Gezonde pompoencake (pompoenbrood)
Bij pompoen denk je misschien aan de herfst, maar deze gezonde pompoencake past ook prima op tafel tijdens de paasbrunch. Ik spreek uit ervaring. Een plantaardig en glutenvrij recept voor een suikervrij pompoenbrood (of -cake, ik ben er nog niet uit hoe ik het moet noemen).
Pompoenbrood of pompoencake?
Dit recept hangt tussen een gezonde pompoencake en pompoenbrood in. De structuur is meer zoals een cake, vanwege het smeuïge karakter van de pompoen. Toch eet ik het meer als een brood, lekker met een beetje amandelpasta of (plantaardige) boter erop. Echt zoet is de cake niet als je er geen extra zoetmiddel aan toevoegt; experimenteer gerust met ahornsiroop of (kokosbloesem)suiker.
En och, wat is dit lekker! Zeker wanneer de cake warm uit de oven komt en het beleg er lekker op wegsmelt. Een fijne afwisseling voor wie even klaar is met bananenbrood (of er sowieso al niet van hield vanwege de bananensmaak) of op zoek is naar een minder zoet alternatief.


Gezonde pompoencake maken
Het maken van de pompoenpuree is het meeste werk van dit hele recept. Even in stukjes snijden, roosteren in de oven of stomen in een pan en tot een gladde puree malen met jouw staafmixer of blender. Is je pompoenpuree klaar? Dan heb je jouw pompoenbrood binnen 10 minuten in de oven staan. Als het niet sneller is.
Zoete pompoencake
Zoals gezegd, zoet is deze cake absoluut niet. De enige zoete smaak komt van de pompoen af en daar helpen de speculaaskruiden bij. Voor een zoetere cake zul je echt nog wat extra’s moeten toevoegen zoals dadelpuree, ahornsiroop of (kokosbloesem)suiker. Voeg ook eens een lekkere topping van pecannoten of geschaafde amandelen toe of meng gewelde rozijnen door het beslag.
Hartig pompoenbrood
De hartige variant van deze pompoencake is mijn hartige pompoenbrood met zongedroogde tomaatjes en Italiaanse kruiden. Tja daar ga ik al, als het hartig is noem ik het automatisch een ‘brood’, maar de structuur blijft automatisch hetzelfde omdat het op dit basisrecept gebaseerd is. Gaat dat proeven!

recept
Gezonde pompoencake (pompoenbrood)
Bij pompoen denk je misschien aan de herfst, maar deze gezonde pompoencake past ook prima op tafel tijdens de paasbrunch.…
Ingrediënten
- 250 gram flespompoen
- 100 ml amandelmelk
- 75 ml plantaardige olie
- 2 tl speculaaskruiden
- 200 gram amandelmeel
- 100 gram boekweitmeel
- 1 el bakpoeder
Bereiding
- Maak de pompoen schoon, snijd in blokjes en stoom tot ze zacht is. Pureer dan fijn met de staafmixer.
- Vet een cakevorm van 30 cm in en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een kom alle natte ingrediënten en mix deze twee minuutjes door elkaar. Als je een zoet pompoenbrood wilt, kun je hier nog 4 eetlepels zoetmiddel naar keuze aan toevoegen.
- Meng in een andere kom alle droge ingrediënten samen met een mespunt zout door elkaar. Voeg de natte ingrediënten hieraan toe en meng met een spatel tot het één geheel is.
- Stort het beslag in de cakevorm.Top eventueel nog af met pompoenpitten. Bak het pompoenbrood in 40 – 45 minuten gaar, totdat een caketester er schoon uitkomt.