Tiramisu taart Speciaal voor alle tiramisu fans: een recept voor een waanzinnige tiramisu taart uit het boek Zoets van Zeinab. Dit bakboek is natuurlijk gemaakt door Zeinab, de winnares van Heel Holland Bakt ’22. Een bakboek dat vol staat met bakspektakels (spreek dat maar eens een paar keer na elkaar uit) en how to’s, maar daarover vertel ik in onderstaande review over haar boek meer. Dessert taart Een combinatie tussen een indrukwekkend dessert en een geweldige taart, zo zou ik een “dessert taart” omschrijven. Voor wanneer je niet kunt kiezen of zin hebt in een toetje of een taart, maar één ding zeker is: je wil alles uit de kast trekken. Deze tiramisu taart is daar een perfect voorbeeld van! Of vooral, een perfecte invulling. Tiramisu an sich kent iedereen wel, maar als je echt hoge ogen wil gooien met het kerst dessert dan zou deze tiramisu dessert taart wel eens een voltreffer kunnen zijn. Wat kun je verwachten? Vier lagen biscuit cake, subtiel besprenkeld met koffiesiroop, en daartussen een mascarponeroom die laag voor laag wordt afgewerkt met pure chocolade en cacaopoeder. Daar omheen een feestelijke rand van (al dan niet zelfgemaakte) lange vingers en een lintje om de boel goed bij elkaar te houden. Deze tiramisu taart maak je zonder eieren en zonder alcohol en dat maakt ‘m helemaal veilig voor zwangeren, kinderen of ouderen om te eten. Iedereen kan meegenieten van deze lekkere dessert taart! Op zoek naar meer inspiratie voor het kerstdessert? Kijk dan eens tussen mijn verzameling met kerst toetjes recepten! Review: Zoets van Zeinab Yes, ik was al helemaal fan van haar tijdens het seizoen: Zeinab Alhashime-Bakker. Ze maakte vanaf moment één spectaculaire baksels en stelde eigenlijk nooit teleur. Dat is precies wat je ook van haar nieuwste bakboek ‘Zoets van Zeinab’ kunt verwachten. Haar spektakelstukken vallen stuk voor stuk in wat ik noem “epic baking”. Onwijs gave baksels voor verjaardagen, feestjes of bruiloften. Het boek bevat meer dan voldoende inspiratie voor vele speciale gelegenheden. Zo wil ik écht de citroen-kokostaart nog eens proberen, met een frosting van Zwitserse meringue, maar ook de baklava taart en de medovik (de taart van de voorkant) lijken me waanzinnig. Opbouw van het bakboek Eerst wat meer over de opbouw van het boek, want er staan niet enkel spektakelstukken in het boek – hoewel er toch wel degelijk 17 stuks in staan. Het boek start met een “basis”-hoofdstuk, waarin je informatie vindt over ingrediënten, een smaakpalet, dieet- en allergietips en veelgestelde bakvragen. Heel handig voor iedereen die meer over bakken wil leren, tijdens het bakken ergens tegenaan loopt, of bepaalde aanpassingen in een recept wil doen vanwege een intolerantie. De hoofdstukken die daarop volgen zijn “Cakes & Co” en “Vullingen & crèmes” en “Decoraties & zoetigheden”. De vele prachtige taarten bestaan natuurlijk uit veel onderdelen, die je allemaal terugvindt in deze hoofdstukken die barsten van de basisrecepten. Denk aan passievruchtenganache, macarons, Zwitserse meringue, lange vingers en baklava. Je hoeft dus niet met een spektakelstuk aan de bak, je kunt ook voor een heerlijk koekje of cakerecept kiezen. Hierop volgt een how-to hoofdstuk waarin ze stap-voor-stap, zowel in foto’s als in tekst, de onderdelen van het opbouwen van een taart laat zien. Van het gebruiken van een taartzaag of een spuitzak, tot het afsmeren van een taart en het decoreren met spuitmondjes of met een paletmes. En dan komen dé taarten, de spektakelstukken. Die recepten bestaan vaak uit meerdere basisrecepten, waarvoor wordt verwezen