Basisrecept: zandkoekjes (sableetjes) Zandkoekjes! Een recept voor brosse koekjes, dat erg makkelijk is om te maken en vooral erg lekker om te eten (en uit te delen!). Basisrecept: zandkoekjes maken Ook al doet de Nederlandse naam “zandkoekjes” het niet vermoeden, deze koekjes volgen een klassiek Frans recept: de sablé. Je zult de term misschien wel kennen van de bodem van een lemon meringue taart, de klassieke zanddeegbodem (pâte sablée). Een zandkoekje is een bros koekje, dat als het ware smelt op je tong. Een simpel en verfijnd koekje om gewoon zo te eten, maar ook gemakkelijk te pimpen door gehakte hazelnoten, nougatine, chocolate chips of bakvaste fruitblokjes door het deeg te mengen. Je kunt de zandkoekjes natuurlijk ook aan elkaar vastplakken met een héle lekkere vulling ertussen. Dat deed ik al eerder bij de harten zandkoekjes met karamelvulling (salted caramel sandwich cookies!). Maarr, nu eerst aan de slag met dit basisrecept! zandkoekjes bakken Zandkoekjes zijn misschien wel de meest simpele koekjes die je je kunt bedenken, maar ze gaan nooit vervelen. Het recept is hartstikke snel en makkelijk om te maken en ze zijn oh zo lekker. Een kind kan de was doen, dus duik lekker samen de keuken in. Als je met zandkoekjes gaat bakken heb je misschien wel leuke koekuitstekers nodig. Omdat ik dit klassieke, originele recept voor zandkoekjes als basisrecept wilde presenteren heb ik het deeg gewoon in een ronde deegstaaf gerold en vervolgens plakjes ervan gesneden. Met als resultaat vrij kleine koekjes, want kleine koekjes zijn gewoon erg gezellig. Maar je kunt natuurlijk helemaal losgaan met leuke uitstekers! In mijn keuken zijn de 12-delige uitsteekvormen onmisbaar (bijvoorbeeld deze die zowel een ronde als kartelvormige kant heeft). Maar ik vind dat iedereen ook een stel vrolijke uitstekers kan gebruiken, zoals deze set met een dino en een unicorn. Welke vorm je ook gebruikt, let er wel op dat de koekjes ongeveer allemaal dezelfde grootte hebben. Kleine koekjes en grote koekjes verschillen in baktijd enkele minuten van elkaar, dus leg ze ook op verschillende bakplaten (anders bakken ze ongelijk bruin). Zandkoekjes met chocolade Yes, in een handomdraai maak je gewoon zandkoekjes met chocolade smaak van dit basisrecept. Vervang drie eetlepels bloem door drie eetlepels cacaopoeder en that’s it! Je kunt natuurlijk ook nog wat fijngehakte chocolade aan het deeg toevoegen of nog lekkerder: gehakte hazelnoten. NIET ZOMAAR (ZAND)KOEKJES – recensie Dit recept voor sableetjes komt uit het bakboek ‘Niet zomaar koekjes‘, van Danny Capon. Danny Capon is vakleerkracht patisserie en technische vakken aan de gastronomische school Ter Groene Poorte en Syntra West en heeft al eerder een koekjesboek geschreven. Niet zomaar koekjes is een echte aanrader en bevat eindeloze koek-inspiratie met waanzinnig mooie foto’s. De beginnende koekenbakkers moeten de basisbereidingen wel extra goed lezen, omdat de recepturen aan de beknopte kant zijn. Zo legt hij in het hoofdstuk ‘basisbereidingen’ uitgebreid uit waar je op moet letten bij het afbakken van koekjes, met als resultaat dat hij bij geen enkel recept de baktijd noteert. Dat is niet praktisch voor de meeste thuisbakkers. Als je het boek koopt via deze link, dan help je Zoetrecepten daar ook een beetje mee. Dit recept en deze review is mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Lannoo. recept Basisrecept: zandkoekjes (sableetjes) Dit klassieke Franse recept is ontzettend makkelijk te maken. Ik heb het over de sablé, ofwel het zandkoekje. Een bros koekje, dat smelt op je tong. Printen 15 minuten 20 Ingrediënten 250 gram bloem 175 gram boter 90 gram kristalsuiker 1 eiwit Snuf zout 1/2 tl vanille extract Bereiding Kneed alle ingrediënten met elkaar tot n geheel. Ik deed dit met de deeghaken van de keukenmachine. Vorm lange staven van 3 cm doorsnee van het deeg en laat deze in vershoudfolie opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strijk de staven in met water en rol ze door wat suiker. Snijd nu plakjes van 0,5 cm dikte en leg ze op de bakplaat. Bak goudbruin af in 12– 18 minuten. TIP: Meng 50 gram geroosterde, fijngehakte (hazel)noten door het beslag voor heerlijke (hazel)noot zandkoekjes.