Ga naar de inhoud
Spaanse tortilla (aardappelomelet)
Hartige recepten 13 april 2017

Spaanse tortilla (aardappelomelet)

Spaanse tortilla (aardappelomelet)

Dit is mijn favoriete recept voor een Spaanse tortilla. Een aardappelomelet met chorizo, paprika, ui en pittige kaas. Lekker koud n warm.

Spaanse tortilla maken

Een Spaanse tortilla is een aardappelomelet met allerlei lekkere vullingen. In dit geval maakte ik de Spaanse tortilla met chorizo, paprika, ui en extra belegen kaas. Deze Spaanse aardappelomelet is dus echt niet te verwarren dus met Mexicaanse tortilla’s (gevulde wraps). En laat die Spaanse rakker nu net één van mijn favo tapashappen zijn.

Waarom een Spaanse tortilla met aardappel zo lekker is? Gaat u er maar even goed voor zitten:

  • Makkelijk om te maken
  • Super goed van tevoren te bereiden (dus een topper voor feestjes en borrels)
  • Warm en koud te serveren
  • Vult lekker, dus je kunt er veel mondjes mee voeden.
  • En ohja, belachelijk lekker

Da’s vijf keer fijn toch? Zonder dollen, dit recept voor een Spaans aardappelomelet is een enorme aanrader. Voedzaam en past helemaal in de categorie comfort food. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

BAKTIP: Gebruik een rvs, ovenbestendige koekenpan voor dit recept.

Spaanse tortilla

Vegetarische aardappelomelet

Deze Spaanse omelet met aardappel kun je helemaal vullen zoals jij dat wilt. Ik gebruikte deze keer chorizo, maar die kun je gewoon achterwege laten hoor! Vervang het dan wel door een extra soort kaas, zoals pittige Parmezaan, en rasp deze door de vulling heen. 

Eventueel kun je ook nog wat extra jalapeños toevoegen. Spice it up in die vegetarische aardappelomelet! Mmm.

Meer vegetarische recepten

Mocht je nu toch niet overtuigd zijn om met een vegetarische aardappelomelet aan de slag te gaan, dan heb ik nog een aantal lekkere recepten die ik je wil tippen. Ook deze zijn ontzettend lekker en vallen helemaal in de categorie comfort food:

Spaanse tortilla

Spaanse aardappel tortilla

Aardappelen en eieren zijn dé twee ingrediënten waar je niet omheen kunt in dit recept voor Spaanse aardappel tortilla. Dat is de basis van dit recept en in Spanje wordt het officieel zelfs alléén met die ingrediënten gemaakt (soms ook nog ui).

Zelf voeg ik er graag wat extra ingrediënten aan toe zoals je leest in onderstaand recept. Wat mij betreft kun je met de verdere ingrediënten spelen naar smaak. Hierboven tipte ik al hoe je de chorizo kunt vervangen voor een vegetarisch aardappelomelet, maar ik zal je nog een aantal tips geven wat je allemaal kunt gebruiken in een aardappel tortilla:

  • Mais
  • Ansjovis (ter vervanging van de chorizo dan wel!)
  • Courgette
  • Serranoham
  • Peterselie (ter vervanging van de koriander)

En dan nog één slotopmerking waarbij de nekharen van menig Spanjaard vast onmiddellijk overeind gaan staan: ik heb het ook wel eens met zoete aardappel gemaakt en dat was ook erg lekker. 😉

Spaanse tortilla (aardappelomelet)

recept
Spaanse tortilla (aardappelomelet)

Dit is mijn favoriete recept voor een Spaanse tortilla. Een aardappelomelet met chorizo, paprika, ui en kaas. Een perfecte borrelhap of heerlijk met een salade.

30 minuten
15

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 2 rode uien
  • 2 rode paprika’s
  • 1 chorizo worst
  • Scheutje melk
  • 400 gram aardappelpartjes
  • 200 gram geraspte pittige kaas
  • Koriander

Bereiding

  1. Zet een pan met water op het vuur en kook de aardappelpartjes hierin beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
  2. Snijd de paprika in dunne reepjes/stukjes. Snijd de ui fijn en de chorizo in kleine blokjes. Verhit een koekenpan met wat olie en fruit hier de ui, paprika en chorizo kort in aan. Haal van het vuur, giet het vet af en laat afkoelen.
  3. Neem een kom en meng de eieren, het scheutje melk, het ui-paprika-chorizo mengsel, de helft van de geraspte kaas en de aardappelpartjes door elkaar.
  4. Verhit een ovenbestendige, grote koekenpan (of twee kleinere koekenpannen) op het vuur met wat olie en giet het tortilla-mengsel hierin. Zorg ervoor dat de aardappel gelijkmatig is verdeeld over de hele omelet. Bestrooi de bovenkant met de overgebleven geraspte kaas. Bak de Spaanse tortilla op laag vuur met een deksel op de pan, tot ze goudbruin is aan de onderkant. Dit duurt ongeveer vijf – 10 minuten.
  5. Verwarm ondertussen de grill van de oven voor. Zet de koekenpan vervolgens onder de voorverwarmde grill tot de bovenkant van de tortilla gaar is.
  6. Serveer met wat verse, grof gehakte koriander.

BAKTIP

Gebruik een rvs, ovenbestendige koekenpan voor dit recept.

SPAANSE TORTILLA BEWAREN

Bewaar je Spaanse omelet met aardappel maximaal twee dagen in de koelkast. Smaakt heerlijk warm, maar ook koud dus hoeft niet per se opgewarmd te worden.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Spaanse tortilla (aardappelomelet)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 23

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *