Vegan roze koeken Dit is het lekkerste vegan roze koeken recept, als je het mij vraagt. Ik vind deze plantaardige glacé koek stiekem nog lekkerder dan het origineel, maar ik ben benieuwd naar jullie oordeel! Ik heb trouwens bewust gekozen voor een hele lichtroze kleur, ik geef in onderstaand artikel hoe je kunt variëren met de kleuren, diepte en smaken van je vegan glazuur. Wat is een roze koek? Als je aan Nederlandse koeken denkt, komt de roze koek waarschijnlijk niet als eerste in je op. Maar deze roze glacé koek is echt een Nederlandse klassieker. Een Italiaanse ijscoboer in Amsterdam maakte de eerste roze koek ooit en inmiddels kunnen we niet meer zonder. De officiële roze koeken zijn rijk aan boter en eieren, maar ook aan karmijn (schildluizen) wat zorgt voor de knalroze kleur van het glazuur. Dat pakken we heel anders aan in dit recept voor vegan roze koeken. 🙂 Vegan roze koeken maken Dankzij koekenbakker Donny Craves kan ik dit fantastisch lekkere recept voor vegan roze koeken met jullie delen! Hij was bereid om zijn geheime recept met een aantal foodies te delen in een exclusieve vegan roze koeken-workshop! Een aantal factoren uit het recept bleven onbekend, dus ging ik thuis met deze technische opdracht aan de slag (Heel Holland bakt vibes zeer aanwezig) en zo creëerde ik mijn eigen vegan roze koek recept dankzij de inspiratie van Donny. Mega lekker! Vegan glacé koeken: tips Dit wil je jongens. Ik vind deze vegan glacé koek veel lekkerder dan die uit de supermarkt en daarnaast ook helemaal niet lastig om te maken. Vergis je niet trouwens: deze vegan roze koken zijn hartstikke plantaardig en dus ook lactosevrij, maar het is geen ‘gezondigen’ recept. Een heerlijke sinner dus! Nog een paar gratis tips voor variaties: Als je geen bietensap kunt vinden of wil gebruiken, kun je ook frambozen limonadesiroop gebruiken. Of zelf frambozen pureren, door een zeef halen en mengen met de poedersuiker. Ook kun je uiteraard kiezen voor natuurlijke kleurstoffen, meestal zijn dit poeders dus combineer dit met poedersuiker & water óf een fruitsap voor wat smaak. Zo kun je eindeloos combineren met smaken en kleuren! Als je geen zin hebt om ze zelf te bakken, dan kun je ze dus ook gewoon zelf kopen via de website van Donny Craves of bijvoorbeeld via online supermarkt Crisp. Vegan koekjes recepten Zoetrecepten staat vol met lekkere vegan koekjes recepten! Dus daarom pluk ik er een aantal uit om jullie te tippen, want na deze roze glacé koeken wil je ook vast nog wel eens een ander lekker koekje bakken: Vegan zandkoekjes Sesamkoekjes met chocolade ganache vulling Vegan spritsen Framboos-kokos sandwich koekjes Let op, soms staat er een tip in het recept om het koekje helemaal vegan te maken. Zin in nog meer vegan recepten? In mijn bewuste bakboek PUUR ZOET vind je nog 60 andere vegan bakrecepten, met pure en gezonde ingrediënten. recept Vegan roze koeken Dit is het lekkerste vegan roze koeken recept! Ik vind deze plantaardige variant nog lekkerder dan het origineel, oordeel zelf! Printen 40 minuten + baktijd 12 Ingrediënten Vegan roze koeken 40 gram kikkererwten, gekookt en uitgelekt 40 gram zonnebloemolie, of een andere vloeibare olie 160 gram kokosolie 60 gram fijne suiker 180 gram lichtbruine basterdsuiker 3 el sojamelk 1 tl vanille extract 250 gram tarwebloem 75 gram havermeel 1/4 tl zout 1 tl bakpoeder Vegan roze glazuur Poedersuiker Bietensap of frambozen limonade Bereiding Vegan roze koeken maken Maal de kikkererwten samen met de olie fijn in de keukenmachine. Klop het kokosolie, suiker en basterdsuiker romig met een mixer; het moet een egaal en luchtig mengsel worden. Voeg het kikkererwtenmengsel, de sojamelk en vanille extract toe en mix goed door. Voeg de tarwebloem, havermeel, zout en bakpoeder toe, en mix tot een egaal mengsel. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een muffin pan in, maak balletjes van het deeg en druk deze goed aan in de vormpjes, zodat er geen luchtbubbels onderin ontstaan. Bak 20 minuten in het midden van de oven tot de koeken goudbruin eruit zien. Haal daarna de muffin pan uit de oven en stort de koeken direct op de kop op een platte ondergrond. Hierdoor wordt de koek mooi plat van boven. Laat volledig afkoelen voordat je begint met decoreren van de koek met icing. Idealiter zet je de koeken als ze afgekoeld zijn een paar uur in de vriezer, als je de icing er dan op doet zal deze extra snel uitharden. Roze glacé aanbrengen Neem 150 gram poedersuiker voor de icing en meng dit met bietensap of frambozensiroop tot je de juiste (dikke, stroopachtige) substantie krijgt. Ik ging voor een Zoetrecepten-roze kleur en gebruikte daarom maar weinig bietensap en voegde iets water toe. Verdeel het glazuur over de koeken en laat uitharden. Vegan roze koeken bewaren Je kunt de vegan glacé koeken 3 – 4 dagen buiten de koelkast in een goed afgesloten trommel bewaren. Nog slimmer is om een deel van de koeken in te vriezen, zo blijven ze drie maanden goed!