Vegan chocolade fudge taart met pompoen Oeee, wat ben ik enthousiast om dit recept met jullie te delen. Een nieuwe variant op mijn gezonde chocoladetaart recept, maar voor alle avocado-haters deze keer met een vulling op basis van flespompoen! Geweldig toch, een vegan chocolade fudge taart zonder boter, geraffineerde suikers en ook nog eens wat groenten binnenkrijgen. Ik vertel je er meer over en scroll helemaal door naar beneden voor het recept! Chocolade fudge met pompoen De vulling van deze vegan chocoladetaart heeft pompoen en pure chocolade in de hoofdrol, geïnspireerd door een recept dat ik via Instagram voorbij zag komen. In totaliteit heb je echt wel een volledige, kleine flespompoen nodig, waarvan je de schil en pitten verwijderd. Op deze manier kun je het pompoenvruchtvlees stomen en daarna tot een zijdezachte pompoenpuree fijnmalen. Hier meng je de gesmolten chocolade doorheen en enkele smaakmakers zoals het vanille-extract en ahornsiroop (of rauwe honing). Met als resultaat een onwijs lekker (en mooi!) vegan chocolade fudge taartje met pompoen. Proef je de pompoen terug? Dit zal misschien je voornaamste zorg zijn bij deze vegan chocolade fudge taart, maar je proeft de pompoen echt niet terug. Ik zal overigens ook niet beweren dat het 1:1 naar “echte” chocoladefudge smaakt, alleen al doordat je veel minder suiker gebruikt en geen zuivel. De vulling hangt tussen een fudge en mousse in, maar dan minder zoet en vet. Mijn familie was het testpanel tijdens mijn vaders verjaardag en zij vonden het een succes! Met uitzondering van m’n middelste zus, die vond dat de vulling zoeter had gemogen. Met de ahornsiroop kun je de vulling zo puur of zoet maken als je zelf wil, dit kun je proeven tijdens het maken. Vegan chocolade fudge taart Persoonlijk ben ik helemaal fan van deze vegan chocolade fudge taart. Hij heeft een volle chocoladesmaak, is rijk aan pompoen en noten en bevat relatief weinig suiker. De taart is niet alleen vegan (en dus lactosevrij), maar ook glutenvrij. Dus je kunt ‘m aan iedereen voorschotelen, hoewel ik het niet echt een kidsproof taart vind. Die houden over het algemeen toch niet van nootjes enzo. 😉 Vegan taart recepten Ik tip je direct een aantal andere vegan taart recepten die je ook echt eens moet proberen. Ik heb er flink wat in mijn repertoire waar ik fan van ben: Vegan bounty taart Vegan gember citroen cheesecake Vegan kokos limoen cheesecake Nog veel meer van dit soort gezonde en vegan bakrecepten vind je terug in mijn bakboek PUUR ZOET. De nieuwste editie van dit bewuste bakboek met 80 lactosevrije en glutenvrije recepten (en 60 vegan recepten!) kun je via deze link aanschaffen. recept Vegan chocolade fudge taart met pompoen Oeee, wat ben ik enthousiast om dit recept met jullie te delen. Een nieuwe variant op mijn gezonde chocoladetaart recept,… Printen 45 minuten + opstijven 12 Ingrediënten Hazelnoot-browniebodem 250 gram hazelnoten 150 gram verse dadels 4 el cacaopoeder 1 tl vanille-extract Mespunt zout Chocolade pompoenvulling: 1 flespompoen (600 gram, schoongemaakt en in blokjes) 250 gram pure chocolade 1,5 tl vanille-extract Ahornsiroop naar smaak (60 ml bv.) Veel rood fruit Bereiding Hazelnoot-browniebodem maken: Maal de noten (ik gebruikte een mix van walnoten, amandelen en hazelnoten) tot een grof meel in de keukenmachine. Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokendheet water en giet af. Voeg ze toe aan het notenmeel en mix fijn. Voeg daarna ook het cacaopoeder, vanillepoeder en zout toe, samen met een scheutje water. Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt in de keukenmachine, voeg nog wat water toe zolang dat nodig is. Beleg de bakvorm (20 cm) met bakpapier en druk het deeg hierin tot een mooie browniebodem met opstaande randen. Zet in de vriezer terwijl je de chocolade-pompoenvulling maakt. Chocolade pompoenvulling maken: Stoom de schoongemaakte pompoenblokjes (zonder schil) totdat je ze tot een zachte puree kunt fijnmalen. Smelt ondertussen de pure chocolade en meng de gesmolten chocolade door de gladde pompoenpuree. Voeg het vanille-extract eraan toe en ahornsiroop naar smaak. Ik gebruikte de eerste keer hele pure chocolade (80%), waardoor ik wat meer ahornsiroop had toegevoegd. Vul de browniebodem met de chocolade pompoenvulling en strijk glad. Zet de taart enkele uren in de koeling om op te stijven. Tijd om te serveren? Decoreer rijkelijk met je favoriete soorten rood fruit en snijd de taart in smalle puntjes, het geheel is best machtig. Ik koos voor een combinatie van zoet en fris rood fruit, omdat dit gewoonweg heer-lijk bij de rijke chocoladesmaken past. Vegan chocolade fudge taart bewaren Je kunt de taart maximaal 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Deze vegan chocolade fudge taart met pompoen laat zich ook goed invriezen (zonder het rode fruit)! Ik deed dat per stukje, goed luchtdicht verpakken en laten ontdooien in de koelkast voor het minste temperatuurverschil. Zo kun je de taart max. drie maanden bewaren.