Vlaardingse ijzerkoekjes Oh wat een heerlijkheid, deze ijzerkoekjes. Vlaardingse ijzerkoekjes om precies te zijn. Wie kent dit regionale koekje? Ik mag het recept (gekregen van een ware Vlaardingse) met jullie delen. Feest! Vlaardingse ijzerkoekjes maken Je hebt van die families die van bakken houden. Mijn familie hoort daar niet per se bij, maar die van mijn vriendin Jasmijn wel. Bij elke verjaardag die zij viert staan er verschillende baksels op tafel. Meestal bakt ze zelf één van mijn cheesecakes en haar moeder en zusje helpen met de rest. Vorige keer stonden deze Vlaardingse ijzerkoekjes op tafel bij Jasmijn, die een geboren en getogen Vlaardinger is. Ik at me misselijk aan drie ijzerkoekjes en een stuk boterkoek. Mijn buik voelde aan alsof ik in m’n eentje een hele boterkoek soldaat had gemaakt, maar ik kon niet stoppen. Het zijn niet bepaald kleine of lichte koekjes namelijk, die ijzerkoekjes. Ze deden me denken aan een soort boterkoek van stroopwafeldeeg, met dank aan de smaakmaker kaneel en het feit dat ze een beetje ‘underbaked’ zijn. Ijzerkoekjes recept Mijn cravings voor de ijzerkoekjes waren niet onopgemerkt gebleven, dus kreeg ik er een paar mee naar huis én mocht ik het recept delen met jullie. Nadat ik de koekjes de volgende ochtend op de foto zette, at ik me wederom misselijk aan drie ijzerkoeken. Nu is het jullie beurt! Het is de misselijkheid namelijk dubbel en dik waard. Hoezo ijzerkoekjes uit Vlaardingen? Waarom heten deze koekjes eigenlijk ijzerkoekjes? En hoezo komen ze uit Vlaardingen? Ik vroeg het aan mijn Vlaardingse bron van dit recept, de moeder van Jasmijn. Zij schreef: “Dit koekje is een Vlaardings gebruik. Het verhaal gaat dat ze aan de vissers werden meegegeven. Omdat ze niet helemaal door-en-door gebakken zijn bleven ze lang goed. En waren nog zeer voedzaam ook. Ik heb het recept via via gekregen. Van Vlaardingse vrienden kreeg ik een ijzeren plaat, waarop de koekjes gebakken horen te worden. De naam ijzerkoekje komt dus van het bakken op de ijzeren plaat.” Dit is trouwens niet het enige recept van de bakkende familie van Jasmijn op Zoetrecepten! Ook mijn boterkoekrecept heb ik op Jasmijns moeders heerlijke recept aangepast en elke Oud & Nieuw pronken de Wernerbollen (oliebollen met witte chocolade en amandelspijs!) op tafel. Heb jij ook gouden familierecepten? Mail me dan en wie weet kunnen we ze delen op Zoetrecepten. VLAARDINGSE Ijzerkoekjes bakken Ijzerkoekjes zijn één van de weinige koekjes die je niet in de oven bakt. En ik hoor je al denken, heb je een speciale ijzerkoekjes plaat nodig om deze koekjes te bakken? Het antwoord is nee, maar als je de koekjes op originele wijze wil bakken (inclusief het karakteristieke ruitje) dan is dat wel je go-to optie. Ik loop alle opties met je door: Ijzerkoekjes plaat (stroop)Wafelijzer Koekenpan Ijzerkoekjes plaat Yes, er bestaan Vlaardingse gietijzeren ijzerkoekjes bakplaten die speciaal en alleen bedoeld zijn voor het bakken van ijzerkoekjes. Volgens Oud-Vlaardingse traditie horen de koekjes hier natuurlijk op gebakken te worden. Bij deze ijzerkoekjes plaat wordt een bijpassende uitsteker geleverd, dus dat is handig. Als je de koekjes regelmatig bakt is deze set absoluut fijn om in huis te hebben. Een tweede optie is een stroopwafelijzer. Daarmee bak je niet exact het originele ruitje in de ijzerkoeken, maar het voordeel is dat dit ijzer ook nog te gebruiken is om stroopwafels of kniepertjes te bakken (naast de ijzerkoekjes). Als je een stroopwafelijzer gebruikt dan is het belangrijk dat je het ijzer open laat staan en niet dichtklapt, want je wil geen dunne koekjes als resultaat. Ijzerkoekjes bakken in pan Eventueel kunnen ijzerkoekjes ook in de koekenpan gebakken worden. