Zwart sesam ijs Als je houdt van de Japanse keuken, dan zul je wel eens zwart sesam ijs op hebben. Dit ijs wordt gemaakt van geroosterde zwarte sesamzaadjes, smaakt nootachtig en heeft een mooie kleur en textuur. Met dit recept uit het boek IJs en co 2.0 kun je het lekkerste zwarte sesam ijs gewoon zelf maken! Zelf zwart sesam ijs maken Zwart sesam ijs is heel populair in Japan en wordt daar ook wel Kuro Goma ice cream genoemd. Het Japanse woord voor ijs is natuurlijk niet ice cream, maar AISUKURÏMU (uitgesproken als: ‘aisu-kuri-mu’). Voor de bereiding van dit zwarte sesam ijs heb ik gekozen voor een plantaardige basis voor het ijs. Dit ijs is dus zonder eieren of melk, maar alsnog heerlijk romig dankzij de (gecondenseerde) kokosmelk. De kokosmelk past ook ontzettend lekker bij de smaak van de geroosterde zwarte sesamzaadjes. De geroosterde zwarte sesamzaadjes kun je ook vervangen door 30 gram zwarte tahin (sesampasta) – roer goed door voor gebruik en voeg er alsnog de honing aan toe. Let er wel op dat deze pasta op basis van geroosterde sesamzaadjes is en geen andere toevoegingen bevat. De hoeveelheid van 30 gram klinkt misschien als weinig, maar geroosterde sesamzaadjes hebben een intense smaak. Met of zonder ijsmachine Dit sesam ijs maak je met een ijsmachine, of met de hand. In beide gevallen volg je het recept zoals omschreven, maar in het laatste geval zet je de basis voor jouw zwarte sesam ijs met kom en al in de vriezer. Het ijs bevriest binnen 3 tot 4 uur, maar moet in deze tijd elk halfuur met een spatel door geroerd wordt ijskristallen te voorkomen. De lekkerste ijsrecepten Dit fijne recept voor sesamijs komt uit het boek IJs en co 2.0. Een fantastisch boek met de lekkerste ijsrecepten van Aniek Keijsers. In alle eerlijkheid ben ik zelf niet de grootste ijsliefhebber, maar van dit boek kreeg ook ik direct zin om aan de slag te gaan. Ook al is het boek voorzien van alle basisrecepten die de ijswereld rijk is, de bijzondere smaken trekken mij het meest. Neem dit zwarte sesam ijs, het dropijs, granaatappel prosecco sorbetijs of miso-karamelijs bijvoorbeeld. Een groot pluspunt aan dit boek is het een basisrecept voor vegan ijs én voor roomijs op custardbasis bevat, die voor de meeste recepten geschikt zijn. Daarnaast komen alle soorten ijs aan bod, van softijs en yoghurtijs tot granita en semifreddo. En of je nu ijs maakt met of zonder ijsmachine, ook de verschillende soorten methodes om het ijs te bereiden komen aan bod: met ijsmachine (met een los koelelement of de zelfvriezende ijsmachine), met de hand, of met een blender of foodprocessor. Hou je van zoete recepten met sesamzaadjes? Probeer deze sesam sandwich koekjes met een vulling van chocolade ganache ook eens! recept Zwart sesam ijs Hou je van de Japanse keuken? Probeer dit fantastisch lekkere recept voor zwarte sesam ijs dan eens uit! Printen 30 minuten + 4 tot 8 uur koelen Ingrediënten Zwarte sesampasta maken 30 gram zwarte sesamzaadjes 5 el honing of ahornsiroop Basis voor het ijs 250 gram ijsblokjes 500 ml (soja/haver)melk 100 gram kristalsuiker 45 gram maïzena ¼ tl zout 230 gram gezoete gecondenseerde kokosmelk 200 ml volvette kokosmelk 1 el vanille-extract Bereiding Zwarte sesampasta maken Neem een pan met dikke bodem en rooster hierin de zwarte sesamzaadjes (zonder olie), tot ze een krakend geluid maken en een beetje nootachtig beginnen te ruiken. Haal van het vuur en laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld maal je de sesamzaadjes met de honing in een foodprocessor tot een zwarte sesampasta. Plantaardige basis voor ijs maken Neem een grote kom en stort de ijsblokjes hierin. Voeg koud water toe totdat het ijs bijna onder water staat. Dit ijsbad heb je nodig bij stap 4. In een steelpan meng je de (soja/haver)melk, kristalsuiker, maïzena en het zout – roer met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Breng het pannetje op laag vuur aan de kook, terwijl je blijft roeren. Als het dikker wordt en kookt haal je het van het vuur. Giet het mengsel door een zeef in een kom en zet deze kom in het ijsbad. Laat het mengsel afkoelen terwijl je regelmatig roert. Eenmaal afgekoeld dek je de basis voor je ijs af met vershoudfolie, zodat er geen velletje op kan ontstaan. Zet even opzij. Meng de gecondenseerde kokosmelk, kokosmelk, vanille-extract en de sesampasta in een kom en klop tot een lobbig geheel. Pak de basis voor je ijs er weer bij en voeg het hier roerend aan toe, tot het één geheel is. Dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Sesam ijs maken Giet het mengsel in de ijsmachine en bereid het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van jouw machine. Zie onderstaande tip als je geen ijsmachine hebt. Tips: De 30 gram zwarte sesamzaadjes kunnen worden vervangen door 30 gram zwarte tahin op basis van geroosterde zwarte sesamzaadjes. Geen ijsmachine? Zet het mengsel na stap 6 met kom en al in de vriezer. Het ijs bevriest binnen 3 tot 4 uur, maar moet in deze tijd elk halfuur met een spatel door geroerd worden om ijskristallen te voorkomen.