naar die pagina’s. Dat werkt voor de lezer misschien niet het allerfijnst, maar voor zulke waanzinnige baksels is het simpelweg de beste manier om het in een boek te bundelen. Mijn conclusie Je hoort al: ik ben nog net zo enthousiast over Zeinab als ik tijdens haar deelname van Heel Holland Bakt over haar was. En of je nu een beginnende of een meer ervaren thuisbakker bent, met Zoets van Zeinab kun je heel goed uit de voeten. Echt een prachtig boek. Deze review is mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Becht. De foto’s zijn gemaakt door Saskia Lelieveld en zijn afkomstig uit het boek. Tiramisu taart maken Ga je aan de slag met deze tiramisu taart? Een paar tips voordat je begint, want het recept bevat nogal wat onderdelen. Je zou er om die reden voor kunnen kiezen om er direct twee te maken. Dan kun je naar al je verschillende gezelschappen een heel-erg-lekker dessert taart bakspektakel meenemen. Hoe dan ook mogen jouw vrienden en familie zich zeer gelukkig prijzen met jou. 😉 Als je sommige onderdelen al wil voorbereiden, hou er dan rekening mee dat niet alle onderdelen langer van te voren voor te bereiden zijn; dit vind je terug bovenaan onderstaand recept. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om kant-en-klare lange vingers uit een pakje te gebruiken, dat kan net een stap schelen die jou veel tijd scheelt in de voorbereiding van dit tiramisu dessert. Liever een simpeler tiramisu dessert maken? Ga dan voor één van mijn all time favourites: mijn amaretto tiramisu (zó makkelijk en lekker) of voor de citroen tiramisu (ook een klein klusje – maar oh zo lekker). Wat is trempeersiroop? Een trempeersiroop is een suikersiroop die je met een kwast of sprayflacon aanbrengt op je cake of biscuit om het vochtiger en smaakvoller te maken. Een biscuit maak je zonder olie of boter, waardoor het de neiging kan hebben om sneller uit te drogen – zeker wanneer je van plan bent om je taart een paar dagen van tevoren te fixen. Trempeersiroop is dan echt een must. Je kunt een trempeersiroop allerlei soorten smaakjes geven, net wat bij je taart past. Deze tiramisu taart heeft natuurlijk een koffiesiroop, heerlijk! De siroop zelf kun je in een goed luchtdicht afgesloten flesje of potje zeker een week in de koelkast bewaren. Als je geen kwast of sprayflacon hebt, dan kun je ook een lepel gebruiken om de siroop over de biscuit te verdelen. Gebruik in ieder geval niet teveel van de siroop (zeker niet op de onderste laag), want je kunt je biscuit ook té vochtig maken en dat maakt het aansnijden lastiger. recept Tiramisu taart Een spectaculaire dessert taart maken? Dan is dit recept voor een tiramisu taart wat jij zoekt! Hier likt je bezoek hun vingers bij af. Printen 150 minuten bereiding + bakken en koelen 16 Ingrediënten Biscuit 8 eieren 180 gram kristalsuiker 20 gram vanillesuiker 3 gram zout geraspte schil van ½ biologische citroen 180 gram tarwebloem 15 gram espressopoeder 20 gram maïzena Koffie trempeersiroop 75 gram kristalsuiker 75 ml water 1 tl vanille-extract 20 gram espressopoeder Tiramisu 250 gram mascarpone, koud 50 gram kristalsuiker 600 ml slagroom, koud 1 x recept lange vingers 100 gram pure chocolade, fijngehakt 30 gram cacaopoeder Verder nodig: 2 ronde bakvormen (Ø 22 cm – 7 cm hoog) taartkarton van 25 cm draaiplateau spuitzak met spuitmondje lint van 90 cm, optioneel Bereiding Onderdelen die je prima enkele dagen van tevoren kunt bereiden: de biscuitlagen (max. 2-3 dagen buiten de koeling te bewaren of 3 maanden in de vriezer), de trempeersiroop (max. 1 week in de koeling te bewaren) en de lange vingers (ongeveer 1 week buiten de koeling te bewaren). Biscuit maken Verwarm de oven voor tot 160 °C (hetelucht) of 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet twee bakvormen (Ø 22 cm) in met bakspray en bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm met bakpapier. Laat het bakpapier minimaal 5 centimeter boven de vorm uitkomen, zodat het biscuit voldoende ruimte heeft om te rijzen. