Basisrecept: chocolade muffins Yum! Dit heerlijke basisrecept voor chocolade muffins is van bakkoningin Linda Lomelino. Voor wie haar niet kent, haar prachtige foto’s zijn het écht waard om te volgen op Pinterest. Mindblowing. Anyhow: ik vind het een heerlijk recept voor chocolademuffins. Minder zoet en vet als de in Nederland verkochte muffins en daarom ook heel gepast voor bij het ontbijt 😉 Zo hoort dat met een echte muffin, dus hier heb je je excuus. In dit basisrecept voor chocolademuffins zitten lekkere pure chocolate chunks. Maar je kunt deze natuurlijk ook vervangen door white chocolate chunks, kleurige M&M’s, chocolade botercrème of een ganache. Loopt het water je al in de mond? Bron: Linda Lomelino recept Basisrecept: chocolade muffins Een onweerstaanbaar basisrecept voor chocolade muffins, waar je veel lekkere variaties op kunt maken. Printen 30 minuten 12 Ingrediënten 300 gram bloem 100 gram bruine basterdsuiker 150 gram kristalsuiker 80 gram cacaopoeder 1/4 theelepel zout Theelepel kaneel 1 theelepel bakpoeder 1/2 theelepel baking soda 2 grote eieren 100 gram ongezouten roomboter 250 milliliter karnemelk 150 gram pure chocolade, in stukjes Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en zet alvast een muffinbakvorm met losse muffinvormpjes erin klaar. Zo kunnen de vormpjes niet uitzakken tijdens het bakken. Neem twee beslagkommen. In de ene kom meng je de bloem, het cacaopoeder, kaneel, zout, bakpoeder en baking soda.In de andere kom mix je de suiker, boter, karnemelk en de eieren. Let er op dat al je ingredienten op kamertemperatuur zijn! Voeg nu het droge mengsel aan het natte mengsel toe en roer dit met een spatel door elkaar tot het opgenomen is (niet langer, want dan overwerk je het beslag!). Wanneer alles gemengd is, meng je 3/4 van de stukjes chocolade door het beslag. Vul nu de 12 muffinvormpjes gelijkwaardig met het beslag en sprinkel de overige stukjes chocolade over de bovenkantjes. Bak voor ongeveer 18 – 20 minuten. Een caketester moet er droog uitkomen. Laat hierna afkoelen op een rooster en bewaar in een trommel of in vershoudfolie (niet in de koelkast!). ENJOY ZOETJES! Let erop dat je de muffins niet in de koelkast bewaart, daar drogen ze van uit. Welke variatie ga jij maken met dit basisrecept? Let me know en deel jouw versie in een kiekje via Instagram of Facebook! Elke week deel ik de mooiste foto via mijn Instagram. Enjoy! X Mariette
Geen zorgen! De karnemelk proef je niet terug, maar is voor het luchtige effect van de muffins. Beantwoorden
Moet het niet 8 gram cacao zijn (ipv van 80)? Dus ongeveer anderhalve eetlepel cacao (ipv 10-15 eetlepels)? Beantwoorden
Hi Peter, het moet echt 80 gram zijn. Deze chocolademuffins worden qua chocolade puur op smaak gemaakt door de cacao, van 1,5 eetlepel zou je in dit geval te weinig proeven. Succes! Beantwoorden
Hi Malika, ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat dit prima kan. Laat je mij even weten hoe het resultaat is geworden? Groetjes Mariette Beantwoorden
Hallo ! Kun je ook melkchocolade gebruiken? Hou namelijk totaal niet van pure chocolade. Beantwoorden
Hi Maria, natuurlijk kan dat! In principe kun je elke soort chocolade gebruiken die je lekker vindt. Beantwoorden
Voor de juiste rijzing heb je de karnemelk nodig die reageert op de baking soda. Je zou kunnen proberen de baking soda te vervangen met de juiste hoeveelheid bakpoeder in combinatie met melk. Laat je me weten hoe het wordt? 🙂 Beantwoorden
Kan je het baking soda ook ergens anders door vervangen? Of kan je het bij de gewone (albert heyn) supermarket ook krijgen? Beantwoorden
Hi Kim, je kunt ook bakpoeder gebruiken, maar dan zal het rijseffect niet exact hetzelfde zijn (het reageert nu op de karnemelk in het recept). Bij sommige Albert Heijns kun je trouwens gewoon baking soda kopen, maar het zit niet overal vast in het assortiment. Beantwoorden
Hoi, Klinkt als een makkelijk en heerlijk recept, dankjewel hiervoor! Kan ik dit ook bakken in een cupcake apparaat? En moet ik de boter smelten of er gewoon zo in doen? (Ja ik ben echt een leek!) Beantwoorden
Oeh dat durf ik niet te zeggen, ik heb geen ervaring met cupcake apparaten. De boter hoeft niet gesmolten te worden, maar moet wel op kamertemperatuur zijn. Dat is eigenlijk de basis van al je ingrediënten als je aan het bakken gaat. Als je het leuk vindt kun je mijn 5 basis baktips eens doorlezen: http://www.zoetrecepten.nl/blog/de-vijf-beste-basisbaktips/ Bakse! 🙂 Beantwoorden
Er staat helaas niet in de bereidingswijze dat de kaneel moet worden meegenomen in het beslag. Daarom helaas vergeten! Verder helder en duidelijk omschreven. Ze staan nu in de oven en ruiken al heerlijk. Beantwoorden
Je hebt helemaal gelijk, ik heb het aangepast! De kaneel geeft ze net wat meer pit, maar zonder smaken ze vast alsnog heerlijk 😉 Beantwoorden
Hoi Mariette, Kan je ook ipv bloem ander soort (gezond) meel gebruiken? Zo ja, welke is het beste? Alvast bedankt. Beantwoorden
Oeh, dat heb ik niet geprobeerd. Volkorenmelen vragen om meer vocht in een recept. Ik gok dat 50/50 volkorenmeel en amandelmeel er lekker in is, maar dan worden ze wel veel compacter. Beantwoorden