Basisrecept: vegan cake Het is gelukt! Een heel makkelijk basisrecept voor de lekkerste vegan cake. Jawel, een cake zonder eieren en zonder boter. En ik beloof je dat je de cake binnen no-time in de oven schuift. zelf VEGAN CAKE BAKKEN Het bakken van een lekkere vegan cake, oftewel een ei-vrije cake, leek me één van de lastigste dingen op het gebied van vegan bakrecepten. Zeg maar gerust dat ik heilig geloofde dat een cake zonder ei niet kon resulteren in iets dat op cake zou lijken. Ik moest een flink aantal keer test bakken, maar dan kan ik jullie er nu ook alles over uitleggen. Voor een ‘gewone cake heb je maar enkele ingrediënten nodig en eieren zijn daar een zeer belangrijk onderdeel van . Want, eieren spelen een essentiële rol voor de textuur en luchtigheid van de cake. Je moet de receptuur dus flink omgooien om tot een goede, lekkere en luchtige plantaardige cake te maken. BAKTIP: Ik gebruik een 25 cm cake bakvorm om deze vegan cake in te bakken, dat is deze bakvorm om precies te zijn. Ik vet de bakvorm ook altijd nog even in, waarna ik het lange gedeelte met een stuk bakpapier bekleed (de zijkanten en de onderkant van de vorm). Vegan cake recept Hoe heeft deze meid met extreem ongeloof tegenover vegan cake recepten dan alsnog een plantaardige cake kunnen bakken? Dat begint met een stukje doorzettingsvermogen en veel test-bakken. En het resultaat mag er zijn: een geweldig lekker en makkelijk vegan cake recept. Bij een veganistisch cake recept steelt de baking soda de show. Dit ingrediënt is simpelweg onmisbaar. Baking soda zorgt in combinatie met het limoensap voor een goede rijzing van het cakebeslag. De amandelmelk maakt het lekker smeuïg en de boter wordt vervangen door olie. Piece of cake eigenlijk. Waar maakte ik me zo druk om? Als extraatje maakte ik later nog een limoenglazuur die ik over de cake heen goot. Zo lekker! Dat maakt het geheel helemaal af. En een dot romige kokosslagroom zou ook niet misstaan, denk ik zomaar. Dan heb je vrijwel zeker het lekkerste vegan cake recept in handen. MEER VEGAN RECEPTEN Als je na het bakken van deze veganistische cake de smaak te pakken hebt, zijn er nog wel een aantal vegan recepten die je waarschijnlijk ook wel aan je repertoire toe wil voegen. Want wie houdt er nou niet van roze koeken, bounty, cheesecake of spritsen? Dat dacht ik dus ook! En daarom heb ik er stuk voor stuk een vegan versie van gebakken. Allemaal voldoen ze aan de volgende keywords: vegan, niet gezond, erg lekker. Klinkt goed toch? Komen ze: Vegan roze koeken Vegan bounty taart Vegan New York cheesecake Vegan (chocolade) spritsen En zoek je juist naar veganistische recepten in de gezondere hoek? Dan is mijn bakboek Puur Zoet wat voor jou! Daarin vind je 60 vegan recepten, en nog 20 meer lactosevrije en glutenvrije recepten. recept Basisrecept: vegan cake De lekkerste vegan cake bakken? Geen probleem! Met dit makkelijke recept voor vegan cake maak jij gemakkelijk een cake zonder ei of boter. Printen 15 minuten 12 Ingrediënten VEGAN CAKE 225 gram bloem 1 tl baking soda Snuf zout 200 gram suiker 1 limoen 90 ml olie 200 ml amandelmelk LIMOENGLAZUUR 1,5 el limoensap 150 gram poedersuiker Bereiding Vet een cakevorm van 25 cm doorsnee in en verwarm de oven voor op 160 graden, onder- bovenwarmte. Zeef de bloem in een kom en meng hier