Basisrecept: cake Cake. In Engeland een verzamelnaam voor alle soorten taart of gebak, maar in Nederland bedoelen we er één hele specifieke soort mee. En wel deze. Vaak met een vleugje vanille en gebakken in een rechthoekige vorm. Als ik cake maak, komt dat 9 van de 10 keer doordat ik stiekem zin heb in het beslag. Mijn afwijking. Thomas is me dan weer erg dankbaar voor het afgebakken eindresultaat. Zelfgemaakt is een cake zoveel lekkerder dan uit de winkel, dus dit basisrecept voor cake moet je echt eens proberen. Combineer met een simpel glazuur, slagroom of vers fruit of eet ‘m gewoon naturel. Smullen! recept Basisrecept: cake Een simpel en heerlijk basisrecept voor een (vanille) cake. Met dit recept kun je eindeloos variëren! Printen 15 minuten 12 Ingrediënten Voor een cakevorm van 30 cm: 250 gram ongez. boter 250 (fijne) kristalsuiker Theelepel vanille extract 5 eieren 250 gram (patent)bloem 2 theelepels bakpoeder Snufje zout Bereiding Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de cakevorm (30cm) in en bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Neem een kom en mix hier de boter in met de mixer tot een zachte crème. Voeg dan de suiker toe en klop in vijf minuten romig, het liefst met de platte menghaak. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, pas als het ene ei volledig is opgenomen, voeg je het andere ei toe terwijl je blijft mixen op medium speed. Voeg nu ook het vanille extract toe. Meng het bakpoeder, zout en bloem met elkaar en spatel dit in delen door het beslag tot het volledig gemengd is. Zo behoud je zoveel mogelijk de luchtigheid. Verdeel het beslag over de cakevorm en zet het voor minstens 60 minuten in de oven. Test dan met een caketester of satéprikker of deze er schoon uitkomt. Als er nog een beetje beslag aan blijft plakken, moet de cake nog even terug. Is de cake gaar? Haal dan uit de oven en laat een uur afkoelen in de vorm. Easy does it! Enjoy zoetjes. TIP: Geen 30 cm cakevorm, maar 25 cm? Verminder de hoeveelheden dan met één vijfde deel, dus gebruik 200 gram boter, kristalsuiker en zelfrijzend bakmeel en 4 eieren. TIP: In plaats van vanille extract kun je door middel van een smaak aroma of wat citroenrasp een subtiele smaak geven aan dit basisrecept voor cake.
Leuke site Mariette Voor een kleine cake bak ik 60 minuten op 160 graden moet ik voor een grotere cake langer of minder heet bakken Dankjewel Beantwoorden
Dankje! Wat versta jij onder een kleine cake? 25 cm? Ik zou een cake van 30 cm dan 10 – 15 minuten langer bakken. Na 10 minuten even testen met een cake tester of hij er schoon uitkomt. Beantwoorden
Hi Lola, hoezo specifiek teveel zelfrijzend bakmeel? Hoe had je het resultaat anders verwacht? 🙂 Beantwoorden
Hoi! Ik vond de cake iets te stevig/machtig. Ik ga de cake wel weer maken, waar kan ik wat minder van doen om het minder machtig te krijgen? Groetjes Beantwoorden
Hi Latifa, dit kan komen doordat je het beslag te lang gemixt hebt. Logischerwijs zou je denken dat je het lekker luchtig mixt, maar dat is niet zo bij dit recept. Voor een luchtige cake kun je het beste de eieren splitsen en het eigeel in de stap toevoegen waar je nu de hele eieren toevoegt. Het eiwit klop je goed stijf en spatel je er vervolgens pas in de allerlaatste stap doorheen (voorzichtig). Beantwoorden
Hij zit alweer in de oven! Ik heb 5 kleine eieren gebruikt dit keer, hopelijk wordt ie goed. Hoe bewaar je de cake? En heb je misschien een idee voor een chocolade cake variant? Beantwoorden
En hoe was het resultaat? 😉 Je kunt de cake het beste in aluminiumfolie gewikkeld bewaren. In ieder geval niet in de koelkast, want daar droogt ‘ie uit. Dit recept kun je ook prima in een cakevorm gieten en dan heb je een heerlijke chocoladecake (wel wat langer in de oven laten staan dan deze cupcakes): http://www.zoetrecepten.nl/recepten/basisrecept-de-beste-chocolade-cupcakes/ Beantwoorden
Ik vind boerencake altijd heel lekker. Omdat die iets ‘natter ‘ is. Hoe maak ik dit t beste? Beantwoorden
Dit heb ik zelf nog niet eerder gedaan, maar het toevoegen van yoghurt of kwark helpt hierbij. Beantwoorden
250 zelfrijzend bakmeel (jumbo met molen er op) 250 gr suiker 250grsuiker meng dit 15 min en 5eieren tezamen Dan pas meel er bij als dat er door zit 6min in oven op 15 graden Beantwoorden
Het moet zijn 150 graden 60 min in oven onder en boven warmte Kijk na 50 min of hij klaar is laat hem nog 10min in de vorm staan. 250 gram zelfrijzend bloem 250 gram suiker 15 min mengen Dan ei 5m 1boor een er in Dan meel er langzaam er bij Beantwoorden
Mooi recept! Ik heb zelf 1,5 geprakte banaan en 2 eieren gebruikt, omdat ik niet zo goed tegen eiwit kan. Heel goed resultaat gekregen, op 160 graden in 60 minuten. De binnenkant van de cake is iets meer donker, en als je het weet proef je soms heel subtiel wat banaan, maar dat vind ik wel bij cake passen. Binnenkort ook nog maar wat andere recepten testen. Beantwoorden
Wat goed zeg! Leuke variatie en fijn om te horen dat dit ook werkt. Thanks voor je berichtje en ik blijf graag op de hoogte van je experimenten 🙂 Beantwoorden