Tarte tatin met stoofperen Dit recept voor tarte tatin met stoofperen wasemt “herfst” uit. Heerlijk! Ik deel vandaag dit tarte tatin recept van Heel Holland Bakt winnaar (2017) Hans met jullie. Hoe ontstond de tarte tatin? “De uitvinding van de tarte-tatin wordt toegeschreven aan de zusjes Tatin, die er na het bakken van de taart achter kwamen dat ze de bodem waren vergeten. Ik gaf deze klassieker een oer-Hollandse draai, door stoofperen te gebruiken.” – aldus Hans in zijn nieuwe boek Leer bakken met Hans. Officieel is een tarte tatin een omgekeerde appeltaart. Niet zomaar een appeltaart, maar met enkel een koekbodem en een laag appels en karamel er bovenop. Je bakt de taart af met de bodem aan de bovenkant en na het bakken draai je de taart vervolgens om, waardoor de bodem weer onderop ligt en de laag met appels en karamel bovenop ligt te shinen. Liever een tarte tatin bakken met ‘gewone’ peren in plaats van met stoofperen? Maak dan dit recept voor een omgekeerde perentaart! Tarte tatin met stoofperen Ik denk dat we de zusjes Tatin met z’n allen heel dankbaar zijn om hun foutje, want deze bak klassieker wil niemand missen in z’n leven. En ook al hoort een officiële tarte tatin met appel gemaakt te worden, er zijn natuurlijk ontzettend veel variaties te bedenken. Van hartige tarte tatin met ui of tomaat, tot zoete tarte tatins met stoofperen (of gewone peren!). In mijn boek PUUR ZOET vind je al een gezondere peren tarte tatin, maar dit idee van Hans om een tarte tatin met stoofperen te maken leek me ook heerlijk! En het ziet er prachtig uit met die anijssterren. Zet je wel alvast schrap voor de ingrediëntenlijst, want Hans kijkt niet op of om van 10 ingrediënten meer of minder. Het recept is daarentegen niet ingewikkeld en het eindresultaat erg lekker. BOEK RECENSIE: LEER BAKKEN MET HANS Het eerste boek van Hans Spitsbaard, de beste thuisbakker van 2017 en ook meteen de jongste winnaar van Heel Holland Bakt. Zijn leeftijd doet niks af aan zijn kwaliteit, want zoals Robèrt altijd al zei is Hans een echte technische bakker, die heel precies en georganiseerd te werk gaat. Dat zie je ook terug in het boek. Relatief telt het boek weinig recepten (20), maar elk recept is even uitgebreid en secuur uitgelegd en met foto’s begeleid. Dat is denk ik ook waar de titel ‘Leer bakken met Hans’ op slaat, want je moet in dit boek geen hoofdstuk met basisrecepten verwachten of overwegend makkelijke recepten. De recepten zijn juist vrij uitdagend of vragen in ieder geval tijd en geduld. Het zijn Hans’ meest prachtige baksels uit alle uitzendingen, maar ook heel wat nieuwe creaties. Elk recept heeft een label gekregen, variërend van ‘Best makkelijk’, ‘Goed te doen’ tot ‘Wow, wel moeilijk’ (zet je hierbij maar vast schrap). Deze stoofperen tarte tatin viel in de categorie ‘Goed te doen’. Denk bij de moeilijkere recepten aan een Klassieke Opera chocoladetaart, empileurs, een bekende fraisier of de Ode aan Andr uit de aflevering. Laat je dus vooral niet afschrikken door ingewikkelde technieken of lange ingredintenlijsten of recepten, alle recepten (behalve de makkelijke) zijn uitgewerkt met uitgebreide how-to foto’s. Je koopt Leer bakken met Hans bijvoorbeeld bij Bol.com. Auteur: Hans Spitsbaard |Uitgever: Kosmos Uitgevers| februari 2018 | Hardcover | 96 pagina’s Deze review werd mogelijk gemaakt door Kosmos Uitgevers. recept Tarte tatin met stoofperen Dit recept voor tarte tatin met stoofperen wasemt “herfst” uit. Heerlijk! Ik deel vandaag dit tarte tatin recept van Heel… Printen 75 minuten + baktijd 12 Ingrediënten STOOFPEREN 2 kg stoofperen (Gieser Wildeman) 750 ml rode wijn 100 g fijne kristalsuiker 3 kaneelstokjes 3 stuks steranijs 1x recept ZANDDEEG FRANGIPANE 100 g amandelmeel 80 g boter 100 g fijne kristalsuiker 30 g bloem rasp van 1 citroen 2 eieren mespuntje zout KARAMELSAUS 100 g fijne kristalsuiker 80 g boter, opkamertemperatuur Bereiding STOOFPEREN MAKEN Schil de peren en zet ze rechtop in een grote pan. Voeg de wijn en de suiker toe. Vol de pan aan met water tot de peertjes helemaal onder staan. Breek de kaneelstokjes doormidden en voeg deze samen met de steranijs toe. Breng de stoofperen aan de kook en stoof ze 1 uur op laag vuur. Haal de peertjes uit het vocht en laat ze uitlekken in een vergiet. ZANDDEEG MAKEN Bereid volgens dit recept t/m stap 2. FRANGIPANE Doe het amandelmeel, de boter, de suiker, de bloem, de citroenrasp, de eieren en het zout in de kom van de staande tafelmixer en meng het geheel tot een egaal beslag. Doe de frangipane in de spuitzak. KARAMELSAUS Vet de taartpan in met boter. Kook de suiker met 50 ml water tot een goudbruine karamel. Zorg dat er geen suikerkristallen aan de rand van de pan zitten; veeg deze eventueel weg met een nat gemaakte kwast. Voeg de boter in stukjes toe en roer tot een gladde karamelsaus. Giet de karamelsaus in de taartpan. Zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje saus. STOOFPEREN TARTE TATIN MAKEN Verwarm de oven voor op 200 C en vet de taartring in. Rol het zanddeeg uit tot 0,5 cm dikte en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de taartring in het deeg en haal het overtollige deeg van de bakplaat. Verdeel een laag frangipane over de bodem. Houd rondom een rand van 2 cm vrij. Bak de bodem in de taartring in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Verlaag de oventemperatuur na het bakken tot 175 C. Verwijder de klokhuizen van de peren met een appelboor en snijd ze in vieren. Leg de parten met het snijvlak naar beneden waaiervormig in de taartpan. Leg de partjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, want de peren zullen in de oven nog iets slinken. Bak de stoofperen ongeveer 30 minuten in het midden van de oven. Laat vervolgens ongeveer 5 minuten afkoelen. Leg de bodem met frangipane omgekeerd op de peren en keer de taart vervolgens om. Garneer met steranijs.