baking soda, zout en fijne kristalsuiker doorheen. Rasp de schil van de limoen en pers het sap uit. Voeg dit samen met de olie (ik gebruikte zonnebloemolie) en de amandelmelk toe aan de droge ingrediënten en meng met de garde door elkaar. Giet het beslag in de bakvorm en bak goudbruin in 60 minuten. Check met een caketester of de cake gaar is. Is je vegan cake ready? Haal dan uit de oven en laat een uur afkoelen in de vorm voordat je de cake op een rooster stort. Maak het limoenglazuur door de poedersuiker en 1,5 eetlepel limoensap te mengen. Er zou nu een dik glazuur moeten ontstaan. Voeg eventueel wat poedersuiker of limoensap toe om dit te bereiken en giet pas over de cake als deze volledig is afgekoeld. BAKTIPS Ik gebruik een 25 cm cake bakvorm om deze vegan cake in te bakken, deze om precies te zijn. Ik vet de bakvorm ook altijd nog even in, waarna ik het lange gedeelte met een stuk bakpapier bekleed (de zijkanten en de onderkant van de vorm). Dan til ik de cake er na het bakken zo uit aan het bakpapier. Tijd over? Maak dan ook nog deze heerlijke kokosslagroom om bij je cake te serveren! VEGAN CAKE BEWAREN Net zoals bij gewone cake geldt bij deze vegan variant ook dat je ‘m vooral niét in de koelkast moet bewaren, daar droogt cake van uit. Verpak de cake in vershoudfolie of aluminium folie en that’s it. Tot een week houdbaar. VEGAN CAKE INVRIEZEN Als je de cake wil invriezen dan kun je deze het beste alvast in plakjes snijden en per plakje in folie verpakken en vervolgens (tot drie maanden) in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat er echt geen lucht bij de cake kan komen, verpak eventueel nog in een extra plastic zak (zipper bag) als je twijfelt.
ik heb ‘m vanmiddag gemaakt. met iets minder suiker en ook met zonnebloemolie. op zich is de cake lekker en goed gelukt, persoonlijk vind ik de zonnebloemolie smaak heel overheersend. de volgende keer misschien met kokosolie?! Beantwoorden
Oh echt waar? In principe is zonnebloemolie juist heel neutraal, maar kokosolie kan je ook zeker proberen! Daar wordt de cake alleen wel wat steviger/compacter door. Liefs Mariette Beantwoorden
Ik will dit recept gaan proberen, Zal het lukken met koolzaadolie aangezien dit een botersmaak heeft? Thnx Beantwoorden
Beste Mariette, Heb de cake deze week gemaakt met rijstolie en berkensuiker, heel goed gelukt en heel lekker se; bedankt liefs Dirk Beantwoorden
Beste Mariette, Die berkensuiker komt van Finland en schijnt minder kaloriën te bevatten, en minder zoet te zijn bij het verwarmen Beantwoorden
Ik maakte deze cake gisteren voor mijn moeders’ verjaardag samen met de glazuur en de limoensmaak die erin zat was echt wel lekker. Zullen we zeker een volgende keer maken…🍰 🎂 Beantwoorden
Heyhey! Ik heb deze cake geprobeerd als eerste ‘vegan-bak-ervaring’ maar helaas is hij niet gelukt, of misschien verwachtte ik iets anders? Ten eerste dacht ik dat hij niet lang genoeg gebakken was, maar heb hem nadien nog een hele tijd in de oven gezet, en bleef hetzelfde. De structuur was nogal kleverig, dik en niet luchtig. Had ook het gevoel dat de limoen een iets te uitgesproken smaak had. Denk door de kleverige en zware (niet luchtige) textuur had hij een te zoete/limoen smaak. Wat kan ik fout gedaan hebben? want op de foto ziet hij er heerlijk uit! xx Beantwoorden
