodum nemen dan hoef je de boter niet te gebruiken en zijn ook weinig calorieën .ik ga hem straks maken

      1. Vandaag heb ik deze taart gemaakt volgens recept, echt heerlijk fris op een zomerse dag. Past ook goed in mijn 1300-1350 kcal dieet/ leefstijl. Maar nu ben ik zeer benieuwd naar de lange vingers versie. Ook gewoon 100 gram verkruimelen? Meteen in de bakvorm of nog even verhitten? Groetjes,
        Marina

      1. Jammer genoeg antwoord Jeanette niet meer terwijl we zo nieuwsgierig zijn haha. Misschien legt ze de gehele lange vingers op de bodem en stort ze daar het kwarkmengsel op? Dan komen de lange vingers vanzelf vast te zitten tijdens het opstijven van de taart.

        1. Zelf gebruik ik ook altijd bodem van lange vingers. Je legt de bodem vol met lange vingers (niet verkruimeld maar als een ‘puzzel’) en maakt ze daarna vochtig met bijv sinaasappelsap voordat je de kwark erop giet. Door het vocht gaan de lange vingers niet drijven als je de kwark op de bodem giet.

  3. Je kunt ook de boter vervangen voor kokosolie, schijnt dat je lijf die vetten niet opneemt.
    Geeft ook een exotisch tintje 😉

  4. Gisteravond de taart gemaakt. Ik vond 100 Gr koekjes de bodem niet echt goed bedekken, zelfs met 130 kon het wel ietsje meer. Verder heb ik alles gedaan met dezelfde hoeveelheden en zelfde grootte taartvorm, en volgens jouw instructies. Toch was mijn taart maar 1 centimeter hoog… Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn, denk je? (smaak was trouwens prima)

    1. Hi Lilian, wat rot! Ik kan me alleen bedenken dat je een 24 cm bakvorm hebt gebruikt, ipv van een 20 cm bakvorm. Het is ook wel echt een laag taartje, maar niet zó laag als jij beschrijft. Als je alleen een 24cm bakvorm hebt, dan kun je ook alle ingrediënten verdubbelen, dan wordt de taart ook meteen wat hoger. Succes! 🙂

      1. Mariette, recept ziet er goed uit. Wil even zeggen dat je in het recept een bodem van 24 cm vermeld, en niet een van 20 cm zoals je in je reactie op Lilian doet vermoeden 😉
        Peace out.

  5. Ik heb dit recept van een collega gehad, maar daar stond niet bij in hoeveel stukken deze taart gesneden moet worden en hoeveel propoints een stuk heeft.

    1. Hi Rieneke, ik doe zelf eigenlijk niet aan het tellen van calorieën, maar omdat iedereen daar bij dit recept regelmatig om vraagt heb ik het uitgerekend. Als je de taart in 10 stukjes snijdt, zit je aan ongeveer 170 calorieën per punt. Geniet ervan!

    1. Hi Daisy, dit zie je in de reacties hierboven. Normaliter reken ik niet op basis van calorieën, maar vind ik dat je vooral een balans moet vinden in het gebruiken van gezondere alternatieven of producten 🙂

  6. Heb hem zojuist gemaakt voor mijn mannetje zijn verjaardag. Heerlijk!!! Echt waar. Die houd ik erin voor een volgende gelegenheid. En heel erg weinig werk. Ook niet onbelangrijk. 🙂

    1. heb deze een tijdje terug gemaakt en heb toen even een rasp genomen en kokosboter gemaakt , maak je in een handomdraai een lekkere slagroom van , dit in combo met die citroen oooh jeee , ik probeer het toch zo nu en dan te laten maar maak het echt veel haha 😀

  7. Ik heb de citroentaart gemaakt met lange vingers als bodem en halve lange vingers aan de zijkanten. De bovenzijde met aardbeien. Het kwarkgedeelte met een kwart uitgebreid. De taart was heerlijk en mooi om te zien! En ondanks lijnen kon ik dit keer lekker “meesnoepen”. Bedankt voor dit heerlijke magere recept!

  8. Hoi, lijkt mij erg lekker. Ik woon in Italie en heb een citroenboom in de tuin, met heerlijke grote citroenen. Zou je in plaats van kwark ook yoghurt kunnen gebruiken?

