Tartelettes met limoencrème Tartelettes met limoencrme. Dat is weer eens wat anders dan de bekende lemon curd of salted caramel. Een recept van de beste kleine taartjesbakster die er is. Yes, ik heb het (weer) over Meike Schaling! De eigenaresse vande Franse patisserie Petit Gâteau en schrijfster van het Kleine taartjes-boek. Haar tartelettes met limoencrème zijn heerlijk fris en echte zomers taartjes. Perfect voor dit weekend dus. Tip van mij: top ze af met verse frambozen of maak een roosje van een aardbei on top. Ga je voor die mooie lime-groene kleur van de crème? De limoenrasp zal de crème niet groen laten kleuren (bij lemon curd is dat met name aan het ei-geel te danken), maar als je de crème met de boter hebt gemengd -stap 11- kun je er wat groene kleurstof doorheen mengen. Wees voorzichtig, want anders heb je straks een gifgroene crème. Meer weten over het boek Kleine taartjes? Check dan de notenkaramel tartelettes van vorige week even, daar vertel ik je meer over de inhoud van het boek. Je shopt ‘m in ieder geval voor 17,50 via deze link. Deze recensie is mede mogelijk gemaakt door Kosmos uitgevers. recept Tartelettes met limoencrème Tartelettes met limoencrme. Dat is weer eens wat anders dan de bekende lemon curd of salted caramel. Een recept van… Printen Ingrediënten 1x recept zanddeeg 2 gelatineblaadjes (4 g) 6 biologische limoenen 65 gram fijne kristalsuiker 90 gram ei (ongeveer2 biologische eieren) 90 gram fijne kristalsuiker 175 gram boter Bereiding DEEG. Bereid het zanddeeg volgens dit recept t/m stap 2. Voor bakringen van 6 cm doorsnee heb je een uitsteker van 8-9 cm doorsnee nodig. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even. Bestuif het werkvlak en de deegroller met een beetje bloem. Rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik. Steek 12 rondjes uit met de uitsteker. Leg het deegrondje op de bakring en druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de ring aan. Je zult een beetje deeg overhouden voor deze hoeveelheid taartjes.* Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Herhaal tot het deeg op is en zet alle taartringetjes een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 170 C en bak de taartjes in ongeveer 12 minuten goudbruin. Als je geen bakringen hebt maar muffinvormpjes gebruikt (die zijn kleiner) is de baktijd maar 10 minuten en zul je ook meer taartjes kunnen maken. Een dag van tevoren. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en laat ze uitlekken. Rasp de schil van de limoen. Pers de limoenen uit en weeg 125 gram sap af. Breng het limoensap met 65 gram fijne kristalsuiker aan de kook. Klop de eieren met 90 gram fijne kristalsuiker. Giet hier het warme sap met suiker voorzichtig bij, meng goed en giet dan terug in de pan. Breng de crème op laag vuur aan de kook. Kook 5 minuten, onder voortdurend roeren om te voorkomen dat de crème aanbrandt. Haal de crème van het vuur, laat 5 minuten afkoelen en roer daarna de gelatine erdoor. Doe de boter in stukjes in een kom en giet de crème erbij. Voeg de limoenrasp toe en meng met de staafmixer. Laat de crème 1 nacht afgedekt met plasticfolie in de koelkast opstijven. De volgende dag.Neem een spuitzak met een glad spuitmondje (10 of 12 mm), mix de crème opnieuw door en vul de spuitzak ermee. Spuit de crème in de taartbodempjes. Laat de taartjes in de koelkast opstijven. *TIP: Je zult een beetje deeg overhouden, dit kun je in vershoudfolie gewikkeld invriezen of je kunt er koekjes van bakken! Check ook mijn andere tartelette vullingen eens voor meer inspiratie.