Watermeloensalade met aardbeien Deze watermeloensalade met aardbeien is net even anders dan de watermeloensalade met feta en munt die iedereen wel kent. Deze maak je met basilicum en kun je ook heel goed zonder feta maken. Ik laat het je zien! Watermeloen met feta en basilicum Het is altijd een goed idee om een salade met watermeloen, feta, basilicum, aardbeien en citroen te maken. Het is lekker fris, zomers, zoet en toch ook zout. Het is de ultieme “mooi-weer salade” in mijn hoofd. Lekker om mee te nemen naar het park of naar een BBQ. En als je de gepekelde rode ui en de feta achterwege laat, dan kun je het ook als toetje serveren. Een altijd welkome gast bij of na een BBQ of zomers diner. Watermeloensalade zonder feta? Zo ongeveer iedereen maakt z’n watermeloensalade met feta en dat begrijp ik goed. Watermeloen en feta vormen een erg lekkere combinatie van zoet en zout. De zoute en romige fetakaas steekt lekker af in smaak en structuur bij de sappige watermeloen. Ik ben er zelf zo eentje die niet van geitenkaas houdt, dus ik kies bijna nooit voor feta, maar voor een witte saladekaas. Voor een meer kidsproof salade met watermeloen is mozzarella een goede optie, die smaakt lekker mild. Of wat dacht je van olijven voor een vegan salade met watermeloen, basilicum en aardbeien? Genoeg opties voor een erg lekkere watermeloensalade zonder feta! Gepekelde rode ui Ik vind rode ui altijd ontzettend lekker in salades, maar rauw kan het vrij heftig zijn. Zowel qua (na)smaak in je mond, maar ook je maag en darmen kunnen naderhand protesteren. Gepekelde rode ui is daarom de oplossing. Je maakt gepekelde rode uit door de ui minimaal een half uur – uur te marineren in een badje van citroensap. Op die manier verliest de rode ui z’n scherpe smaak en krijgt vaak een mooi egale paarse kleur. Vaak wordt er bij dit pekelen ook nog zout of suiker toegevoegd, maar ik doe dat in dit geval niet omdat dit nog sneller werkt en prima volstaat in deze salade. Gepekelde rode ui is veel zachter van smaak, zal niet overheersen in je watermeloensalade of irriteren in je maag of darmen, in mijn ervaring. En daarnaast staat die paarse kleur ook erg mooi bij je meloen salade! Watermeloen met aardbeien Aardbeien zijn net even wat dieper van smaak dan de watermeloen en dit vind ik altijd zo lekker smaken in combinatie met basilicum (en rode ui en feta of mozzarella!). Ik sla altijd aan op de combinatie van aardbeien en basilicum, dat vind ik echt zo’n goede combinatie. Maar datzelfde geldt eigenlijk voor de gouden combi van watermeloen, feta en basilicum. Daarom gaan ze zo lekker samen in één salade. En het leuke eraan is dat het net even anders is dan de bekende meloen salade met munt. Verrassingseffect! Meer BBQ salade recepten In deze categorie heb ik alle BBQ recepten verzameld, waaronder ook erg lekkere toetjes voor op de BBQ. Maar ik heb ook nog twee andere salades die ik jullie wil meegeven. Die kunnen namelijk prima náást deze watermeloensalade op tafel staan! Mijn twee andere BBQ salade toppers: Vegetarische couscous salade Simpele frisse koolsalade Watermeloen over na het maken van deze salade? Dan kun je er ook nog lekkere watermeloen pizza taartpunten mee maken! Dat recept vind je terug in mijn bakboek PUUR ZOET. recept Watermeloensalade met aardbeien Dit recept voor watermeloensalade met aardbeien en basilicum is net even anders dan de bekende watermeloensalade met feta en munt. Printen 25 minuten 8 Ingrediënten 600 gram watermeloen, schoongemaakt 300 gram aardbeien, schoongemaakt 1 rode ui 1 citroen Handje basilicumblaadjes 150 gram feta* Gebruik voor een watermeloensalade zonder feta: Witte saladekaas, mozzarella (die kleine balletjes zou ik dan kiezen!) of olijven Bereiding Gepekelde rode ui Rasp het gele deel van de citroenschil en knijp het sap uit. Doe sap en rasp in een kom. Maak de rode ui schoon, snijd doormidden en vervolgens in dunne ringen. Voeg de ringen toe aan de kom met citroensap en -rasp en hussel door elkaar. Laat een half uur – uur staan, waarbij je de uiringen elk kwartier even om husselt. Je kunt dit eventueel ook al de avond van tevoren doen en in de koelkast (goed afgesloten) bewaren. Watermeloensalade met aardbei Zet een flinke serveerschaal klaar, of twee kleinere schalen. Snijd de schoongemaakte watermeloen in blokjes en snijd de aardbeien (afhankelijk van de grootte) in kwarten of halfjes. Verdeel over de serveerschaal. Snijd de feta in blokjes. Als je mozzarellaballetjes of olijven gebruikt ter vervanging dan snijd je deze doormidden. Snipper de basilicum grof. Verdeel de in citroen gepekelde rode ui als eerst over de watermeloensalade en verdeel er ook wat van het overgebleven citroensap als dressing overheen. Top vervolgens af met de grof gesnipperde basilicum en de stukjes feta. Watermeloensalade bewaren Een watermeloensalade wordt er niet lekkerder op als je deze bewaart, maar het kan wel: maximaal 1 dag in de koelkast, in een goed afgesloten koelkastdoos. Als je de salade voor een BBQ, diner of verjaardag wil voorbereiden zodat je er op de dag zelf geen werk aan hebt, dan kun je het beste alle losse onderdelen alvast bereiden en alle ingrediënten pas vlak voor serveren samenbrengen. Dat kost je niet meer dan enkele minuten.