Wat jammer Isabeau! Heb je voldoende baking soda gebruikt (of bakpoeder gebruikt in plaats van baking soda?) , het zou daarnaast kunnen dat de cake wat langer in de oven had gemoeten zodat ze beter gaar had kunnen bakken en kon rijzen. Let me know! 🙂 Beantwoorden
Mijn allereerste vegan cake en goed geslaagd en erg lekker. Hij had nauwelijks de tijd om af te koelen lol Beantwoorden
mijn eerste poging was superlekker. heb soyamelk gebruikt. de cake was binnen no time op. net heb ik er eentje gemaakt met kokosmeel ipv bloem en kala namak zout (dat smaakt naar ei) dat werkt dus niet bij mij. kwa smaak is ie lekker. het is gewoon n plat ding geworden. heb de cake op nieuw gemaakt met bloem, nu is ie weer aan het rijzen. heeft iemand ervaring met n ander soort meel/bloem? Beantwoorden
Ik raad het niet aan, maar het kan wel. In plaats van baking soda moet je dan bakpoeder gebruikt (de baking soda reageert op het limoensap voor de rijzing). Ik gok dat je zeker 2 – 3 theelepels nodig hebt in dat geval. Beantwoorden
Ik heb deze cake gemaakt met sojamelk in plaats van Amandelmelk. Mijn normale non-vegan cake recept gebruikt baking soda + citroensap en ook gewone bakpoeder. Gewone bakpoeder heeft een ander rijsgedrag. Het duurde zeker 15 minuten langer dan normaal voordat de cake gaar was. Verder een nogal vaste, kleffe hap vergeleken bij cake met eieren. De cake was niet ingezakt zoals je wel krijgt bij teveel bakpoeder. Eerlijk gezegd kan ik met niet voorstellen dat zonder eieren en 1 tl baking soda de cake genoeg rijst. Kortom, in afwijking van dit recept alleen sojamelk gebruikt in plaats van amandelmelk. Kan dat het verschil maken? Beantwoorden
Hi Hans, ik kan me niet voorstellen dat het gebruik van sojamelk het verschil zou hebben gemaakt. Baking soda werkt veel krachtiger dan bakpoeder, juist in combinatie met het limoensap, dus dit zou voldoende z’n werk moeten doen. Heb je een ‘officiële’ theelepel gebruikt om de baking soda af te meten? Beantwoorden
Hi 🙂 kan ik deze cake wat zoeter maken met vanille extract? En als ik er een taart van wil maken wat is dan de lekkerste tip? Beantwoorden
Ik heb hem gemaakt maar ik had geen zonnebloemolie in huis en heb hem met slaolie gemaakt. En hij is super gelukt en heerlijk van smaak. Maar eigenlijk moet ik olie en suiker laten staan maar voor een keertje. Het was echt heerlijk. Bedankt voor het recept🌺 Beantwoorden
Dat kan zeker! Het verschilt een beetje per limoen of citroen, maar dit zal je helpen: https://www.zoetrecepten.nl/blog/hoeveel-sap-zit-er-in-een-citroen-of-een-limoen/ Beantwoorden
Hij is heerlijk! Net uit de oven, lekker knapperig korstje. Ik heb hem voor de zekerheid wel op 175 graden gebakken, want mijn oven is niet zo krachtig helaas. En heb de helft van het suiker gebruikt (rietsuiker), rijstolie en een halve limoen nadat ik de comments had gelezen. (Sorry, kok! 😉 ) Maar deze basis is echt top voor een vegan cakerecept en inderdaad in no time klaar! Bedankt voor het delen! Beantwoorden
Gebruik je voor dit recept ongezoete amandelmelk of neutrale amandelmelk? Ik ben erg benieuwd naar het recept! Beantwoorden
Mijn variant staat nu in de oven! Bij het beslag heb ik een eetlepel pindakaas en twee appels gedaan. En inplaats van amandelmelk heb ik kokosmelk gebruikt, dat had ik toevallig nog staan 🙂 Ik ben benieuwd!! Beantwoorden
