De lekkerste appel-bramen crumble Deze apple crumble met bramen is één van mijn favoriete toetjes; echt comfort food is het. Simpel, snel en heerlijk. Een makkelijk recept voor appel-bramen crumble dus, waar je iedereen blij mee zult maken. Gaat ‘ie op de baklijst? Wat is appel crumble? Apple crumble is niets meer dan een soort appelkruimeltaart zonder bodem, geserveerd in een grote schaal of kleine ramekins. Je hebt er eigenlijk maar weinig voor nodig. Stukjes appel, met kaneel, eventueel rozijnen -of in dit geval bramen-, met daarop een lekker kruimeldeeg dat je afbakt in de oven. Met als resultaat: warme appeltjes met een knapperige crumble van kruimeldeeg. Ik heb het al mijn studievriendinnen wel eens voorgeschoteld, want je kon niet bij mij komen eten en zonder de zaligheid van apple crumble als toetje weer de deur uit lopen. En dat is te danken aan m’n zus, die me haar crumble recept met de paplepel heeft ingegoten. Zij maakt haar crumble vaak met rabarber, mmm! Mijn favoriet is een appel-bramen crumble. Appel-bramen crumble maken Dankzij de grote groente- (en fruit)tuin van mijn ouders, kan ik deze appel-bramen crumble regelmatig met verse bramen bereiden. Frisse bramen zijn een top combinatie met appel en kaneel. Samen met de crumble (de laag kruimeldeeg bovenop) is dit een heerlijk zoet gerecht, waardoor een schepje frisse crème fraiche de nog warme appel- bramen crumble helemaal af maakt. Meestal maak ik de crumble uit de losse pols, maar nu heb ik alles een keer goed afgewogen om het recept met jullie te kunnen delen. Voor iedereen maak ik deze appel- en bramencrumble net iets anders. Mijn übergezonde vader krijgt wat minder crumble en wat meer fruit. Bepaalde vriendinnen worden juist extra blij van een dubbele crumble laag! Je kunt ze in kleine (portie)bakjes maken, zoals op de foto. Maar als er een stel vriendinnen komt eten, maak ik één of twee grote ovenschalen vol met deze crumble. Vorkjes erbij en gezellig uitlepelen. De volledige comfort food experience 😉 Appel-bramen crumble met havermout Een vraag die ik vaak binnen krijg: kan ik deze appel-bramen crumble ook met havermout maken? – natuurlijk! En ik zal je vertellen hoe, want het is heel simpel. In onderstaand recept vervang je bij het kruimeldeeg de helft van de bloem door hetzelfde gewicht in havermout vlokken. Dus je gebruikt 100 gram bloem en 100 gram havermout. That’s it! Je kunt ervoor kiezen om de appel-bramen crumble met havermout in een ovenschaal te maken, dan raad ik een ovenschaal van 20×20 cm (iets groter kan ook wel) te gebruiken. Meer recepten met bramen Is het al bramenseizoen? Ik kan niet wachten, want ik verwerk dit lekkere fruit graag in m’n zoete creaties. Nog een aantal fan-tas-tische recepten met de braam in de hoofdrol: Bramentaart Bramenslof Bramencake Op welke recepten met bramen zit jij nog te wachten? Laat het me weten in de reacties! recept De lekkerste appel-bramen crumble Deze appel-bramencrumble is één van mijn favoriete toetjes, echt comfort food is het. Makkelijk, snel en heerlijk! Iedereen is er gek op, promise! Printen 30 min. + 20 min. baktijd 4 Ingrediënten Appel-bramen vulling: 2 appels 50 gram kristalsuiker 1/2 el citroensap 1/2 tl kaneel 200 gram bramen Kruimeldeeg (crumble): 200 gram bloem 100 gram boter 100 gram fijne kristalsuiker 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract Extra: Crème fraiche, om erbij te serveren (optioneel) 4 ramekins (8/9 cm doorsnee) Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Ze een pannetje op met een eetlepel water, de suiker en de bramen. Blijf goed roeren tot de bramen zacht worden, plet ze dan voorzichtig met een vork, zodat het een fijner mengsel wordt en haal van het vuur. Meng de appelblokjes, citroensap en kaneel door de bramen. Meng goed en verdeel over de ramekins. Neem een beslagkom en mix hierin boter, bloem en suiker tot er een kruimelbeslag ontstaat. Hoe langer je blijft mixen, hoe verder het deeg aan elkaar zal gaan plakken. Let dus goed op wanneer je de grootte van de ‘kruimels’ goed vindt. Eventueel kun je ook met de hand het deeg bewerken (wrijven) tot er mooie kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over de ramekins die je met fruit hebt gevuld en zet 20 minuten in de oven op 180 graden, of tot de crumble goudbruin kleurt. Serveer met een schepje crème fraiche, dat smaakt heel lekker en fris in contrast bij dit zoete dessert.
Stiekem wil ik deze vandaag nog een keer maken.. Wat kan ik gebruiken in plaats van de bramen, als ik die niet in huis heb? Beantwoorden
Je kunt de bramen ook weglaten, dan is het een klein appelkruimeltaartje! Het is ook erg lekker met rabarber, maar dat is niet iets wat je vaak in huis hebt. Als je met ander rood fruit combineert, raad ik je frambozen in ieder geval af. Die worden een beetje slijmerig. Ik ben benieuwd hoe je ze gaat maken! Beantwoorden
Ik hou van crumble! Maar ik heb vaak de neiging om telkens dezelfde fruitsoorten te gebruiken, appels en peren bijvoorbeeld. Deze versie met bramen ga ik zeker eens uitproberen 🙂 Beantwoorden
Ahh, dat is zo herkenbaar! Vasthouden aan een succesvol en vertrouwd recept. Ik heb een combi met peren dan weer nog nooit geprobeerd. Goed idee! 😉 Beantwoorden
Wat een heeeeeerlijk recept! Ik heb er nog blauwe bessen aan toegevoegd! Ik heb verschillende porties in de diepvries gedaan! (zonder appel en kruimels natuurlijk) Kunnen we in de winter nog af en toe genieten van het rode fruit! Bedankt! Beantwoorden
Ah dat is leuk om te horen Jettie! En een goed idee voor de variatie, ga ik ook eens proberen 🙂 Beantwoorden