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als bij het gebruik van de plaat of een ijzer. Het enige nadeel is dat het charmante ruitje ontbreekt. recept Vlaardingse ijzerkoekjes Oh wat een heerlijkheid, deze ijzerkoekjes. Vlaardingse ijzerkoekjes om precies te zijn. Wie kent dit regionale koekje? Ik mag het… Printen 10 minuten + baktijd 30 Ingrediënten 500 gram bloem 200 gram lichtbruine basterdsuiker 1 zakje vanille suiker 250 gram roomboter 1 ei 2 el stroop 4 tl kaneel Mespunt zout Bereiding Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn en kneed tot een samenhangend deeg. Dat kan met de hand of met de deeghaken van je standmixer. Heb je een ovaalvormige uitsteker van ongeveer 8×5 cm? Rol het deeg dan in vershoudfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Hierna bestuif je jouw aanrecht licht met bloem en rol je het deeg uit tot minimaal 0,5 cm en maximaal 1 cm dik.* Heb je geen uitstekers? Maak dan een rol van het deeg (met een ovaalvormige doorsnede van 5×8 cm), wikkel in vershoudfolie en leg minimaal een uur te rusten in de koelkast. Snijd koekjes van 0,5 – 1 cm dik.* Verwarm de ijzerkoekjes plaat, het wafelijzer of de koekenpan* op middelhoog vuur en vet licht in. Bak de koeken aan beide kanten mooi bruin. Dit duurt ongeveer 1,5 -2 minuten per kant, afhankelijk van hoe heet je warmtebron is en hoe dik je koekjes zijn. Blijf erbij zodat het niet te hard gaat. De ijzerkoekjes moeten een bruine kleur krijgen, maar blijven ongaar van binnen. Zo horen ze te zijn (denk ook aan boterkoek). BAKTIPS Idealiter zijn ijzerkoekjes zo’n 7 à 8 mm dik, dat is hoe het hoort. De koekjes op mijn foto’s waren zelfs 1 cm dik, heerlijk. Zie mijn baktips voor het bakken van ijzerkoekjes in de alinea’s boven het recept. Ijzerkoekjes kunnen niet in de oven gebakken worden. Lactosevrije of vegan ijzerkoekjes (zonder ei) bakken? Vervang de boter door harde margarine en het ei door 40 ml plantaardige melk.
Súper lekker! Ik heb ze gewoon in de koekenpan gebakken. Dat gaat prima! Ik vind ze helemaal afgekoeld het lekkerst! 🙂 aanrader als er bijvoorbeeld mensen koffie komen drinken! Beantwoorden
Ook ik heb ze gemaakt,echter iets ander recept,het nadeel is,als mensen ze proeven willen ze graag dat ik er meer maakt,op zich geen probleem maar 150 voor een opening van een Vlaardings museum? Beantwoorden
Hahaha, 150 stuks is inderdaad wel veel om te maken. Maar een goed teken dat mensen er meer van wilden toch? 😉 Beantwoorden
Ziet er heerlijk uit.. ik heb zelf zo’n ijzeren tosti ding.. die je op het gas moet leggen..zou het daar ook in kunnen? Beantwoorden
Een echte aanrader, vooral voor boterkoekfans! Wij maakten ze gewoon warm in een tosti ijzer, ik denk zo’n 5 min per kant. Ideaal, lukte zelfs onder het koken:) Ik wilde nog vragen hoelang je ze kunt bewaren maar dat hoeft al niet meer… Hahaa ineens waren ze op🤷🏼♀️ Bedankt voor het recept, dit wordt een blijvertje!! Beantwoorden
Officieel hoort Zeeuwse bloem, maar met ‘gewone’ bloem (patentbloem neem ik dan meestal) werkt het ook prima. Beantwoorden
Hi, horen ze officieel zelfs 7 of 8 cm dik te zijn? 😉😜 Zie laatste stukje van je tekst haha We gaan ze proberen! Beantwoorden