Zo maak je zelf speculaaskruiden! De geur van heerlijke speculaaskruiden zorgt voor een directe associatie met de koude, gezellige Nederlandse winters. En dat is al lange tijd zo. Hoewel de kruiden tot de 16e/17e eeuw onbetaalbaar waren voor de gemiddelde Hollander, bracht de VOC daar verandering in. In grote hoeveelheden werden de kruiden naar de markten in Amsterdam verscheept en daar daalden de prijzen al snel. Bakkers begonnen met experimenteren en ontwikkelden zo elk een eigen geheime receptuur. De samenstelling van de specerijen maakte de speculaasjes bij elke bakker weer uniek. Heb je al zin gekregen om, net zoals die Oud-Hollandse bakkers, je keuken in te duiken en jouw eigen unieke speculaaskruidenmengsel te maken? Haal je kruidenpotje maar tevoorschijn en check het onderstaande recept voor speculaaskruiden. Je kunt ermee variëren zoals jij dat wilt, door bijvoorbeeld nog anijspoeder toe te voegen of andere verhoudingen te gebruiken. Die kleine bakkerskruidnootjes uit de Albert Heijn zitten bijvoorbeeld boordevol anijs. En wist je dat er ook witte speculaaskruiden bestaan? Witte speculaaskruiden bevat geen kaneel, maar heeft een heerlijke samenstelling van kruiden die een speciale draai kan geven aan je speculaasjes, pepernoten of gevulde speculaas. Met een paar potjes van deze (witte) speculaaskruiden ben jij helemaal winterproof. recept Zo maak je zelf speculaaskruiden! De geur van heerlijke speculaaskruiden zorgt voor een directe associatie met de koude, gezellige Nederlandse winters. En dat is al… Printen 5 min Ingrediënten Speculaaskruiden: 8 delen kaneel 2 delen nootmuskaat 2 delen kruidnagel 1 deel gemberpoeder 1 deel kardemom 1 deel witte peper Witte speculaaskruiden: 7 delen venkelzaad 3 delen kardemom 3 delen gemalen koriander 2 delen gemberpoeder 0,5 deel nootmuskaat Evt. 0,5 deel anijspoeder Bereiding Zet een kruidenpotje klaar en plak hier alvast een stickertje op met de naam van je kruidenmengsel. Voor elk ‘ deel’ kun je een gewenste hoeveelheid gebruiken, zoals theelepels of juist grammen. Zolang je deze verhoudingen maar aanhoudt. Zorg dat je overal poeder voor gebruikt, of van hebt gemaakt. Meng alle delen goed en doe ze hierna in het kruidenpotje.
Bedankt voor je recept. wij vieren dit jaar kerst niet in nederland en ik heb zo’n zin in speculaas. Ga vanmiddag meteen aan de slag. Beantwoorden
Ja zo om dit zelf te kunnen maken …ik woon al jaren niet in NL, hartelijk dank voor dit fijne kruidenrecept . Ik heb het net gemaakt en het ruikt naar vroeger nu ga ik lekker aan het bakken ! Beantwoorden
Ben blij met het recept, woon niet meer in Nederland, soms is het hier, soms niet, maar nu maakt het niet (meer) uit! Beantwoorden
Goed recept. Alleen de hoeveelheid gember is niet duidelijk. Is het een deel of een totaal van drie delen.. Peter Beantwoorden
Hi Peter, het zijn twee verschillende ingrediëntenlijsten. Voor gewone speculaaskruiden en voor witte speculaaskruiden. Beantwoorden