  9. Heb de taart vandaag gemaakt,met magere citroenkwark van de aldi,erg weinig kcal en kant en klaar.Ik vond hem heerlijk en zelfs mijn man die niet op de lijn hoeft te letten vond hem erg lekker.Ik ga hem zeker ook in andere smaken proberen,top recept!

  10. O,nog even een aanvulling op bovenstaande,als je de magere kwark gebruikt die ik had zit je op minder kcal dan de 170 per punt die jij aangeeft!!

  11. Onlangs deze taart uitgeprobeerd met de magere kwark van Aldi. Echt een heel makkelijk en lekker recept! Heerlijk op zomerse dagen! Ik de bodem wel iets voller en dikker gemaakt door bastognekoekjes en volkoren mariakaakjes te combineren. Deze taart kans als dessert, ontbijt of bij de koffie vind ik zelf. Dat maakt het ook makkelijk hem op te eten als je geen gezin hebt :-). Ik heb de taart steeds per punt opgemaakt met een klein beetje aardbeien/frambozencoulis en vers fruit met een beetje munt. Heel geslaagd. Dankjewel voor het delen!

  12. Lijkt me heerlijk als ontbijt. Ik ben aan het afvallen en opzoek naar een lekker zoet ontbijt voor het weekend.

    Ik ga ze als cup cakes maken en dan met 12 blaadjes gelatine zodat ze uit het papiertje kunnen.

    Als ik 12 stuks uit het recept haal zijn het 133 kcal! Kan perfect in mijn dieet 😊

  13. Welke gelatine blaadjes gebruik jij? Gewicht? Want hier heb je ook verschillen in!en als je die kant en klare kwark ban de Aldi gebruikt, moet er dan toch de gelatine doorheen?

    1. De blaadjes die ik heb gebruik wegen net iets meer dan 1,5 gram per stuk. Ik ken de kwark van de Aldi niet goed genoeg, maar zou zeker gelatine gebruiken anders stijft de taart niet goed op. Je kunt wel losse porties maken in glaasjes, dan hoef je geen gelatine te gebruiken!

  14. Ik vind supermager een beetje misleidend. Er zit megaveel suiker in van de koekjes, poedersuiker en vanillesuiker er zit roomboter in. Het enige wat mager is, is de kwark. Misschien iets minder suiker dan in de diabetesverwekkende variant van dr oetker, maar mager zeker niet. Suiker word ook netjes omgezet in vet.

    1. Hi Kevin, alles is relatief. Ter illustratie, 100 gram mariakaakjes (zoals geadviseerd in mijn begeleidende tekst) bevat 20 gram suiker. Dat noem ik nou niet ontzettend veel. Heb je zelf wel eens een klassieke kwarktaart gemaakt, zonder pakje? Met (volle) kwark, slagroom, een grotere hoeveelheid suiker en een heerlijke dikke koekbodem. Deze citroenkwarktaart is mijn magere versie ten opzichte van die klassieke kwarktaart.

  15. Ik heb het recept gevolgd, alleen 150 gr maria kaakjes gebruikt ipv 100 gr. Taart smaakte goed, smaak was ook goed. Alleen de bodem is niet gelukt, viel uit elkaar bij het aansnijden. Het was nog steeds kruimelig. Wat doe ik verkeerd? Moest ik meer water gebruiken?

    1. Dat kan denk ik prima! Wordt het automatisch ook een wat zoeter taartje, lijkt me lekker 🙂 Ik zou er twee doorheen prakken minimaal.

  16. zou ik als ik een banaan gebruik ook af kunnen met een zakje klop fix? ik ben geen gelatine fan, altijd ruzie mee en met agar agar blijft de taart begrijp ik minder lang goed stevig?

  17. nou ik heb de taart gemaakt met een eigen twist, ik heb skyr gebruikt, 2 bananen, klopfix, sinaasappelsap (uiteraard vers) en lange vingers, ben benieuwd, hij staat nu in de koelkast.

    1. Oei ik zie dit te laat, maar ik vrees dat dat niet echt stevig is geworden. Je hebt wel echt gelatine of agar agar nodig. Ik hoop dat je het resultaat nog wilt delen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *