Traktatie koekjes met Smarties Deze traktatie koekjes met Smarties en een heerlijke laag chocolade zijn een grote favoriet hier thuis. De lievelings van Floris, en dat wil wat zeggen, want hij eet tot dusver weinig tot niks dat vers gebakken wordt. Je kunt ze in repen snijden, maar ook in gezellige kleine stukjes – dan zijn ze nog steeds groot genoeg voor kleintjes om uit te delen. Het recept is afkomstig uit 50x Koekjes, van Laura’s Bakery. Een overheerlijk bakboek dat iedere koekjesliefhebber gewoon in huis moet hebben, maar daarover later meer. Traktatie koekjes maken In april gaan we verhuizen én de kleine man wordt 4. Dat betekent afscheid nemen van zijn fijne opvanglocatie, verjaardagfeestjes vieren en wennen aan alles wat nieuw is (school, bso, huis – pfoe). Het weekdier in huis heeft het daar moeilijk mee en ik moet vooral oppassen dat ik dit niet op hem projecteer. Hoe dan? Door gezellige afstreepkalenders te introduceren (ook prettig voor de volwassenen) en door overal een feestje van te maken. Dat betekent dat er veel getrakteerd gaat worden. Laten deze koekjes met Smarties nu net zijn allerste favoriet te zijn. Dit is het koekjesrecept waarmee hij ontdekte dat bakken leuk is. Dat als je bakt, dat je dan wat lekkers hebt om uit te delen en dat anderen daar blij van worden. Precies waarom ik er ook zo van hou. In april gaan we deze traktatiekoekjes nog vaak maken én uitdelen, met veel sprinkles en Smarties natuurlijk. Chocolade koekjes met Smarties Dit zijn de allerlekkerste zelfgemaakte chocolade koekjes met Smarties. Eigenlijk zijn het meer een soort koekrepen, omdat je de bodem van shortbread bakt in een 20 x 20 bakvorm. Hierdoor kun je ze gemakkelijk decoreren, want je smeert de gesmolten chocolade simpelweg over de gehele koekbodem. Wie kent ze nog: deugnietjes Ik ken deze koekjes als ‘Deugnietjes’, wie nog meer? Ik zag ze nooit in onze ‘normale’ supermarkt, maar wel tijdens ons jaarlijkse weekend Vlieland. Mijn nichtjes waren er altijd groot fan van. Niet gek, want een brosse koekjeslaag met daarop chocolade en smarties – what’s not to love. En met dit recept kun je ze zelf maken! Dankzij de sprinkles is het een feest om ze te maken, maar ook om ze uit te delen. Echte traktatie koekjes. De koekjes hebben een lekker formaat en zijn daarnaast stevig (niet breekbaar). Je kunt ze dus goed stapelen in een bewaardoos en daardoor gemakkelijk meenemen als traktatie voor op school of bij de kinderopvang, bijvoorbeeld. 50x koekjes recepten Dit recept vind je ook terug als ‘feestkoekjes’ in het zevende bakboek van Laura’s Bakery, 50x Koekjes. Koekjes zijn niet alleen de lievelingslekkernij van Laura, maar ook van mij. Het was dan ook een feestje dat ik mee mocht werken aan de creatie van dit bakboek. Tijdens dit proces heb ik bijna alle koeken uit dit boek bij Laura thuis geproefd en een deel zelf gebakken. Mijn favorieten? Deze koekjes met Smarties uiteraard, maar ook Jan Hagel, de appel-kruimel rondo’s, pecan pie cookies en de pindarotsjes koekrepen. We hebben daarnaast vele fotografiedagen samen gedraaid en ik mocht de persoonlijke fotografie van Laura in het boek verzorgen. Het resultaat is fantastisch geworden en iedere koekenbakker kan zich uitleven met dit boek. Een dikke, dikke aanrader (net zoals Laura’s andere bakboeken)! recept Traktatie koekjes met Smarties Een makkelijk recept voor de allerlekkerste traktatie koekjes met Smarties! Gezellig om samen te maken, te versieren én om uit te delen. Printen 20 minuten bereiding + enkele uren rusten en koelen 12 Ingrediënten 100 gram ongezouten roomboter 75 gram witte basterdsuiker 1 tl vanille-extract 150 gram bloem 100 gram chocolade (wij gebruiken pure chocolade) 3 doosjes mini Smarties sprinkles Bereiding Traktatie koekjes met smarties maken Let op: maak de koekjes (minimaal) een dag voordat je ze wil trakteren. Tijdens de bereiding moet het deeg een uur rusten, de koekbodem moet volledig afkoelen na het bakken en na de decoratie moet de chocolade volledig uitharden. Neem een beslagkom en klop hierin de boter en de basterdsuiker romig, mix daarna het vanille-extract erdoor. Meng tot slot de bloem erdoor en kneed tot een stevig deeg. Verpak in folie en leg een uur te rusten in de koelkast. Bekleed ondertussen een bakvorm van 20×20 cm met bakpapier. Als het uur voorbij is druk je het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig. Bak in 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Laat afkoelen in de vorm. Als de koek is afgekoeld smelt je 70 gram van de chocolade au bain-marie. Haal van de warmtebron af en roer de overige 30 gram chocolade er doorheen tot alle chocolade is gesmolten. Verdeel de gesmolten chocolade gelijkmatig over de koekbodem. Leef je uit met de Smarties en sprinkles! Hierna is je traktatie koek klaar, maar laat de chocolade eerst volledig uitharden. Haal het geheel daarna uit de vorm en snijd in de gewenste vorm (reepjes, vierkantjes – kan allemaal) of breek in speelse stukjes. Traktatie koekjes bewaren Buiten de koelkast kun je de koekjes tot 2 weken bewaren in een goed afsluitbare koektrommel. Invriezen raad ik niet aan met de decoratie, maar zonder de chocolade, Smarties en sprinkles kun je de koekbodem prima 3 maanden invriezen (luchtdicht verpakt). Tips voor traktatie koekjes met Smarties De bruine Smarties gebruik ik niet voor de decoratie, alleen de vrolijke kleurtjes. Alle soorten chocolade kunnen gebruikt worden. Floris is fan van pure chocolade, dus daarmee maken wij ze. Zijn nog steeds zoet zat vanwege de toppings en koekbodem. In stukjes snijden werkt goed met een mes dat je warm maakt met kokendheet water. Wel droog maken voor gebruik en tussentijds ook schoonmaken. Als je het in reepjes snijd (eerst doormidden en daarna elke helft in 6 reepjes) dan heb je 12 flinke repen. Ik snijd ze het liefst nog een keer doormidden, zo heb je 24 stukjes om uit te delen.