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije mengkom en de eidooiers in een tweede kom. Doe de kristalsuiker, vanillesuiker, het zout en de citroenrasp in een derde kom. Zeef de tarwebloem en de maïzena in een vierde kom en zet apart. Klop de eiwitten schuimig in een staande mixer met garde of met een handmixer tot er geen vloeibaar eiwit meer zichtbaar is en voeg geleidelijk de kristalsuiker, vanillesuiker en de citroenrasp toe. Mix op de hoogste snelheid tot stijve pieken. Dit duurt circa 5 minuten. Zet de mixer uit zodra het eiwit stijfgeklopt is – voorkom dat je te ver doorklopt en het eiwit korrelig en onbruikbaar wordt. Zet de mixer op middelhoge snelheid en voeg een voor een de eigelen toe. Mix tot deze volledig zijn opgenomen. Dit duurt ongeveer 20 seconden per eigeel. Zet de mixer uit en spatel de gezeefde tarwebloem en maïzena samen met het espressopoeder in drie delen door het beslag. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet ze in het midden van de oven. Bak de biscuits in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uitkomt. Haal de biscuits uit de oven en stort ze direct ondersteboven op een taartrooster. Verwijder het bakpapier en laat de biscuits volledig afkoelen. Verpak de biscuits goed in plasticfolie en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek. Trempeersiroop maken Doe kristalsuiker, espressopoeder en het water in een steelpan en breng aan de kook. Is alle suiker opgelost? Dan kun je de pan van het vuur halen en de vanille-extract eraan toevoegen. Roer tot dit volledig is opgenomen en laat volledig afkoelen. Tiramisu taart maken Neem een beslagkom en mix hierin de mascarpone en kristalsuiker in ongeveer 1 minuut tot alle suiker is opgenomen. Voeg in een dunne straal de slagroom toe terwijl je blijft mixen op een middelhoge snelheid. Zet even opzij. Snijd beide afgekoelde biscuits horizontaal door midden. Leg een taartkarton op een draaiplateau en verdeel een eetlepel mascarponeslagroom over het midden. Leg hier een biscuitlaag op en zorg dat deze in het midden van het taartkarton ligt. Trempeer de biscuitlaag met siroop. Verdeel hier een zesde van de mascarponeroom over en bestrooi met 25 gram fijngehakte chocolade. Herhaal dit met nog twee lagen biscuit en eindig met een biscuitlaag. Laat de taart minimaal 15 minuten opstijven in de koelkast. Smeer de taart af met de resterende mascarponeroom en spuit toefjes bovenop de taart. Bestuif de bovenkant van de taart met cacaopoeder (kan ook met een fijne zeef). Maak de randen van het taartkarton schoon en druk de lange vingers in de zijkant van de taart. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Hierdoor smelten de smaken mooi samen. Tiramisu taart bewaren Bereid de tiramisu taart maximaal 1 dag van tevoren Maak de taart nog niet helemaal af, maar zet deze (goed afgedekt) in de koelkast voordat je cacaopoeder op de bovenkant verdeelt. Maak de taart enkele uren voor serveren af. Taart over? Dat kan ik me niet voorstellen. 😉 Deze kun je maximaal 1 dag in de koelkast bewaren. Je kunt ook proberen om de taart in te vriezen, maar dat kan wel invloed hebben op de structuur van de room na ontdooien.