Nee dat geeft niet hetzelfde effect. Je moet extra veel rijsmiddel toevoegen omdat je geen eieren gebruikt zoals in een reguliere cake. Beantwoorden
Hallo, ik heb je recept gemaakt met appeltjes en rozijnen in. Qua smaak is het super maar de cake is niet erg gerezen. Doe ik er dan beter meer baking soda in? Beantwoorden
Hmm, heb je wel het limoensap toegevoegd alsnog? Of een ander zuur om de baking soda te activeren? Beantwoorden
Ja zoals aangegeven in recept. Alleen heb ik stukjes appel en rozijnen extra toegevoegd… de cake is lekker maar niet gerezen…. Beantwoorden
Wat balen zeg! Ik durf eigenlijk niet te zeggen waar dat dan aan kan hebben gelegen, ik heb dit probleem nog niet eerder gehoord. Beantwoorden
Dat lijkt me wel hoor, olie zorgt voor een lekker smeuïg effect wat ik zelf prettig vind. Beantwoorden
Hoi ! Ik heb lactose, – kippeneieiwit & melkeiwit allergie. Heb vaak geprobeerd om een vegan cake te maken maar vaak ging dit fout. Nu net heb ik deze gemaakt, volgens jou recept. En het is SUPER GOED gelukt ! Echt waar, ik ga dit vaker doen ! Heerlijke luchtige sponsachtige cake met vleugje limoen. Beantwoorden
Ik zou er graag kleine cakejes van maken. Maar kan ik deze ook invriezen? zodat mijn zoontje ook wat lekkers heeft als we op verjaardag/bezoek gaan? Beantwoorden
Ja tuurlijk! Dat kan heel goed. Luchtdicht verpakken (anders droogt het uit in de vriezer) en dan tot 3 maanden houdbaar 🙂 . Btw, bij kleine cakejes wel een korte baktijd aanhouden! Beantwoorden
Hi, Ik kan helaas niet tegen noten en soja en heb daarom ipv amandelmelk nu rijstmelk gebruikt. Helaas is de cake niet echt luchtig, maar klef geworden. Ook met een wat langere baktijd. De cake is ook niet compact, het valt juist uit elkaar. Verder heb ik alles uit het recept gevolgd. Komt dit alleen door de rijstmelk? Kan ik me haast niet voorstellen. Beantwoorden
Hi Sandra, dit kan ik me ook niet voorstellen dat het daardoor komt. Wat vervelend zeg! Als je niks anders hebt gedaan dan is het voor mij ook een raadsel.. Beantwoorden
Ik heb deze met kokos-rijst melk gemaakt met een halve limoen waardoor de cake geen limoen smaak kreeg. Cake is goed gelukt heb het gecombineerd met een vegan botercreme. Maar vraagje waar kan ik de zonnebloem olie mee vervangen ik vind deze toch nog te overheersend. Ik wil graag kokosolie gebruiken maar ben bang dat het weer hard wordt waardoor de cake niet smeuïg blijft? In ieder geval bedankt voor dit recept! Beantwoorden
Lekker bezig! En vervelend dat je de zonnebloemolie eruit proefde, je kunt variëren met neutrale soorten oliën. Mijn ervaring met kokosolie in cake is dat de cake erg hard wordt en luchtigheid verliest. Beantwoorden
Erg lekkere cake en een goed te volgen recept! Ideaal dat de benodigdheden lijst en het recept op dezelfde volgorde staan, hoef je niet steeds te zoeken Beantwoorden
Na drie keer de baktijd nog steeds een brij… aan het recept gehouden alleen wat appel en walnoot toegevoegd, dus gaan we dan nu maar met een lepel eten?!? Beantwoorden
Wat vervelend zeg, dat heb ik nog nooit gehoord. Er zal dan toch iets mis moeten zijn gegaan bij de ingrediënten.. Beantwoorden
Hoi! Ik ben dit recept met een beetje van mezelf aan het maken voor een hele goede lieve vriendin van mij. Even kijken hoe het gaat! Beantwoorden