Amandelcrème (crème d'amandes) Een simpel basisrecept voor een heerlijke Franse amandelcrème, ofwel Crème d’amandes. Je maakt het met maar vier ingrediënten. Niet te verwarren met frangipane, waar ook banketbakkersroom doorheen verwerkt wordt. Crème d’amandes Franse amandelcrème, ofwel crème d’amandes. Het is een klassiek basisrecept uit de Franse patisserie, dat in veel heerlijke Franse taarten, tartelettes en cakes wordt verwerkt. Voor mij is dit de extra lekkere, luxe variant van amandelspijs. Dat komt doordat amandelcrème een stuk romiger is door de toevoeging van boter. Ik merk dat veel mensen deze crème verwarren met frangipane, terwijl er in frangipane ook nog banketbakkersroom wordt verwerkt. Op het internet zwermen helaas veel ‘foute’ recepten rond, hoewel beide amandelcrèmes simpelweg erg lekker smaken in een taart(bodem). Het voordeel van crème d’amandes tegenover frangipane is dat het een stuk sneller en makkelijker is om te maken! De crème is dus niet bedoeld om rauw te eten, maar om mee te bakken in een taartbodem of cake. Denk hierbij ook aan sloffentaarten en tartelettes, maar later in dit artikel geef ik je nog een aantal tips voor ontzettend lekkere taarten om de crème in te verwerken. Persoonlijk verkies ik deze amandelcrème bijna altijd boven een simpel amandelspijs, maar ook boven frangipane vanwege mijn ongeduld. Franse amandelcrème maken Stel je even voor wat je allemaal met deze crème kunt maken: een kruidige perentaart gevuld met amandelcrème, kleine romige appelgebakjes of fijne gevulde tartelettes. En dan een pro-tip van mij: ik gebruik deze amandelcrème ook regelmatig om mijn sloffen bodems van een lekkere laag spijs te voorzien. Deze crème geeft je sloffen taarten dus echt nog lekkerdere upgrade tegenover de (ook al erg lekkere) amandelspijs. De uitvoering is verder hetzelfde, je neemt een herbruikbare spuitzak met een gladde, ronde spuitmond erop en vult deze met de crème. Neem vooral ook eens een kijkje tussen mijn recepten voor sloffen taarten! Recepten met amandelcrème Zoals gezegd raad ik je aan om amandelspijs in elk sloffentaartenrecept te vervangen door deze crème d’amandes, maar ik heb nog veel meer lekkere taarten gemaakt met deze crème. Een aantal voorbeelden: Rabarber aardbeientaart met crumble De lekkerste bramentaart Zanddeegtaart met blauwe bessenjam Oranje roze koeken recept Amandelcrème (crème d'amandes) Een simpel basisrecept voor de heerlijke Franse amandelcrème, ofwel Crème d'amandes. Je maakt het met maar vier ingrediënten. Printen 10 minuten 13 Ingrediënten 100 gram ongezouten roomboter 100 gram poedersuiker of fijne kristalsuiker 100 gram amandelmeel 2 eieren, M Optioneel: rasp van een halve citroen Bereiding Amandelcrème maken Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Neem een kom en mix hierin de boter en de poedersuiker tot een romig geheel. Hier voeg je ook het amandelmeel toe en mix nogmaals tot het volledig gemengd is. Voeg nu één voor één de eieren toe terwijl je blijft mixen. De crème is nu klaar! Let wel op: de crème is niet bedoeld om rauw te consumeren, maar moet altijd meegebakken worden in (bijvoorbeeld) een cake, taart of tartelette. Baktips amandelcrème Ik vind het persoonlijk érg lekker om de rasp van een halve citroen door de crème te verwerken. Deze meng je tegelijkertijd met het amandelmeel door het geheel. Voor een andere smaaksensatie vervang je de citroenrasp door sinaasappelrasp of door een smaakextract. Amandelcrème bewaren Vanwege de rauwe eieren kun je de crème maximaal twee dagen goed afgesloten in de koelkast bewaren. Je kunt je crème d’amandes ook prima invriezen. Goed luchtdicht verpakt is het op die manier tot 3 maanden houdbaar.